Kierrätys
Muistan vielä ajan jolloin TV:t ja muut laitteet olivat korjattavia, eivätkä vielä lähes kertakäyttötuotteita. Olen kuullut, että nykyään, kun pölyimurissa tulee pölypussi täyteteen, niin pölyimuri heitetään roskiin toimimattomana ja hankitaan tilalle uusi uljas imuri, koska korjaaminen olisi kalliimpaa, jos sellainen olisi edes mahdollista, kuin uuden hankkiminen. Muistan ajan, kun isäni 1970-luvulla hankki ensimmäisen mustavalkoisen elektroniputki (elektroniputki oli elektroniikassa käytetty komponentti, joka toimi vahvistimena tai kytkimenä. Elektroniikkaputken toiminta perustuu elektronien kulkuun tyhjiössä tai purkausputkissa ionien kulkuun kaasussa) TV:t. Silloiset TV:t olivat vikaherkkiä ja TV:n korjaaja tuli usein yleensä työkalusalkkunsa ja mittareiden kanssa kotiin paikan päälle selvittämään vian ja saamaan TV:n taas toimintakuntoon vaihtamalla varaosia. Isäni keksi itse ryhtyä selvittämään vikalähteitä TV:stään irrottamalla takalevyn ja katsomalla, mitkä elektroniikkaputket voisivat olla rikki, vaikka ei ymmärtänyt tästä tekniikasta muuten mitään. Hän irrotti epäilemänsä putken malliksi ja kävi hankkimassa vastaavan ja monesti vika tulikin näin korjattua, vaikka jossain vaiheessa kieltäytyivät hänelle myymästä varaosia, kun ei ollut ammatiltaan korjaaja. Vielä 1980-luvulla, kun hankin VHS videon johon tuli vika, niin toimitin sen korjaamolle ja muistan, että ongelma oli vain muutaman markan kuminauhan katkeaminen, jonka jälkeen laite oli taas kunnossa, eikä tarvinnut heittää pois. Minulla oli parikymmentä vuotta sitten Citroen BX, jossa tuuletin vinkui, jolloin vein sen huoltoon, jossa kerrottiin ettei pelkkää tuuletinta saada korjattua, vaan pitää vaihtaa koko tuuletinmoduli ja sehän maksoi asennuksineen. Tämän jälkeen virtalukossa oli jotain vikaa, niin piti vaihtaa koko lukkosarja, eli kaikki auton lukot ja hintaa tuli sen mukaan. Jatkuvien kalliden korjausten takia tulee mieleen vaihtaa auto uudenpaan, jossa vikoja on todennäköisesti vähemmän. Nykyään kaikki on muuttunut, sillä enää ei ole elektroniikkaa korjaavia liikeitä, eikä laitteita enää rakenneta korjattaviksi, vaan ne heitetään pois niiden vikaannuttua. Meidän olisi syytä palata tähän aikaan, jossa vikaantuneita laitteita korjattiin, ettei olisi jäteongelmaa. Tässä olisi hallitusneuvotteluissa hyvä paikka keksiä ratkaisuaja tähänkin onelmaan.
Opinnäytetyöt:
Saku Varakas ”Kierrätystoiminnan tehostaminen Niemi Palvelut Oy, Kuopion toimipiste” (Jyväskylän ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö, AMK 2022)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/750101/Opinnaytetyo_Varakas_Saku.pdf?sequence=2
”Meidän olisi syytä palata tähän aikaan, jossa vikaantuneita laitteita korjattiin, ettei olisi jäteongelmaa. Tässä olisi hallitusneuvotteluissa hyvä paikka keksiä ratkaisuaja tähänkin onelmaan”
Ei taida vihreät näistä oikeista ympäristöongelmista puhua mitään. Ei ihme että hävisivät seitsemän paikkaa vaaleissa
Ilmoita asiaton viesti
Vanhan korjaaminen olisi usein järkevää, vaan ei tahdo olla niitä korjaajia.
Itse etsin joku aika sitten netistä kalliin (Isku) hyvän työtuolin verhoajaa, mutta eipä löytynyt siedettävältä etäisyydeltä, joten jouduin ostamaan uuden hyvän työtuolin (Isku) – maksoi lähes 1000 euroa.
Ilmoita asiaton viesti
”Meidän olisi syytä palata tähän aikaan, jossa vikaantuneita laitteita korjattiin, ettei olisi jäteongelmaa. Tässä olisi hallitusneuvotteluissa hyvä paikka keksiä ratkaisuaja tähänkin onelmaan.”
Kuluttajansuojan parantaminen auttaisi. Ns. kestohyödykkeillä pitäisi olla kaksi aikaa:
1. Aika jolloin valmistaja/myyjä vastaa täysin kaikista virheistä ja vikaantumista
2. Aika missä tuotteen pitää olla korjattavissa järkevään hintaan. Järkevä hinta siis sellainen, että korjaamisen pitää olla edullisempaa kuin uuden hankkiminen. Tämä voidaan toteuttaa niin, että kuluttaja roudaa sen vikaantuneen telkkarin vaikka myyntipaikkaan tai sinne missä se tulisi laittaa kuntoon jos on joku huoltoketju. Mikäli korjaus on kalliimpaa kuin uuden hankkiminen niin kuluttajalle sitten vastaavilla ominaisuuksilla varustettu tuote vaikka -50% hinnalla.
Pienellä sääntelyllä saisi ne kelvottomat romut pois myynnistä. Tämä pitäisi lisäksi tehdä unionin tasolla kun Suomi on niin pieni markkina.
Aikoja voisi sitten vähitellen kiristää. Voisi aloittaa vaikka 2v / 4v ajoista ja nostaa sitten vaikka 3v / 10v aikoihin.
—
On myös huomattavissa että digitaalitekniikassa tuo korjattavuus meni elektroniikassa yhdessä vaiheessa vähän turhaksi. Syynä tähän oli Mooren laki, että kuudessa vuodessa sai samalle sirulle 10x enemmän. Tämä oli voimassa 1965..2010 ja alkoi hidastua 2010 jälkeen.
Viimeiset 10 vuotta onkin ollut järkevää ostaa aina mahdollisimman kestävää elektroniikkaa kun tekniikka ei kuudessa vuodessa jää niin heikoksi hyötysuhteeltaan. Nykyään ongelmana on usein liian helposti hajoava tekniikka tai se, että on jotain perseilty sen kanssa, että ei saa ohjelmistoja päivitettyä.
Ilmoita asiaton viesti