Soveltuvuustestit

Kun olin valmistunut Teknillisestä koulusta teknikoksi 1985, niin alkoi työn etsintä. Moniin paikkoihin, joihin hain esimieheksi, niin oli soveltuvuustesti, joissa kävin monissa, mutta niiden kautta en päässyt näihin haettuihin paikoihin, ilmeisesti en ollut kuitenkaan sopia. Myöhemmin, kun olin saanut epäpätevänä ammattikoulun opettajana paikan muutamaksi vuodeksi, niin hain 1993 ammattikoulun opettajan pätevöitymisopintoihin, jotta voisin jatkaa tehtävissäni.  Pääsykokeissa oli useamman päivän testit. Testit olivat työkokeita, sekä muita testejä psykologisia haastatteluja jne., jotka läpäistyäni pääsin opiskelemaan Jyväskylän ammatilliseen opettajakorkeakouluun. Silloin ei ollut vielä monimuotokoulutusta, vaan olin vuoden Jyväskylässä. Mielestäni opiskelijoille pitäisi jo peruskoulussa tehdä soveltuvuustestejä, jotta tietäisivät minkälaiselle alalle soveltuvat, ettei tapahtuisi niin paljon opintojen keskeytyksiä, kun onkin mennyt väärää alaa opiskelemaan, tai valintatestejä haluamaltaan alalta ei läpäise.

Anne Graham Lotz ”Jeesus minussa” (Kuva ja Sana 2019) kirjoittaa näin tästä aiheesta sivulla 147: ”Monet yhtiöt ja yritykset edellyttävät työntekijöidensä tekevän persoonallisuustestin, esimerkiksi Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori, joko työssäoloaikanaan tai hakiessaan työtehtävään. Tarkoitus on auttaa työntekijöitä tunnistamaan vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, jolloin heidät todennäköisemmin palkataan kyvykkyyden perusteella, minkä seurauksena he taas ovat tyytyväisempiä ja tuottavampia. Lisääntynyt tietoisuus itsestä ja itsevarmuus antavat itseluottamusta työntekijöiden saadessa tietää, mitä he tekevät parhaiten ja tekevät sitten sitä.”

Opinnäytetyöt:

Katri Puumala  ”SOVELTUVUUSTESTIT TYÖHÖNOTTOTILANTEESSA” (Opinnäytetyö CENTRIA-AMMATTIKORKEAKOULU 2017)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/139816/Puumala_Katri.pdf;jsessionid=D849276657AC54979F5A4EE1CBD53D57?sequence=1

Kirjallisuutta:

Päivi Montgomery ”Työnhaun psykologia – löydä unelmiesi työpaikka” (Readme.fi 2022)
Taina Kuuskorpi & Juho Heikkinen ”Psykologiset testit ja testaukset – tosiasiat, uskomukset ja pelot” (Luovin 2014)
Minna Salli & Sini Takatalo ”Loista rekrytoijana – hoida kosiomatka tyylillä” (Kauppakamari 2014)

 

penttijuhani
Helsinki

Olen syntynyt Helsingissä 1950 luvulla, kun vanhempani muuttivat Oulusta ja Ilomantsista Helsinkiin työn perässä. Toimin ammattikoulun opettajana 28 vuotta. Olen eläkeläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu