Uuden Vuoden 2024 vastaanoton ilotulitus!

Vuosi 2023 on vaihtumassa uuteen vuoteen 2024 ja sen kunniaksi järjestetään ilotulituksia, vaikka on uutisoitu, että kaikilla suomalaisilla ei olisi edes rahaa ruokaan. Suomessa ilotulituksia järjestetään eniten uutenavuotena ja pelkästään uudenvuoden tulitteiden myynnin on arvioitu olevan yli 10 miljoonaa euron luokkaa. Ilotulituksella on ilmastonmuutosta pahentavia tekijöitä, eli ei ole erityisen ympäristöystävällinen, mutta ei ole löydetty ilmeisesti vielä ympäristöystävällisempää tapaa osoittaa iloa vuoden vaihtuessa. Ilotulitusten aikana voi sattua silmä- ym. onnettomuuksia, jotka kuormittavat sairaaloita. Ilotulitukset saastuttavat ilmaa ja jättävät ympäristöön muoviroskaa. Ne voivat olla vaarallisia luonnoneläimille, aiheuttavat eläimille stressiä jne. Rakettien melusta säikähtäneet linnut voivat törmätä erilaisiin esteisiin.

Tiettävästi ilotulitukset olisivat alkaneet Kiinassa Han-dynastian aikaan sähikäisistä, eli polttamalla bambua. Kuumentuessa ruo’on sisällä oleva ilma laajeni voimakkaasti halkaisten lopulta kuoren äänekkäästi pamahtaen. Metelin katsottiin karkottavan pahoja henkiä sekä tuovan onnea. Pian ruudin keksimisen jälkeen se syrjäyttikin bambut juhlien ilotulituksissa. On ajateltu, että salpietaripohjaisesta, ääntä ja valoa palaessaan tuottavasta aineesta löytyy jo englantilaisen munkki Roger Baconin teoksesta Opus Majus, jonka hän kirjoitti vuonna 1267. Samaan aikaan alettiin Euroopassa tutkia ruudin sotilaallisia käyttömahdollisuuksia.

Ilotulitteiden käyttö juhlinnassa myös Euroopassa yleistyi. Ilotulitteiden värikirjo oli pitkään verrattain suppea, kunnes vuonna 1787 ranskalainen kemisti Claude Louis Berthollet keksi kaliumkloraatin käytön räjähteissä, jolla saatiin aikaiseksi kirkkaampia värejä. Merkittävää kehitystä ilotulitteissa tapahtui 1830-luvulla, kun italialaiset pyroteknikot alkoivat tuottaa erivärisinä palavia raketteja, ja tuona aikana syntyikin nykyisen kaltaiset ilotulitusnäytökset. Nykyään suurin osa maailman ilotulitteista valmistetaan Kiinassa.

Opinnäytetöitä:

Joona Meriläinen ”SUOMESSA VUOSINA 2010—2019 ILOTULITEVAHINKOINA KIRJATTUJEN PELASTUSTEHTÄVIEN ANALYYSI” (Poliisiammattikorkeakoulun opinnäytetyö 2020)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/345920/Merilainen_Joona.pdf?sequence=2&isAllowed=y

 

 

penttijuhani
Helsinki

Olen syntynyt Helsingissä 1950 luvulla, kun vanhempani muuttivat Oulusta ja Ilomantsista Helsinkiin työn perässä. Toimin ammattikoulun opettajana 28 vuotta. Olen eläkeläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu