Eutanasian oikeutus?

Minua on mietityttänyt jo vuosia kestänyt keskustelu eutanasiasta, eli pitäisikö se sallia, kuten se on sallittua jo muutamassa muussa maassa. Eutanasia tarkoittaa armokuolema tai kuolinapua, joka on tarkoituksellinen kuoleman tuottaminen sellaiselle ihmiselle, joka on parantumattomasti sairas tai kärsii kivuista.  Kaikissa maissa eutanasia ei ole laillistettu.

Olen miettinyt sitä, että mikä ajatusmalli tai ajatusrakennelma on tämänkaltaisen vaatimuksen oikeutuksena. Eutanasia liittyy nähdäkseni läheisesti itsemurhaan. Monet uskonnot ja erityisesti kristillinen usko kertoo, että elämä ei pääty kuolemaan, vaan jatkuu toisessa ulottuvuudessa uudenlaisessa ruumiissa, sillä ihminen on kolmiosainen sielu, henki ja ruumis. Minkä ratkaisun itsemurha toisi, jos elämä ei päätykään tyhjyyteen ja olemattomuuteen? Onko eutanasiaa kannattavien ajatuksena, että eutanasian tekevä pääsee ikään kuin karkuun kipuja ja elämän tuomia ongelmia, jos hän katoaa olemattomuuteen, jossa häntä ei ole olemassa kuin jäljelle jääneiden muistissa. Raamatussa kerrotaan, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja siten ikuiseksi olennoksi, joka jatkaa elämäänsä kuoleman jälkeen, mutta ne, jotka eivät halua alistua Jumalan hyvään tahtoon, joutuvat erilleen Jumalasta ja saavat sielunvihollisen johdolla keskenään aikaan helvetilliset olot, kuten täällä maan päälläkin on pahojen ihmisten johtamia käsittämättömiä sotia, kun ei ole Jumalan antamaa lakia ja rakkautta pitämässä järjestystä yllä.

Digi IRT (Iso Raamatun tietosanakirja) kertoo, että itsemurha on Jumalan käskyn rikkomista, 2Moos. 20:13, Matt. 19:18. Itsemurhan tekijöistä Raamatussa mainitaan kuningas Saul 1Sam. 31:4, Ahitofel, 2Sam. 17:23, Simri, 1Kun. 16:18, ja Juudas Matt. 27:5.

Ihmisen ymmärrys on rajallinen, eli löydemmekö ratkaisua tähän asiaan?

Opinnäytetöitä:

Toni Haanpää ja Mira Kiviharju ”EUTANASIAAN SUHTAUTUMINEN” (Opinnäytetyö Turun AMK 2016)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/104595/Haanpaa_Toni_Kiviharju_Mira.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Timo Ellilä, Elina Haikara ”MURHA VAI VIIMEINEN PALVELUS arvokeskustelua eutanasiasta sairaanhoitajien näkökulmasta” (Opinnäytetyö, Tampereen ammattikorkeakoulu  2013)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/69149/Murha%20vai%20viimeinen%20palvelus.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Hanna Piiparinen ”KIISTELTY KUOLEMA-  Eutanasiaa puolustava ja vastustava argumentointi Helsingin Sanomien uutisissa ja yleisönosastokirjoituksissa 2012–2016” Tampereen yliopisto, pro gradu -tutkielma 2017)
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/101532/GRADU-1497513140.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Kirjallisuutta:

Päivi Räsänen ”Eutanasia” (Kustannus Oy Uusi tie 2017)
Esko Seppänen, Ilkka Taipale ”Eutanasia – puolesta & vastaan” (Into 2013)

 

penttijuhani
Helsinki

Olen syntynyt Helsingissä 1950 luvulla, kun vanhempani muuttivat Oulusta ja Ilomantsista Helsinkiin työn perässä. Toimin ammattikoulun opettajana 28 vuotta. Olen eläkeläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu