Aatoksia pääsiäisen alla

Minua on mietityttänyt pääsiäisen sanoma jo pitkään, sillä pääsiäisen aika on jo ovella. Juutalaiset viettävät pääsiäistä, kun Jumala vei Israelin Egyptistä luvattuun maahan. Sinä yönä, jona israelilaiset vapautettiin, niin pääsiäislammas teurastettiin ja sen lampaan verellä piti sivellä talon pihtipielet merkiksi enkelille, että olisivat suojassa egyptiläisille tarkoitetussa vitsauksessa.  Juutalaisten ensimmäisestä pääsiäisestä on kulunut noin 3000 vuotta. Juutalainen Pyhän hengen kautta syntynsä saanut Jeesus, joka syntyi 2000 vuotta sitten, mikä aloitti kristittyjen pääsiäisperinteen ristinkuolemallaan, olemalla itse uhrattava pääsiäiskaritsa. Ristillä Jeesus sovitti meidän pahat tekomme, sillä Aadam ja Eeva olivat jo Paratiisissa olleet tottelemattomia Jumalalle. Kapinallisuuteen liittyvän taipumuksen olemme perineet Jumalaa kohtaan heiltä. Jumala on kuitenkin rakastanut niin paljon ihmisiä, että on valmistanut eräänä tiettynä pääsiäisenä vapautuksen, jotta ihmisillä olisi yhteys Jumalaan, eli Jeesuksen sovituskuoleman kautta meillä voisi olla yhteys Jumalaan Pyhän hengen kautta. Jeesus nousi myös ylös kuolleista ylösnousemisvoimalla, joka on tarkoitettu myös meille, Jeesus ei siis jäänyt hautaan, vaan nousi ylös ja hallitsee Isän oikealla puolella nyt ja ikuisesti. Israelin Jumala ei ollut näkyvä käsin tehty jumala, vaan maailmakaikkeuden luoja, jota ihmiset eivät näe.

Ihmiset saattavat ajatella, että Jumala asuu valovuosien päässä kaukana ja tavoittamattomissa ja jopa epäillä, onko Hän edes olemassa, sillä Jumala ei näyttäisi olevan kiinnostunut meistä, kun antaa kauheita asioita tapahtua. Raamatun Uudessa testamentissa Jeesus puhui, että Jumala on meidän isämme ja opetti meitä kristittyjä rukoilemaan Isä meidän rukouksen. Uudessa testamentissa puhutaan kuinka Jeesus vietti aikaa Jumalan kanssa rukouksen kautta puhumalla Jumalalle niistä asioista, joihin tarvitsi vastausta, sillä Jeesus ei halunnut olla riippumaton Isästä ja Pyhästä Hengestä. Tärkeimpiä asioita Jumalan tuntemisen oppimisessa on lukea Raamattua, jossa on Jumalan sanoma meille jotka haluamme oppia tuntemaan Hänet sellaisena kuin hän on.

Raamatussa on kertomus Elisasta, joka havainnollistaa, että hengen maailmaa ei ole näkyvä, jos silmiä ei avata näkemään. 2 Kun. 6:16-20 ”Elisa vastasi: ”Älä pelkää, sillä niitä, jotka ovat meidän kanssamme, on enemmän kuin niitä, jotka ovat heidän kanssaan.” Elisa rukoili ja sanoi: ”Herra, avaa hänen silmänsä, että hän näkisi.” Silloin Herra avasi palvelijan silmät, ja tämä näki, että vuori oli täynnä tulisia hevosia ja vaunuja joka puolella Elisan ympärillä. Kun vihollisia sitten tuli Elisaa kohti, hän rukoili Herraa ja sanoi: ”Sokaise tämä väkijoukko.” Niin Herra sokaisi heidät Elisan sanan mukaan. Elisa sanoi heille: ”Ei tämä ole oikea tie, eikä tämä ole oikea kaupunki. Seuratkaa minua, niin minä vien teidät sen miehen luo, jota te etsitte.” Ja hän vei heidät Samariaan. Heidän tultuaan Samariaan Elisa sanoi: ”Herra, avaa heidän silmänsä, että he näkisivät.” Silloin Herra avasi heidän silmänsä, ja he näkivät olevansa keskellä Samariaa.”

Tässä on vielä Isobel Kuhnin mielenkiintoista pohdintaa pahasta maailmasta kirjassa ”Areena” (Päivä 1965), josta lainaus sivulta 57: ”Olen miettinyt kahden miehen, Daavidin ja Ahitofelin, välejä. Kerran he olivat läheisiä ystäviä. Ahitofelin neuvo oli niin viisas, että se oli kuin Jumalan ennustus. He menivät yhdessä Jumalan huoneeseen palvelemaan Häntä. Sitten Daavid teki syntiä. Batseba oli Ahitofelin tyttärentytär. Voi, mikä kauhea synti, ensin aviorikos ja sitten Uurian murha! Ei ihme, että Ahitofel vieraantui ja oli suuttunut! Kumpikin noista synneistä olisi saattanut Daavidin häpeään puhumattakaan näistä molemmista. Varmaankin Jumala antaa siunauksensa Ahitofelille eikä Daavidille. Mutta katsokaamme pintaa syvemmälle. Kun profeetta Naatan kohtasi Daavidin, tämä katui heti. ’Minä olen tehnyt syntiä Herraa vastaan’, huudahti Daavid. Siitä lähtien vaikeroidessaan sen rangaistuksen alla, jonka hänen syntinsä aiheuttivat hänelle, hän kurkottautui yhä murtuneena ja katuen Herran puoleen. ’Peitä kasvosi näkemästä minun syntejäni’, hän huudahti (Ps. 51:11). Entä Ahitofel? Hänestä tuli kuin tuhlaajapojan vanhempi veli Kristuksen vertauksessa. Hän kieltäytyi avaamasta sydäntään Jumalan anteeksiannon armolle, ja niin hänen sydämensä oli täynnä kylmää vihaa. Hän, joka oli halveksinut Daavidia tämän aviorikoksen tähden, neuvoi Daavidin poikaa syyllistymään samaan syntiin (2. Sam. 16:21). Hän, joka oli arvostellut kiivaasti Daavidia siitä, että tämä oli ottanut Uurian hengen, päätti päivänsä hirttäytymällä (2. Sam. 17:23). Näin ihminen osoittaa todeksi, ettei hän ole yhtään parempi kuin se synnintekijä, jota hän on niin valmis tuomitsemaan ja jolle hän kieltäytyy antamassa anteeksi. Jos Ahitofel olisi antanut Jumalan sulattaa kylmän sydämensä anteeksiantoon, hän olisi nähnyt sen päivän, jona Salomo, hänen tyttärentyttärensä Batseban poika, istui Daavidin valtaistuimella. Ja lisäksi tuo hänen jälkeläisensä peri hänen oman viisautensa, jos katselemme sitä pelkästään inhimillisestä näkökulmasta. Jumala siunasi synnintekijän, joka avasi sydämensä katumukseen, ja Jumalan siunaus meni taas hukkaan sen synnintekijän kohdalla, joka sulki sydämensä armon anomiselle ja kieltäytyi antamasta anteeksi.”

Hyvää Pääsiäisen aikaa kaikille!

 

 

 

 

+1
penttijuhani
Kristillisdemokraatit Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen eläkeläinen, mutta haluan vielä toimia politiikassa Suomen ja Helsingin parhaaksi. Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa Porvoossa. Painajaksi valmistuin 1974 ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, nykyään olen eläkeläinen. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi 1993-1994. Erilaisissa vapaaehtoistöissä olen ollut vuodesta 1997 alkaen vieraillen lastenkodeissa Venäjällä ja Intiassa. Olen ehdolla kuntavaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu