Matti Vanhanen ja Rosenholz-aineisto
Entinen pääministeri Matti Vanhanen otti eilisessä Suomi Areena -tapahtuman presidentinvaalipaneelissa kantaa Suomessa käytävään Nato-keskusteluun. Vanhasen mukaan emme ole hakemassa jäsenyyttä, mutta itänaapurin suuntaan pitää viestittää tästä mahdollisuudesta, mikäli vakaus järkkyy.
Sivuutan tässä yhteydessä kysymykset siitä, millaista vakauden järkkymistä pitäisi odotella Venäjän Euroopassa käymän maasodan, aluevaltausten ja jatkuvien, myös Itämeren alueella suorittamien provokaatioiden lisäksi. Sen sijaan tahtoisin Vanhaselta selvitystä siitä, miten hän ylipäätään suhtautuu Suomen asemaan Venäjän naapurina ja kuinka hänen pääministerinä harjoittamansa avoimuutta halveksuva linja vaikuttaisi turvallisuuspoliittisen keskustelun laatuun hänen mahdollisen presidenttiytensä aikana.
Yksi turvallisuuspoliittisessa keskustelussa usein mainitsematta jäävä, mutta sitäkin tärkeämpi seikka on kylmän sodan perintö paitsi asenteineen, myös osin edelleen jatkuvine itäyhteyksineen. Kuten toimittaja Jarmo Mäkelä on todennut:
"Julkisessa keskustelussa jyrkimmin kiistetään, on aina totta; mistä tykkänään vaietaan, on aina tärkeää. Toisinajattelua ei suvaita ja "vellovat keskustelut" tukahdutetaan heti alkuun – usein median suosiollisella myötävaikutuksella."
Näiden selvittämistä olen pyrkinyt edistämään mm. peräämällä lustraatiota, eli asiakirjajulkisuutta ja sen pohjalta syntyvää keskustelua. Kun paperit ovat säpissä, on "kylmän sodan menestystarinasta" vaikea luoda objektiivista kuvaa asiantuntevimmankaan tutkijan, saati keskivertokansalaisen, jolle lukuisat poliitikot haluaisivat esimerkiksi Nato-jäsenyydestä päättämisen sysätä – ilmeisesti oman vastuunsa välttämiseksi. Samalla mahdollisen kiristysaseen antavat ei-julkiset tiedot ovat omiaan ns. hybridivaikuttamisen ja korruption työkaluina. Vladimir Putin ei ole sotilas vaan tiedustelumies ja tästä johtuen myös hänen johtamansa Venäjä käyttää sotilaallisen voiman sijaan vanhoja verkostojaan sekä muuta informaatiovaikuttamista ensisijaisena ekspansion välineenä.
Vuonna 2007 Vanhanen ohjeisti pääministerinä hallituksensa jäseniä olemaan vastaamatta Rosenholz-aineistoa koskeviin kysymyksiin. Aineiston vastaanottamisesta Suomeen 2000 tekivät päätöksen tiettävästi presidentti Tarja Halonen, pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Vanhanen kuuluu sukupolveen, joka kasvoi poliittisesti jatkuvan yhteydenpidon hengessä yhdessä Neuvostoliiton turvallisuuselinten kanssa. Ongelma kuitenkin muodostuu siitä, mikäli omia ja ikätoveriensa arvioita ei kykene kyseenalaistamaan tai edes tarjoamaan käytössä olevaa materiaalia kansalaisten arvioitavaksi. Länsimaisen avoimuuskäsityksen kannalta tilanne on hyvin ongelmallinen ja lähempänä Kekkosen tai Koiviston kauden puolisuljetun Suomen asenteita kuin EU-jäsenmaalta odotettavia standardeja. Muutoinkin Vanhasen asenne vaikutti olevan se, ettei poliitikkojen ole syytä puhua keskeneräisistä asioista.
Neuvonantajakuntaansa ehdokas on valinnut tiiviissä itäyhteyksissä ryvettyneitä henkilöitä, kuten Sberbankin palvelukseen siirtyneen entisen pääministeri Esko Ahon, KGB:lta ylistävät arviot saaneen veteraanipoliitikko Seppo Kääriäisen sekä valtiotieteen tohtorit Pekka Visurin ja Risto Volasen. Kaksi viimeksimainittua ovat myös Suomen Geopoliittisen seuran aktiiveja. Neuvonantajista myös Ilkka Herlin on toiminut kyseisessä yhdistyksessä.
Vuonna 1985 Vanhanen oli edesmenneen presidentti Mauno Koiviston linjoilla pitäessään Baltian maiden vapaustaistelua tukevaa mielenosoitusta provokatoorisena. "Aika monen vastaus on, että se oli ajan henki ja ilmapiiri. Jos se kerran oli niin normaali ajan henki, niin miksi siitä ei voisi puhua nyt avoimesti", kysyi myös kirjailija Sofi Oksanen vuonna 2009 ja ehdotti, että suomettumiskeskustelussa siirryttäisiin persoonapronominien käyttöön.
Osansa Vanhasen verbaalisesta ruoskasta sai myös sodanaikainen presidentti Risto Ryti, josta silloinen Kehäsanomien päätoimittaja kirjoitti ymmärtävänsä henkilön ihailun yksin ratkaisuja tehneenä miehenä, mutta jonka menettelytapoja ei pidä ihannoida ja nykyajan tulee "pystyä tekemään tilinsä selviksi vanhan virheellisen politiikan kanssa". Sama pätee Vanhaseen ja moniin – ei tietenkään kaikkiin – ikätovereihinsa.
Tämän johdosta haluaisinkin tiedustella presidenttiehdokas Vanhaselta:
1. Miksi halusitte vuonna 2007 kieltää hallituksenne jäseniltä keskustelun Rosenholz-aineiston julkisuudesta?
2. Keskustelitteko asiasta tasavallan presidentin, ulkoministerin, eduskunnan puhemiehen tai vieraiden valtioiden edustajien kanssa? Jos, esittivätkö nämä teille toiveita tai näkemyksiä asian osalta?
3. Oletteko tutustunut kyseiseen aineistoon ja onko teille tuotu sen sisällöstä informaatiota?
4. Mikäli on, olisiko salatun aineiston myötä paljastunut uusia merkittäviä nimiä jo tunnettujen kansanedustaja Jaakko Laakson ja presidentti Tarja Halosen kampanjassa merkittävässä asemassa toimineen SAK:n Riitta Juntusen (joka sittemmin peri Eero Heinäluoman työpaikan) lisäksi?
5. Keskustelitteko salaus- tai keskustelukieltolinjauksesta jonkin suomalaisviranomaisen ja/tai lakimiehen kanssa?
6. Tuolloisen hallituksenne ulkoministeri Erkki Tuomioja on myöntänyt syyllistyneensä nk. Zavidovo-vuotoon, jonka tavoitteena mitä ilmeisimmin oli estää Suomen EEC-assosiaatiosopimus ja vahingoittaa suomalaista parlamentarismia. Katsotteko hänenkaltaisensa henkilöt soveliaaksi mielipidevaikuttajaksi tai päättäjäksi itätiedusteluaineistoa käsiteltäessä?
Sauli Niinistö sanoi tänään MTV:n uutisissa: ”Mahdollisuus hakea Natojäsenyyttä on arvo sinänsä”.
Matti Vanhanen on samalla linjalla. Näyttää siltä, että Suomi kiristää tällä Natokortilla Venäjää: ”Ellette pysy aisoissa, liitymme Natoon”.
Gallupit kertovat, ettei Suomen kansan enemmistö kannata liittymistä Natoon. Ovatko siis Niinistö ja Vanhanen eri kannalla kuin kansalaisten enemmistö?
Pitäisikö mielipidetiedustelun kysymystä muuttaa: ”Kannatatteko sitä, että Suomi ylläpitää mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä?”
Olisi mielenkiintoista kuulla olisiko kansalaisilla tässä kysymyksessä eri mielipide kuin valtion päämiehellä?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmeen kyberkyyditystä tässä taas yritetään? Pyytäisin muutaman faktan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yhtään minkäänlaista kyyditystä, vaan pyydetään nimenomaan niitä faktoja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin pyydän yhden faktan lähtien tästä väitteestä: ”Miksi halusitte vuonna 2007 kieltää hallituksenne jäseniltä keskustelun Rosenholz-aineiston julkisuudesta?”
Ilmoita asiaton viesti
No tässä nyt näin aluksi:
”Rosenholz-tiedoista kysyminen oli syynä siihen, että pääministeri Matti Vanhanen antoi ministereilleen kiellon olla vastaamatta median kyselyihin. ”Kyseessä ei ollut mikään juupas-eipäs-gallup, kuten oikeusministeri väittää, vaan teimme laajempaa haastattelua, jossa kysyimme, pitäisikö Rosenholz-aineisto saattaa tutkijoiden käyttöön kuten valtioneuvoston tiedotusohje vuodelta 2000 edellyttää”, paljastaa Aamulehden poliittisen toimituksen esimies Taneli Heikka.
Heikan mukaan pääministerin avustajakunnasta todettiin, että pääministeri antoi ohjeet ministereille kieltäytyä Aamulehden haastattelusta nimenomaan sen perusteella, kun tuli tietoon, että kysymyksissä kosketellaan Rosenholz-aineiston julkisuutta.”
http://mediaviikko.fi/kategoriat/epressi/paavo-vas…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Olen kysynyt asiaa silloiselta pääministeri Matti Vanhaselta, pääministerin esikunnassa tiedotuksesta vastanneelta Timo Laaniselta sekä uutisessa mainitulta Taneli Heikalta. Kukaan heistä ei muista tällaista tapahtumaa, enkä minäkään avustajakunnassa tuolloin olleena muista. Artikkelin 27.7.2007 julkaissaut Paavo Vasalakaan ei muista, mutta kertoo oman tekstinsä perustuneen lukemaansa Heikan uutiseen. Tutkin asiaa huomenna lisää.
Ilmoita asiaton viesti
No, nyt asia selvisi Paavo Vasalan ystävällisellä avulla. Taneli Heikan uutinen ei enää ole sähköisesti saatavilla, mutta samalta ajalta Paavo Vasala löysi Ylen uutisen. Kysymys on ollut oikeusministeri Braxin osalta siitä yleisestä linjauksesta, että ”pääministerin pysyvä ohje on, ettei ministereille tulleisiin gallupkyselyihin vastata”. ”Oikeusministeri Tuija Brax ymmärtää pääministeri Matti Vanhasen ohjetta gallup-kyselyistä. Braxin (Vihr.) mukaan hallituksen työtapoja ajatellen pääministeri Matti Vanhasen ohje gallup-kyselyistä ei ole ongelmallinen. – Eihän siinä missään nimessä kielletä osallistumasta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Braxin käsityksen mukaan eivät ministerit vastailleet kiertokyselyihin Paavo Lipposenkaan hallitusten aikana. https://yle.fi/uutiset/3-5794947
Ilmoita asiaton viesti
Te tiedätte ihan yhtä hyvin kuin minäkin, että esittämänne selitys on erittäin voimakkaasti osatotuus. Jos kuitenkin katsotte sen riittäväksi selvitykseksi, voisinko nyt minäkin (joka ensiksi kysymyksiä esitin) saada vastaukset entiseltä esimieheltänne? Mielelläni tietäisin myös sen, yhtyykö hän sananvapauskäsitykseenne, jonka mukaan kriittisten kysymysten esittäminen taustoituksineen on ”kyberkyyditys”.
Ilmoita asiaton viesti
No, esimerkiksi seuraava artikkelinne luonnehdita kunniallisista Suomen kansalaisista on tyypillistä kyberkyyditystä: ”Neuvonantajakuntaansa ehdokas on valinnut tiiviissä itäyhteyksissä ryvettyneitä henkilöitä, kuten Sberbankin palvelukseen siirtyneen entisen pääministeri Esko Ahon, KGB:lta ylistävät arviot saaneen veteraanipoliitikko Seppo Kääriäisen sekä valtiotieteen tohtorit Pekka Visurin ja Risto Volasen. Kaksi viimeksimainittua ovat myös Suomen Geopoliittisen seuran aktiiveja. Neuvonantajista myös Ilkka Herlin on toiminut kyseisessä yhdistyksessä.”
Ilmoita asiaton viesti
Faktojen toteaminen asiallisesti on kyberkyyditystä? Toivottavasti entinen esimiehenne ei ole ihan näin pitkälle mennyt.
Ilmoita asiaton viesti
”No, esimerkiksi seuraava artikkelinne luonnehdita kunniallisista Suomen kansalaisista on tyypillistä kyberkyyditystä”
Nyt taitaa kyllä vähän venyä käsitys siitä, millainen toiminta on kunniallista.
Ilmoita asiaton viesti
Risto Volanen, eikö teidän mielestänne olisi jo aika paljastaa mitä Rozenholts aineisto sisältää. Paljastaisiko Tiitisen lista liikaa epämiellyttäviä asioita, esim. Tarja Halosesta?
Ilmoita asiaton viesti
Villikari, tällainenkin kysymys toki sopii esittää.
Ilmoita asiaton viesti
Volanen jäi kiinni ns housut nilkoissa. Onhan se noloa, ettei tuon tason mies ’muista’ tuota tapahtumaa.
Minä pidän koko Geopoliittista Seuraa vähintäänkin arveluttavana, eikä ainakaan Suomen etuja ajavana.
Virkin esittämät kysymykset olivat tärkeitä ja asiallisia ja toki kohteelleen kiusallisia.
Vastaamattomuus ja Volasen pölhöhyökkäys paljastavat, että puhtaita jauhoja ei taida olla.
Muutenhan noihin olisi helppo vastata, eikö niin.
Tuo ummehtunut aika kaipaisi kunnon pöllytystä. Ei noitarovioiden vuoksi vaan siksi, että päättäjissämme lienee edelleen useita tuona aikana ryvettyneitä emmekä tiedä, kuinka lyhyessä Venäjän lieassa he ovat. Osa on selvästikin hyvin lyhyessä
Ilmoita asiaton viesti
On todella säälittävää, jos Vanhanen on saanut värvättyä Esko Ahon joukkueeseensa. Esko Aho oli Kepun viimeinen merkityksellinen johtaja.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaikista kommenteista.
Kirjallisten töiden vuoksi en ole viime aikoina paljoa seurannut tästä teemasta käytyä keskustelua, mutta huomaan nyt useita mm. kylmän sodan aikaan liittyneitä puheenvuoroja. Niitä sävyttävät kuitenkin lähinnä tuon ajan stalinistien, stalinisteista toiseen laitaan kääntyneiden sekä pettyneiden ”yleisdemoktaattien” muistelmista saadut vaikutelmat.
Seuraavassa Suomen kylmän sodan ajasta tietopaketti alkuperäislähteistä kiinnostuneille. http://www.ristovolanen.fi/118302921
Ilmoita asiaton viesti