Anarkismi nykyaikana
Anarkismilla tarkoitetaan taloudellisista ja yhteisöllisistä valtahierarkioista vapaata yhteiskuntaa tai maailmaa tavoittelevaa poliittista ideologiaa. Anarkistit vastustavat valtiota ja auktoriteettejä siihen sisältyvän vallan vuoksi.
Sana ”anarkismi” tulee kreikan johtajattomuutta tai esivallan puutetta tarkoittavasta sanasta, eikä sen seurauksena lakeja haluta noudattaa.
Olenkin miettinyt sitä, että pyrkiikö Venäjä ja sen kumppanit vapautumaan maailman anarkismilla hallitsevista organisaatioista ja auktoriteeteistä, kuten YK:sta, maailmalaajuisesta sopimusyhteiskunnasta, laeista ja Yhdysvaltojen ylivallasta huojuttamalla maailmaan rauhaa ikävällä tavalla, jotta pääsisi tarkoitusperiinsä taas?
Yleisesti ottaen anarkistit suhtautuvat hyvin kriittisesti edustukselliseen demokratiaan. Merkittäviä anarkisteja ovat muun muassa Mihail Bakunin, Emma Goldman jne.
Historiallisesti anarkismi on 1800-luvulta lähtien ollut vapautta ja tasavertaisuutta korostava sosialistinen työväen aate, jonka edustajat pitivät aatettaan vaihtoehtona marxilaiselle valtion haltuunottamiseen tähdänneelle sosialismille. Anarkistien ja marxilaisten tiet erosivat ensimmäisen internationaalin vuoden 1872 Haagin kongressissa. Myöhemmin on syntynyt myös muita, ideologialtaan merkittävästi anarkismin perinteestä poikkeavia ajattelusuuntia, jotka liittävät itsensä anarkismiin.
Jo 2000 vuotta sitten apostoli Paavali käsitteli tätä asiaa Galatalaiskirjeessä, sillä anarkia on sitä, että saa tehdä mitä haluaa muista piittaamatta, siellä asuville kristityille, jota David Pawson selvittelee kirjassaan ”Galatalaiskirje” (KKJMK OY 2015) näin sivulta 238: ”Vapauden periaate (Gal. 5:13-19). Vaihtoehtoja on kolme: lainalaisuus – se, että yhteiskunta ja lait hallitsevat elämäämme, kurittomuus – se, että olemme itsemme, himojemme ja synnillisten halujemme hallittavana ja vapaus – se, että Henki hallitsee meitä rakkaudessa. Paavali käsittelee Galatalaiskirjeen loppuosassa toista vaaraa, kurittomuutta, oman itsensä vankina elämistä. Olemme vapautuneet ensisijaisesti jotain varten, se, mistä vapauduimme, ei ole yhtä tärkeä kysymys. Vapautemme ei ole vain laista vapautumista; se on vapautta rakastaa. Meillä on viimeinkin todellinen vapaus: olemme vapaita itsestämme ja kykenemme palvelemaan muita… Mitä tapahtuu, kun annamme vanhan minämme hallita elämäämme? Kaksi asiaa. Ensinnäkin, laki jää täyttämättä. Olemme käsitelleet tähän asti koko ajan sitä, kuinka laki on kristittyä varten jo valmiiksi täytetty… Jeesus tuli täyttämään lain, ei lakkauttamaan sitä… Lain päämäärä – sisältö ja yhteenveto – voidaan ilmaista yhdellä lauseella: saada ihmiset välittämään toisistaan yhtä paljon kuin itsestään.”
Linkkejä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Anarkismi
”Lain päämäärä – sisältö ja yhteenveto – voidaan ilmaista yhdellä lauseella: saada ihmiset välittämään toisistaan yhtä paljon kuin itsestään.”
Hmm, Entäs jos ihminen ei välitä itsestään ja on itsetuhoinen, vieläkö ”rakkauden käsky pätee?”
Ilmoita asiaton viesti