MIKSI SAAMI EI OLE MAA VAIKKA SUOMI ON?

(otsikko on sivulta: https://politiikasta.fi/miksi-saami-ei-ole-maa-vaikka-suomi/ )

Jo Lipposen hallituskaudella ehdotin, että saamelaisilla voisi olla omaa ”Pohjoismaa”, omine tapoineen ja elää oman kulttuurinsa mukaan.

Ajatus tästä blogista tuli Iltalehden toimittajan Riika Nymanin artikkelista 02.10.2021 ”Chisun lettikampaus herätti taas puheen kulttuurisesta omimisesta – tästä siinä on kyse”

Meille on tullut tavaksi median kautta kauhistella, kuinka maapallolla soditaan, väheksytään ja alistetaan eri kansoja, joilla on omat sukupolvien ylittävä kulttuuri ja tavat elää omaa elämää rauhassa luonnon ja naapurien kanssa ilman rajoja. Kansat, joilla on omaa elinympäristöä kunnioittavat elämäntavat.

Mutta meille on niin vaikeata katsoa lähelle.

Miten me itse olemme pohjoismaissa; Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja ulottuen Venäjälle arvostaneet ja pitäneet vallassa saamelaisten oikeutta yhdistää oma kulutuurinsa valtion rajojen yli? Saamelaisten maat on jaettu, pilkottu, osiksi usealle valtiolle.

Saamelaisilla on myös oikeudet, joita ei ole arvostettu eikä tunnustettu.

Saamelaiset eivät ole sotineet, eivät valloittaneet alueita, vaan heiltä on riistetty maat ja mannut valtioille, jotka on perustettu heidän mailleen.

Saamelaiset ovat heitä, jotka ovat eläneet aina, niin kuin meidän olisi pitänyt elää, jotka tuhoamme tätä ainutlaatuista planeettaamme. Heidän tapansa elää ei ole tuhonnut ilmastoa ei ympäristöä.

Olemmeko me toiset, jotka olemme ne elinympäristöt valloittaneet eläneet jotenkin parempaa ja ansaitumpaa elämää, kuin saamelaiset?

Mitä enemmän me olemme saavuttaneet?

Sotia, valloittamista, kärsimystä ja kuolemaa.

Kulttuurien omiminen on ryöstöä ja varkautta globaalin markkinatalouden ylläpitimiseksi, jonka seurauksena tuhoamme kymmenien miljardien vuosien kehityksen planeettamme kasvun ja kehityksen kivipallosta vehreäksi ja vesien saartamaksi, meidän elämää ylläpitäväksi Maa planeetaksi.

Me teimme sen, palautamme elinympäristömme kelpaamattomaksi elämälle, kivipalloksi miljardien kivipallojen joukkoon avaruuden äärettömyyteen.

Me olisimme voineet tehdä kaiken toisin.

Teollisen vallankumouksen suunnata rajoitetusti elinympäristömme säästäen ja vaalien. Se kaikki työ ja tarmo, jota käytettiin sotimiseen, sotakoneiston kehitykseen ja ympäristön tuhoamiseen olisi voitu käyttää ainutlaatuisen planeettamme hyvinvoinnin edistämiseen rajoittaen ihmisten lisääntymistä, sillä meistä kasvoi maapallon syöpä.

Planeetta Maa antoi meille elämän edellytykset ja kodin, jonka me poltamme jalkojemme alta.

Hyvä Me – poistimme ihmiskunnan tuhoamasta koko planeettajärjestelmää ja galaksia, että toiset galaksit ovat turvassa ovat turvassa meiltä syöpäläisiltä.

Saamelaisten ja toisten maapallon alkuperäsikansojen elämäntavoilla ihmiskunta olisi kansoittanut luontoa suojelevilla elämäntavoilla Maa planeettaa miljardia vuosia.

Minun elämäni on kestänyt nyt kohta 65 vuotta, eli vain 65 joulua ja juhannusta, kun minua vanhemmat puut ovat kasvaneet tuhansia vuosia, joiden elämä on hetkessä sahattu.

Viimeiset vuosikymmenet olemme etsineet elämää toisilta planeetoilta maailmankaikkeudesta, huomaamatta, että tällä Maa planeetalla on, oli elämää.

Minua hävettää, Minä olen surullinen, Minä olen pahoillani, että olin yhtenä tuhoamassa tätä kaunista Maaksi nimettyä planeettaa omalla elämän tavallani, jonka kuolemaan antauduin mukaan. Olin yksi meistä kymmenistä miljardeista ihmissuvun jäsenistä, joita oli määrällisesti vain yhden hiekkarannan hiekanjyvästen määrä, muutaman muurahaiskeon muurahaisten lukumäärä ja vain pieni osa siitä, mitä yhtenä hetkenä on lintuja maapallon taivalla lennossa…

Nyt tuli tippalinssiin, kun ymmärrän minkä tuhon osallinen Minä olin….

 

 

 

0
PeliSuomi
Sitoutumaton

email: pelisuomi@gmail.com
Nyt on ajateltava toisia, sillä heitä on enemmän -Minä olen vain Yksi !

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu