Juhlien merkitys arkielämän kohokohtina

Olen vieraillut Venäjällä ja Intiassa, jossa olen huomannut, että näiden maiden kansalaiset juhlivat ja järjestävät isoja juhlia iloitakseen ystäviensä kanssa jostakin merkittävästä tapahtumasta elämässään, syntymäpäivistä, häistä, joulu, juhannus jne. Venäjällä olen vieraillut erilaisissa seurakunnissa, jotka juhlivat sitä kuinka aloitettu toiminta on taas mennyt vuoden eteenpäin jne. Intiassa kerran vieraillessani minut pyydettiin mukaan häihin, johon oli kutsuttu noin 1000 häävierasta, kysyin ketä nämä kutsutut henkilöt ovat. Vastasivat heidän olevan sukulaisia. Minut otettiin ennen häitä mukaan sukulaisten luona vierailuille, jossa minut esiteltiin jne. hääpariskunnan sukulaisille.

Näin korona-aikaan juhliminen ei tietenkään ole sopivaa tartuntavaaran vuoksi.

Netistä löytyy juhla sanalle merkitys, joka on jonkin kunniaksi tai muistoksi vietettävä aika eli merkkipäivä tai muusta syystä arkisesta poikkeava tilaisuus eli juhlatilaisuus.  Suomen kielessä juhla tarkoittaa toisaalta virallisia ja perinteisiä kalenterivuoden juhlia, mutta toisaalta myös satunnaisempaa hauskanpitoa, joka katkaisee arkisen puurtamisen.

Ehkä me täällä Suomessa ei kaikki osata juhlia tai nähdä juhlimisen merkitystä, sillä olemme niin vaatimattomia ja syrjään vetäytyviä, eikä se ole tapana, kun olemme vain tällaisia maan matosia. Minä olen ollut myönteisesti hämmästynyt Venäjän ja Intian juhlakulttuurista. Juhliminen ei tarkoita, että juhlatunnelmaan pitää auttaa itsensä nauttimalla päihdyttäviä aineita.

Katso video, jossa venäläinen seurakunta viettää sunnuntaijuhlaa Pietarissa https://youtu.be/rcqs4lpd7r0

Batya Wootten on kirjoittanut ”Israelin juhlat – Sapatti ja kevään juhlat” (TV7 Kustannus 2015).

Raamatun juhlakalenterista voi katsoa TV7:sta https://www.tv7.fi/vod/series/14599/

Katso: https://penttimattila.blogspot.com/2019/04/intiasta-jotakin.html

https://penttimattila.blogspot.com/2019/08/venajasta-jotakin.html

penttijuhani

Olen eläkeläinen. Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa Porvoossa. Painajaksi valmistuin 1974 ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, nykyään olen eläkeläinen. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi 1993-1994. Erilaisissa vapaaehtoistöissä olen ollut vuodesta 1997 alkaen vieraillen lastenkodeissa Venäjällä ja Intiassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu