Je suis Päivi! Sananvapautta pitää puolustaa.

Sananvapauden sammuttaminen on vaarallista.

Je suis Päivi!

💙support

freedom of speech

in Finland.

Charlie Hebdon jouduttua iskun kohteeksi pilapiirrostensa takia vakiintui tuo ”Je suis Charlie”. Siitä tuli tapa puolustaa sananvapautta.

Suomessa on jo vuosikymmenen ajan jaeltu tuomioita oman mielipiteen perustellusta sanomisesta. Valtakunnansyyttäjän päätös aloittaa tutkinta Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta kirjasta on todella vaarallinen ennakkotapaus. Saatamme pian olla tilanteessa, jossa kirjoja on poistettava netistä ja kirjastoista. Pahinta on, että koko maa ajautuu takaisin suomettumisen tilaan, jossa ennakoiva itsesensuuri karsii kaiken, mikä saattaisi olla vallitsevaa poliittista ilmapiiriä vastaan.

Kunnianloukkauksiin, väkivallalla uhkaamiseen tai siihen kiihottamiseen on puutuuttava, mutta sana olkoon muuten vapaa. Sananvapaus on perusoikeus, jonka kiistäminen vaikuttaa kaikkiin muihin oikeuksiin. Jopa demokratia on uhattuna.

Päivi Räsäsen kohdalla pohdittavaksi tulee myös uskonnonvapaus. Saako Suomessa enää vapaasti ilmaista kristillistä vakaumusta esimerkiksi Raamattua siteeraten. Suomessa on haluttu varmistaa lailla, että ketään ei syrjitä etnisen taustan, sukupuolisen suuntautumisen tai uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Onko nyt asetettu kyseenalaiseksi Räsäsen oikeus uskoa niin kuin hän oikeaksi näkee?

Käsitykseni mukaan Päivi Räsäsen kielenkäyttö tutkintaan joutuneissa kannanotoissa on ollut kohtalaisen maltillista. Siitä puuttuvat kokonaan ne karkeat ilmaisut, joita anonyymissä julkisessa keskustelussa on viljelty. Räsänen ei näytä myöskään harrastavan sellaisia vihamielisiä tyylilajeja, joita esimerkiksi hänen vastustajansa ovat vuosien ajan häneen kohdistaneet.

Pentti Tepsa

PenttiTepsa

Evankelis-luterilainen pastori, kirkkoherra Kemijärveltä. ”Koko maailmamme on kapea silta.” Keitä me olemme? Minne matkaamme?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu