Kaivannaisjätteet pilaavat Suomen pysyvästi

Suomen kaivokset tuottavat valtavan määrän kaivannaisjätettä. Esimerkiksi Terrafame yksin noin 45 miljoonaa tonnia vuodessa ja siis noin 2,7 miljardia tonnia 60 vuoden toiminta-aikana. Terrafamen jäte on lähes kokonaan voimakkaasti rikkihappoa tuottavaa ja uraania sisältävää vaarallista jätettä.

Tämän laatuinen jäte on on loppusijoitettava vesitiiviisti ja pysyvästi eristettynä. Vesitiiviys on Suomessa kuitenkin ylivoimainen haaste kaivosyhtiöille, kaivosviranomaisille ja lainsäätäjälle. Esimerkiksi suuronnettomuuden vaaraa aiheuttavan kaivannaisjätealueen suunnittelu ja rakentaminen ovat Suomessa jokamieslaji. Mitään pätevyysvaatimuksia suunnittelijalle ja rakentajalle ei ole. Edes vesieristyksen varmuudelle ei ole kriteeriä jonka täyttyminen olisi osoitettava. Insinööritaito siis sivuutetaan täysin. Tästä seuraa väistämättä, että kaivannaisjätealueiden vuodot ja ympäristön pilaantuminen kasvavat kuten jätemäärät eli räjähdysmäisesti.

Vakavin ympäristöriski on mielestäni Terrafame. Sen jätealue tulee olemaan valtava, kooltaan noin 20 neliökilometriä pengerkorkeuden ollessa noin 85 metriä. Ympäristölupahakemuksen mukaan jätealueiden KL1 ja KL2 yläpinnan vesieristeenä on 1,5 mm paksu HDPE-kalvo. Rakenne on lapsellinen ja vastuuton. Kalvossa on käytännössä asennuksen jälkeen aina reikiä, ts. HDPE-kalvo ei ole yksin vesitiivis. Vaikka kalvo olisi ehjä, eristyksen varmuus ei riitä. Lisäksi Terrafame sallii jätteen pengertämisen 10 metriä paksuina kerroksina ilman kunnollista tiivistystä. Penger jää löyhään tilaan ja tiivistyy pitkäaikaisesti oman painon vaikutuksesta. Yläpintaan syntyy halkeamia ja porrastusta. Kalvo repeilee väistämättä ja vuodot kasvavat progressiivisesti. Jätteen sisältävä sulfidirikki liukenee veteen rikkihapoksi. Sitä syntyy aikaa myöten satoja miljoonia tonneja ja siihen rikastuu uraania tuhansia tonneja.

Terrafamen kaivannaisjätealueet KL1 ja KL2 ovat kaivannaisjäteasetuksen vastaisia ja massiivinen uhka koko Oulunjoen vesistölle. Tästä huolimatta Terrafame on saanut kaivosluvan, läpäissyt YVA-menettelyn ja saanut ympäristöluvan. Käsittämätöntä ja vaarallista, että näin tapahtuu oikeusvaltiossa.

Pentti Virkkunen
diplomi-insinööri, pohjarakentaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu