Riippuvuus

Minua mietityttää riippuvuussuhteet, kun Unkarin Viktori Orbán otti aikamoisen irtioton mennessään omin päin Venäjän päämiestä tapaamaan jättäen kaikki riippuvaisuussuhteet ja velvoitteet EU:n huomiotta, eli mitkä mahtaa olla seuraukset tästä? Tämän vuoksi ryhdyin pohtimaan mitä riippuvaisuussuhteet oikein ovat ja mitä ne voisivat merkitä. Käsittääkseni luonnollista riippuvuutta on lapsen syntyessä, kun lapset ovat vielä avuttomia ja tarvitsevat vanhempiensa ja yhteiskunnan apua. Vanhetessaan ihmiset ovat perinteisesti luottaneet lapsilta tulevaan apuun, jotka olisivat riippuvaisuussuhteessa, mutta nykyään odotetaan kuitenkin hyvinvointiyhteiskunnalta tulevan apua, kun heistä tulee jälleen avuttomia ja tarvitsevia.

Voidaan ajatella myös, että eri maat voivat olla riippuvaisia toisten maiden tuottamasta enegriasta ja hyödykkeistä, jotka tuottaa energiaa ja tuotteita, eikä monetkaan maat ole omavaraisia esim. energian suhteen. Tämän takia se tuo tullessaan kauppasuhteiden riippuvaisuuden toisista.

Kielteinen riippuvuus voi olla tuttu psykologiassa, jossa sillä voidaan tarkoittaa pakonomainen tarvetta harjoittaa jotakin toimintoa tai kokea tietynlainen tunnetila; addiktio, että on riippuvainen siitä, mikä se kulloinkin on, joka aiheuttaa riippuvuutta.  Riippuvuus voi myös olla neuropsykologinen häiriö, jolle on tunnusomaista jatkuva ja voimakas tarve käyttää huumeita, jotka tuottaa voimakasta mielihyvää ja saa käyttäjän unohtamaan tylsän arjen hetkeksi, eli aineiden käyttö tuottaa luonnollisen palkkion aineiden käytöstä, mutta seurauksena on ongelmia jo edeltä tiedetyistä haitoista ja muista negatiivisista seurauksista huolimatta. Toistuva huumeiden käyttö muuttaa usein aivojen toimintaa tavoilla, jotka ylläpitävät tarvetta saada uusia kokemuksia, jota voisi kutsua himoksi, joka heikentää itsehillintää. Tämä ilmiö muuttaa aivotoimintaa, myös lääkkeet, johtaa monesti siihen, että riippuvuus ymmärretään aivosairautena, johon liittyy monimutkaisia ​​psykososiaalisia ja neurobiologisia (ja siten tahattomia) tekijöitä, jotka vaikuttavat riippuvuuden kehittymiseen. Esimerkkejä päihderiippuvuudesta ovat alkoholismi, kannabisriippuvuus, amfetamiiniriippuvuus, kokaiiniriippuvuus, nikotiiniriippuvuus, opioidiriippuvuus ja syömis- tai ruokariippuvuus. Käyttäytymisriippuvuuksia voivat olla peliriippuvuus, ostosriippuvuus, vainoaminen, internet-riippuvuus, sosiaalinen mediariippuvuus, pakko-oireinen häiriö, läheisriippuvuus, videopeliriippuvuus ja seksuaalinen riippuvuus. Tämän kaltaiset riippuvuudet johtavat ikäviin seuraamuksiin, joita ovat perheiden hajoaminen, ystävyyssuhteiden rikkoutuminen, yksinäisyys, eli syrjäytyminen yhteiskunnasta ulkopuolelle.

Monet voivat olla riippuvaisia eri uskonnoista, sillä eläessään täällä maan päällä suurien haasteiden ja erilaisten tapahtumien, kuten sotien aiheuttamien pelkojen keskellä, niin he kokevat saavansa tähän ahdistukseen apua riippuvaisuudestaan Jumalaa kohtaan tunnustamalla, etteivät selviä ilman yliluonnollista apua. Monet uskonnot poikkeavat suuresti toisistaan. Raamatun Vanhan testamentin Jesajan kirjan luvussa 45 kerrotaan ja ennustetaan satoja vuosia ennen kuningas Koorksen syntymä ja tulevat teot. Kyse on pakanakuningas Kooreksesta, jonka Jumala oli valinnut tekemään tahtonsa tarttumalla Kooreksen oikeaan käteen, mikä merkitsee sitä, ettei kuningas Koores itse kykene suoriutumaan Jumalan antamasta ihmiselle mahdottomasta tehtävästä omin voimin, vaan tarvitsee auttajaa, eli Koores oli riippuvainen Jumalasta, jota hän, eikä Persian kansakaan tuntenut.

Aapeli Saarisalon Raamatun sanakirja sanoo, että Koores, eli Kyyros, Persian kuningas (559-529 eKr.), jonka nimen Jesaja mainitsee, Jes. 44:28; Jes. 45:1. Nimi Koores ei ollut hänellä alunperin, vaan hän otti sen hallitsijanimekseen, mahdollisesti juuri Jesajan ennustusten perusteella. Esra kertoo Kooreksen hallituskautensa ensimmäisenä vuonna antaneen julistuksen, että juutalaiset saisivat palata omaan maahansa ja uudelleen rakentaa temppelinsä, Esra 1:1-11: Esra 5:13-14.

Koores valloitti Ekbatanan ja vei sieltä sotasaaliin omaan kaupunkiinsa. V. 547 eKr. Koores marssitti armeijansa Tigris-virran yli Arbelan lähelle, ja niin hänen valloituksensa laajeni länteen päin. Kreikkalaisten tietojen mukaan hän samaan aikaan valloitti Lyydian ja otettuaan Sardeenkin hän vangitutti sen kuninkaan Kroisoksen. V. 539 eKr. Koores joutui sotaan babylonialaisia vastaan. Hän valloitti Baabelin ilman taistelua ja antoi juutalaisten palata Palestinaan. Kambyses seurasi isäänsä Kooresta valtaistuimelle 529 eKr.

Lopuksi jäin vielä pohtimaan, että voiko kukaan olla oikeasti riippumaton ja olla riippumaton ja itsenäinen toimija?

 

 

penttijuhani
Helsinki

Olen syntynyt Helsingissä 1950 luvulla, kun vanhempani muuttivat Oulusta ja Ilomantsista Helsinkiin työn perässä. Toimin ammattikoulun opettajana 28 vuotta. Olen eläkeläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu