Kommenttikentät nettimediassa saattavat olla vihan lähde

Some, Faceobook ja toiset vastaavat jakavat vihaa ja kansan jakoa vain omille ryhmilleen, mutta nettimedia jakaa sen edelleen kaikelle kansalle, sillä niihin on vapaa pääsy kaikilla lukijoilla. Some ryhmät toimivat vain ryhmään hyväksyttyjen sisällä

Voisiko jotkut median ammattilaiset, opettajat, terapeutit ja toiset mielenhallinnan ammattialiset paneutua tähän aiheeseen, joka on kansallisen turvallisuuden kannalta oleellisin näinä päivinä? Olen odottanut SUPO:n kannanottoa tähän aiheeseen.

Olen ollut kommentoimassa, lukemassa ja tutkinut tiedotusvälineitten nettimediaa ja niiden kommenttikenttiä jo parikymmentä vuotta Suomessa ja ulkomaiden nettimedioissa.

Ensimmäinen huomioni on se, että kaikilla netimedioilla maailmalla ei ole edes mahdollisuutta kommentoida ammattitoimittajien julkaisemia artikkeleita, mutta Suomessa ja useassa maassa se on mahdollista.

Miten toimii vaikuttaminen nettijulkaisuissa?

  1. Kun vapaasti luettavaan tiedotusvälineen nettimediaan ilmestyy artikkeli, niin siihen melkein samalla minuutilla ilmestyy kommentti, joka tukee äärioikeistoa ja populistisia poliittisia puolueita. Kommentti on helppo jakaa somessa organisoidusti ja nopeasti saada tykkäyksiä.

 

  1. Välittömästi siihen kommenttiin tulee ensimmäiset tykkäykset, ja niitä saattaa tulla kymmeniä, jopa satoja lyhyen ajan kuluessa, jolloin kommentti on ”tykätyin” tai ”suosituin”, jolloin se pysyy ensimmäisenä ja luetuimpana.

 

  1. Kukaan näistä kommentoijista ei palaa lukemaan uudelleen artikkelia, mutta palaa lukemaan uudelleen ja uudelleen kommenttikenttää.

 

  1. Tästä seuraa se, että kommentoija alkaa samaistumaan siihen ensimmäiseen populistiseen kommenttiin ja pyrkii omalla kommentillaan myötäilemään sitä populistista kommenttia, että saisi omaan kommenttiinsa ”tykkäämisiä” ”suositteluja”, eli halu miellyttää.

 

  1. Siitä taas seuraa se, että populististen kommenttien määrä lisääntyy ja niiden vaikutusvalta kasvaa, joka lisää ”valeuutisten” ja äärioikeiston kannattajien määrää.

 

  1. Nettimedia hyöty on rahallisesti tuottoisia nettimedialle, sillä artikkelia ”klikataan”, jossa on mainokset, vaikka sitä juttua ei lueta, mainoksiin ei kiinnitetä huomiota, mutta mainostaja maksavat joka ”klikkauksesta”.

 

  1. Niitä artikkeleita jaetaan edelleen somessa, mutta ei niiden toimituksellisen sisällön takia vaan runsaan kommentoinnin takia, joita siellä somessa luetaan.

 

  1. Tästä on seurauksena ”koronakriisin” vähättely, ”rokotusvastaisuus” sekä poliittisen ja virkamiesvallan heikkeneminen, valtion johdon vähättely ja asiantuntijoiden mielipiteiden torjunta.

 

  1. Tästä kaikesta on seurauksena kansan jakautuminen, sillä asioita tuntevat ja vakaviin asioihin ammatillisesti suhtautuvat eivät ole mukana kommentoinneissa, niissä levittävien valheiden vuoksi. He eivät halua niitä lukea, ja edelleen kommentoida, sillä he saavat välittömästi ”kuraa” niskaansa asiaa tuntevissa vastauskommenteissa.

 

  1. Tämä tapa kommentoida alkoi jo parikymmentä vuotta sitten Putinin tultua valtaan ja on sen jälkeen omaksuttu parhaaksi mahdolliseksi tavaksi jakaa disinformaatiota, valheita sekä hajottaa valtioiden sisäistä yhtenäisyyttä sekä EU vastaisuutta.

Itse jatko-opiskelen uutta kieltä päivittäin, kertaan ja kertaan sanoja, fraaseja ja kielioppia. Huomaan välillä, että mieleeni putkahtaa nettimediasta luettuja kommentteja, eli ne toimivat samalla tavoin, kuin minun kertaamiset kieliopinnoissani.

Maahanmuuttajien ja maasta muuttaneiden Faceobook ryhmät

Tässä vain karkeita esimerkkejä muutamien jäsenien kommenteista isoissa ryhmissä

Seurasin lauantaina  Suomessa asuvien virolaisten Facebook ryhmässä keskustelua Viron pääministerin vierailua Suomessa ja tapaamista Suomen pääministerin kanssa. Ryhmässä oli jaettu Viron nettimedian artikkeli aiheesta. Siellä muutamat kommentit olivat ikävän puoleisia molempien pääministerien osalta. Ryhmässä on yli 27 tuhatta jäsenestä, joten moittijat ovat vain pienen pieni vähemmistö. Osa vihaisista kommentoijista elää Venäjän infon sisällä. Sielläkin pitää ehkä suurinta ääntä Viron konservatiivinen puolue ja Suomen Perussuomalaiset mainostavat omaa puoluettaan saadakseen ääniä kunnallisvaaleissa äänioikeutetuilta virolaisilta. Minkään muun suomalaisen puolueen mainoksia siellä en olen nähnyt. Itse arvostan Viroa ja virolaisia, niin kuin varmaan lähes kaikki ryhmän jäsenistä ja meidän naapurien hyvää ja toimivaa suhdetta. HUOM! Kommentointiin osallistui vain muutamia ryhmän jäseniä, eli se ei anna oikeaa kuvaa koko ryhmän mielipiteistä, Pääasiassa keskustelu on asiallista ja Viron ja Suomen hyviä naapuruussuhteita korostavaa. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ja annetaan asiallisia vinkkejä Suomessa työskentelyyn ja elämiseen.

Vähän aikaa sitten osallistuin Espanjan suomalaisten Facebook ryhmän keskusteluun, jonne koemielessä päivitin jutun Vihreiden Oulun toimiston ikkunoiden töhrimisestä, niin aloin saamaa kunnolla lunta tupaan.  Onneksi ryhmän perustaja/valvoja on tolkun mies. Kaikissa ryhmissä niin ei ole, vaan ryhmän perustajana saattaa olla äärioikeistolainen. Saatuaan ryhmälle suuren jäsenmäärän alkaa akitoimaaan jäseniä omiin riveihinsä.HUOM! Kommentointiin osallistui vain muutamia ryhmän jäseniä, eli se ei anna oikeaa kuvaa koko ryhmän mielipiteistä.

Juuri nyt, tämä koronakriisi aika on sulkenut ihmiset yksinäisyyteen ja/tai perhepiiriin, niin ”populistiksi” oppiminen on vielä tehokkaampaa, kun ei nähdä ja ymmärretä, että elämme osana toisten ympäröimässä yhteiskunnassa, jossa on olemassa tavat ja säännöt, joita ei nettimediassa ja somessa ole, eikä sillä neljän seinän sisällä.

Lopuksi – nettimedian kommentoinnilla on myös paljon hyviä puolia, sillä sitä kautta kansalaisilla on mahdollisuus saada omat mielipiteensä julki.

PeliSuomi
Sitoutumaton

email: pelisuomi@gmail.com Nyt on ajateltava toisia, sillä heitä on enemmän -Minä olen vain Yksi !

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu