Ilmastonmuutostoimet

Ilmastonmuutoksen estämiseksi etsitään kovasti monenlaisia keinoja, kuten siirtymistä kasvisruokiin, mutta viikoittainen paasto voisi olla myös yksi keino, varmaan kannattaa selvittää sen vaikutukset ilmaston päästöjen vähenemiseksi tätä kautta. Jos jokainen pitäisi viikossa yhden paastopäivän, niin ruuan kulutus laskisi n. seitsemäsosalla viikkoa kohti. Paastojen syyt nykyisin voivat olla uskontoon liittyviä, mutta se kuuluu tiettyihin lääketieteellisiin toimenpiteisiin valmistautumiseen, myös paastot terveydellisistä syistä esimerkiksi suolistonsa toimintaa parantaakseen tai painonhallinnan keinona, mutta harvinaisia.

Paasto on vapaaehtoista kieltäytymistä ruuasta ja toisinaan myös juomasta, jota voi innostaa tekemään ilmastonmuutos sysitä suuremman joukon voimalla. Paastoamista harjoittivat niin yksityiset ihmiset kuin yhteisöt sekä Vanhan että Uuden Testamentin aikana.

Digi IRT (Iso Raamatun tietosanakirja), jossa mainitaan, että yksityisten ihmisten paasto oli hyvin tavallista. Paastottiin surun johdosta, muiden ihmisten hädän vuoksi, rukouksen ja esirukouksen yhteydessä, erityisessä hengellisessä hädässä ja taistelussa, sekä katumuksen merkiksi, Paasto oli luonnollinen tunteiden ilmaisutapa, ja se auttoi keskittymään Jumalaan. Saatettiin myös tehdä paastolupauksia, Myös UT:ssa paastolla on merkittävä sija sekä yksityisen ihmisen hengellisessä elämässä että seurakunnassa. Jeesus paastosi, Matt. 4:2 ja Hän edellytti opetuslastensa tekevän myös samoin Hänen poismenonsa jälkeen, ei kuitenkaan lain orjuudessa, vaan evankeliumin vapaudessa, jumalakaipuun vapaaehtoisena ja luonnollisena ilmauksena. On väärin pyrkiä paaston avulla saamaan tunnustusta ihmisiltä, Matt. 6:16, tai yrittää sen avulla hankkia suosiota Jumalan silmissä, Oikeanlaiseen paastoon sisältyy monenlaisia siunauksia. Se auttaa ihmistä hallitsemaan ruumistaan, 1Kor. 9:24-27. Se antaa hengellistä voimaa ja mahdollisuuden olla siunaukseksi ja avuksi kiusatuille ja kahlituille ihmisille.

Paastolla on tuhansien vuosien historia ja se on osa monien eri uskontojen hengellistä harjoitusta. Se avaa yhteyksiä hengen maailmaan ja voimavaroihin, jotka ehkä muuten jäävät saavuttamatta. Christian Discipleship Ministries Internationalin perustaja ja johtaja, ugandalainen pastori Michael Kimuli haastaa meitä Raamatun esimerkkien, kirkkohistorian ja oman kokemuksensa pohjalta ottamaan paaston uudestaan käyttöön.

Kirjallisuutta:

Michael Kimuli ”Paaston voima” (KKJMK 2011)
Peter Halldorf ”Näin avautuu paasto” (Päivä 2006)

Opinnäytetyöt:

Eetu Kuhmonen, Severi Muje ”Paaston vaikutus potilaan toipumiseen leikkauksen jälkeen” (Metropolia Ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2021)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/495706/Opinn%c3%a4ytety%c3%b6%20Eetu%20Kuhmonen%20%26%20Severi%20Muje%2014.4.2021.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Eija Riitta Korholan väitöskirja
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/136507/Therisea.pdf?sequence=1

Linkit:

https://penttimattila.net

 

0
penttijuhani
Kristillisdemokraatit Helsinki

Olen eläkeläinen, mutta haluan vielä toimia politiikassa Suomen ja Helsingin parhaaksi. Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa Porvoossa. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi 1993-1994.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu