Yksinkertainen vinkki kylien ja kaupunkien keskustan elävöittämiseen

Lähde: Suomalainen Espanjassa, https://www.lehtiluukku.fi/lue/suomalainenespanjassa/244-2015/92423.html

Suuret syrjässä olevat ostoskeskukset ovat tyhjentäneet keskustat. Siihen on hyvin yksinkertainen lääke, jos keskustat halutaan jälleen palauttaa takaisin elämään.

 

Keskustoissa on paljon liiketilaa ja useassa ne ovat tyhjillään tai ne on otettu johonkin muuhun käyttöön kuin ne alun perin on tarkoitettu, eli liiketilaksi.

Liiketilat ovat liian suuria, jolloin pienyrittäjälle suuret neliöt ovat liian kalliita. Pilkotaan ne liiketilat pienemmiksi. Parikymmentä neliötä liiketilaa saattaa olla täysin riittävä tila pienyrittäjälle myydä omia tuotteitaan tai pienen pieni intiimi kahvila/baari/pubi jopa ravintola saattaa kannattaa hyvin, kun yrittäjä yksin tai kaksin sitä pyörittää. Yrittäjille ja henkilökunnalle tehdään yhteiset sosiaalitilat, jotka palvelevat useampia yrittäjiä. Olen seurannut Espanjassa, että yhteiset sosiaalitilat on yrittäjille rakennettu toiseen kerrokseen, joka on edullisempaa liiketilaa kuin katutaso, jos liiketilan takana ei ole tilaa. Toisessa kerroksessa voi olla myös varastotilat, joka on neliöiltään halvempaa, nyt kun toimistotilojen kysyntä laskee etätöiden yleistyessä.

Korona aiheuttaa valtavasti työttömyyttä, joten uusia ratkaisuja yritystoiminnan aloittamiseen on löydettävä ja kiireellä.

Olisi aika palata siihen aikaan Suomessa, joka on kaikki nämä vuodet kestänyt maailman kaupunkien ja kylien keskustoissa, eli pienliikkeet.

Itse asun Espanjassa, jossa on mukava käväistä pienessä kahvilassa aamukahvilla tai jopa aamiaisella. Sen jälkeen ostan sämpylän paakarilta ja välillä pari leivosta naapureille tai piristän niillä paikallisia tuttuja yrittäjiä, ehkä otan vielä kahvin tai kaakon mukaan kyytipojaksi.

Illalla saatan käydä nauttimassa lasin viiniä tai oluen kulmakapakassa, joka on vain parikymmen neliön suuruinen. Samalla saan vaihtaa muutaman sanan yrittäjän kanssa.

Tupakat tupakkakaupasta ja yksilöllisen puseron pienen pienestä vaateliikkeestä. Uuden 20€ kellon piristämään rannetta tai tuoreet hedelmät 10m2 vihanneskaupasta. Tuoreen kalan kalakauppiaalta ja sisäfileen siivun lihakaupasta.

Varsinkin eläkeläiselle tämä on yhtä juhlaa, saa jutella muutaman ystävällisen sanan kauppiaan kanssa ja tietää saavansa ehtaa ja tuoretta tavaraa.

Ja ne tuliaiset ystävien luokse tai synttärilahjat, ne ovat aina yksilöllisiä, ei suurenkaupan tusinatuotteita. Jopa joulukortteja löytyy sellaisia, joita mistään muualta ei saa.

Pieni kopioliike palvelee jopa parin paperin kopiot, ettei tarvitse ostaa kopiokonetta, josta musteet kuivuu, kun sitä ei käytä.

Tomaatit, appelsiinit, omenat, paprikat ja perunat on suoraan tuottajalta kohtuulliseen hintaan vihanneskaupasta.

Mutta se kaikista tärkein, yksinäinen eläkeläinen saa hetkeksi avata suunsa oikean ihmisen kanssa, ruuhkaa ei ole ja korona ei tartu.

Artikkeli kuvassa on se verotuksellinen helpotus, mikä Espanjassa on, eli yrittäjä maksaa kuukausittain liiketilan ja myynnin mukaisen veron, jolloin kirjanpitoa ja tilitoimistoa ei tarvitse ja verotarkastus säästää kuluja niin yrittäjältä kuin verottajalta. Tämä vähentää virkamiesten määrää, joka jälleen pienentää valtionhallinnon kuluja ja madaltaa yritystoiminnan aloittamista.

Esimerkkinä voin kertoa, että tapasin Helsingistä Tampereelle menevässä junassa kaksi rakennusmiestä, joilla oli työt loppu, mutta halusivat perustaa oman yrityksen. Kerroin heille, että itse olen ollut yrittäjä. He alkoivat siltä istumalta houkutella minua perustamaan heidän kanssaan yrityksen. He sanoivat hoitavansa työt, mutta yrittäjän kommervenkkejä ja paperisotaa he eivät pysty hoitamaan, mutta talon osaavat kyllä rakentaa.

Tämän blogin innoittajana oli artikkelikuvassa oleva Suomalainen Espanjassa lehden päätoimittajan Katia Westerdhalin ansiokas pääkirjoitus

Viron Tartossa ratkaistiin vanhan kaupungin keskustan elävöittäminen niin, että annettiin rakennusluvat kolmelle kauppakeskukselle kaupungin sydämeen. Vuosituhannen alussa keskusta alkoi hiljenemään ja kivijalkakauppatilat jäivät tyhjilleen, sillä kolme suurta kauppakeskusta rakennettiin keskustan ulkopuolelle, jolloin asiakas/kaupunkilaisten virta suuntautui laitakaupungille. Ensin valmistui vanhan kaupungin kylkeen Kaubamaja (2005), jonka jälkeen elämä palasi keskustaan. Kivijalkakaupat löysivät yrittäjät ja keskustan kahvila- ja ravintolaelämä virkistyi. Nyt pienessä keskustassa on kymmeniä palveluyrityksiä, niin kaupunkilaisille kuin turisteille. Sen jälkeen keskustaan tuli useita tasokkaita hotelleja ja kaksi kauppakeskusta lisää. Etelä-Viron suurin kylpylä, joen varteen useita ravintoloita. Nyt keskusta elää ympäri vuoden vilkkaasti. Siitä tuli kaupungin elämänkeskus, kun se 15 vuotta sitten oli kuihtunut ”syrjäinen ja tyhjä keskusta” Olen seurannut Tarton kaupungin kehitystä jo vuodesta 1997.

ps. minulla on myös valmis pitkä lista, miten yrittäjyyttä voidaan lisätä, mutta jätin sen tästä pois, ettei pääasia unohtuisi, eli keskustojen kehittäminen uudelleen toimiviksi liikekeskuksiksi. Olin yrittäjä, niin olen yrittäjäsielu elämäni loppuun saakka, joten olen seurannut niin matkailun kehitystä ja yrittäjyyttä useassa maassa näiden vuosikymmenten aikana ja kerännyt ideoita. Matkailuyritysten liiketoiminnan uudistaisin perusteellisesti. Vieläkin Suomea yritetään markkinoida samoin kuin  Lontoossa matkailu tapahtumassa vuonna 1929 – luontomatkailu kohteena samoin eväin? Ne ovat näkemyksiä, joita vain kokemalla ja tutustumalla voi saavuttaa, kun taustalla on matkailu yrittäjän historia.

Korona muuttaa tapoja, joten ympäristön on muututtava sen mukana.

Muokkaus 16.11.2020: viimeinen lause lisätty.

PeliSuomi

email: pelisuomi@gmail.com Nyt on ajateltava toisia, sillä heitä on enemmän -Minä olen vain Yksi !

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu