Ristiriitaista uutisointia

Mediassa on yleisesti tuotu esille, kuinka turvassa olemme, kun meillä on vahva ja hyvin varustettu armeija, kuulumme Natoon ja EU:n, mutta siitä huolimatta juhannuksen Ilta-Sanomat 20-23.6.2024 uutisoi sivulla 8 näyttävästi ”Evakkomatkan muistilista”, eli jos kuitenkin sota syttyisi, niin mitä kansalaisten tulisi tehdä ja pitäisikö evakoitua, tai suunnitella se etukäteen valmiiksi jo rauhan aikana rauhassa. Tässä lehdessä vastauksia antaa sisäministeriön pelastusylitarkastaja Mikko Hiltunen. Sota on jo lähellä Euroopassa Ukrainassa, joten onhan se aiheellista varautua täällä Suomessa pahimman varalle kotivaran hankkimisen myötä ja miettimällä suunnitelmaa minne paeta sodan syttyessä, jos se on edes mahdollista. Pelastusylitarkastajalta kysytään mm. Jos sota syttyisi, voisiko Suomesta paeta ulkomaille? Pelastusylitarkastaja vastaa: ”Periaatteessa se on mahdollista, jos ei velvollinen liittymään armeijaan tai määrätty väestönsuojeluvelvollisuuksiin… Edellisten sotien aikana Suomesta siirrettiin paljon lapsia Ruotsiin.” Kysyttiin myös, että millaisiin tehtäviin siviileitä voitaisiin komentaa sodan aikana? Vastaus: Meillä on valmiuslaissa väestönsuojeluvelvollisuus. ”Tiettyyn ikähaarukkaan kuuluvat henkilöt voidaan määrätä heidän kykyjensä mukaisiin väestönsuojelun tehtäviin.” Onkohan moni tehnyt jo kotivaran hankinnan ja tarvittavat evakointisuunnitelmat kohdallaan kotimaahan (mökille tai sukulaisiin) tai ulkomaille, eli onko matkalaukut pakattuina, jos se on mahdollista heidän kohdallaan. Evakointia ulkomaille suunnittelevat varmaan miettivät, että toimivatko kulkuyhteydet silloin?

Opinnäytetyöt:

Jiri Suokas ”Pelastussuunnitelma” (Opinnäytetyö, SeAMK 2017)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/125213/Suokas_Jiri.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Joonas Kärki ”SUOMALAISET KAUPPALAIVAT TOISESSA MAAILMANSODASSA – Sodan vaikutukset kauppamerenkulkuun” (Opinnäytetyö, KYAMK 2015)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/93115/Karki_Joonas.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Mirva Korhonen, Miia Mikkonen ”Kuopion seudun sotalasten tarinoita sotalapsuudestaan ’Se oli matka, joka kannatti tehdä’” (Savonia amk, Opinnäytetyö 2011)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/37430/Korhonen_Mirva%20ja%20Mikkonen_Miia.pdf?sequence=1

Iina Myyryläinen ”EN OO KUULLU FINNJÄVELIÄ ENNEN KU AIKUISENA − Kerronnallinen tutkimus kuuden sotalapsen koulukokemuksista Suomessa ja Ruotsissa” (Oulun yliopisto,  pro gradu -tutkielma 2014)
https://oulurepo.oulu.fi/bitstream/handle/10024/39692/nbnfioulu-201411142002.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Kirjallisuutta:

Kimmo Vainio ”Väestönsuojelu – osa julkista hallintoa” (Valtion painatuskeskus 1989)
Jukka Knuuttila ”Helsingin väestönsuojelu – väestönsuojelun taustaa, toimintaa ja tapahtumia 1927-1989” (Helsingin kaupunki 1990)
Pertti Kavén ”Sotalapset – toiveet ja todellisuus” (Minerva 2011)
Aura Korppi-Tommola ”Sotalapset – tutkimusraportti” (Mannerheimin lastensuojeluliitto 1996)

 

penttijuhani
Helsinki

Olen syntynyt Helsingissä 1950 luvulla, kun vanhempani muuttivat Oulusta ja Ilomantsista Helsinkiin työn perässä. Toimin ammattikoulun opettajana 28 vuotta. Olen eläkeläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu