Kun pilkka osuu omaan nilkkaan?

Miksi empatia on niin vaikeata suomalaisille?

Petelius teki aloitteen ja pyysi anteeksi saamelaisilta. Oli siihen syynä sitten rikostutkintapyynnöt tai katumus, mutta hän kuitenkin ymmärsi pyytää anteeksi, joka on askel lähemmäksi hyväksyä ihmiset sellaisena kuin he ovat syntyneet tai missä olosuhteissa he ovat syntyneet ja eläneet/elävät.

Osa median toimittajista ja poliitikoista tämän ymmärtää, mutta osa ei !

Tulee mieleeni yksi kommenttini, jonka kirjoitin Uudessa Suomessa, käytin sanaa ”kepulainen” keskustalaisista ja sain heti saintinkutia. En itse ymmärtänyt, että se voi loukata. Kuitenkin se sana loukkasi aikuisia ihmisiä, ei lapsia tai nuoria. Miltä tuntuu Perussuomalaisen lapsesta, jos häntä nimitetään ”persunpennuksi”. Mielelläni en nyt näin kirjoita, mutta näitä blogejani ei lue lapset ei nuoret, mutta aikuiset voisivat asiaa syvemmin pohtia ja niiden sanojen käyttöä. On täysin vastuutonta käyttää sanoja, jotka voivat loukata lapsia ja nuoria – olla kiusaamisen syitä. Moni voi myös ajatella, että ”loukkaaminen ja loukatuksi tuleminen kasvattaa selkärankaa”, mutta se selkäranka saattaa katketa lapselta tai nuorelta yhdestä pilkkasanasta. Toiset perustelevat samoin lasten fyysistä kurittamista. Eilen illalla kuuntelin viisikymppisen miehen kertomusta isästään, joka oli väkivaltainen. 30-vuotta on kulunut ja hän toivoo vain isänsä kuolemaa, että saa henkisen vapauden.

Jokaisessa meissä löytyy joku eroavaisuus toisiin, siihen ihmisen kuvaan, joka on toisenlainen, kuin me itse koemme olevamme.

Se eroavaisuus voi olla ulkonäössä, käyttäytymisessä, koulutuksessa, varallisuudessa, suvun taustassa, mieltymyksissä, vaatetuksessa, asuin oloissa, sukupuolisessa suuntautumisessa, kansallisuudessa, poliittisessa puolueessa, ihonvärissä, asuinalueessa, pituudessa, painossa,…. niitä pilkan aiheita on lukematon määrä.

Joka kerta kun pilkka osuus omaan nilkkaan, niin se tuntuu, vaikka sen nauraen ottaisi vastaan, niin meidän sisällä se tuntuu tuliselta hiileltä. Välittömästi meidän mieliala laskee ja ilo kaikkoaa.

Petelius on nyt ottanut asian esille, niin ottakaamme hänestä esimerkki ja kertokaamme sen myös lapsille ja nuorille, sillä heille se pilkka saattaa johtaa masennukseen ja todella ikäviin seurauksiin.

Pilkan kestää aikuinen, mutta lapsille ja nuorille se saattaa olla liian raskas taakka kantaa, mutta sitä ei aikuiset ota huomioon, että miten omat lapset pilkan kohteena kärsivät.

Lasten ja nuorten kiusaamisen syyt tulevat aikuisilta, heidän puheistaan ja mielipiteistään. On turhaa yrittää kitkeä kouluissa kiusaamista, jos aikuiset kylvävät kiusaamisen syitä, jopa eduskunnassa, mediassa ja somessa. Hävetkää !

Ne jotka väheksyvät aikuisina ja laittavat huumorin piikkiin toisten pilkkaamisen, niin ovat voineet olla lapsena ja nuorena niitä kiusaajia.

Kirjoitin tämän omasta kokemuksestani, kun 12-vuotiaana suunnittelin itsemurhaa kuultuani isäni ja hänen tuttavansa keskustelua. Niin paljon kyyneleitä, niin paljon unettomia öitä lapsuudessani. Lapsilla on korvat joilla kuulla . sanat satuttavat lapsen mieltä. Moni lapsi ja nuori kiusattuna on sen toteuttanut ja toteuttaa tänäkin päivänä teidän aikuisten puheiden seurauksena.

Jos olisin toteuttanut silloin itsemurha-ajatukseni, niin Kainuussa olisi 800 työpaikkaa vähemmän. Mitä hyvää sinä olet tehnyt  Suomen yhteiskunnan hyväksi?

Lue tämä Viron kansallisrunoilijan Lydia Koidulan runo ja kerrankin ajattele omien lastesi kannalta. Yritä löytää sisältäsi se empatia kun luet tämän runon:

”Kuin vähän”

Kuin vähän, ystävä, vielä tunnet sä mua

Kuin uskot: naurussa suu iloinen mä myös!

Kukka kukkii varren päässä – mato sisällä nakertaa

Päivä naurussa mut näkee – yö kyynelissä.

Lydia Koidula

(suomennos P.Lindeman)

Kui vähe

Kui vähe, sõber, veel tunned mind sa,

kui usud: naerdes hing rõõmus mul ka!

Lill õitseb kõrre peal – uss närib sees.

Päev naerul näeb mind – öö silmavees.”

Lydia Koidula

 

PeliSuomi

email: pelisuomi@gmail.com Nyt on ajateltava toisia, sillä heitä on enemmän -Minä olen vain Yksi !

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu