Luottamusta punnitaan

Tänään, 20.6.2024 käytiin eduskunnassa mielenkiintoinen ja eduskunnassa usein esiintyvää ajatusmaailmaa kuvaava väittely ministeri Ville Rydmanin luottamuksesta. Eräänä keskustelun hyvin keskeisenä kriteerinä on pidetty sitä, onko ministeri Rydmania tuomittu oikeudessa mistään vääryydestä tai rikoksesta. On kuviteltu, että Rydmanin saama luottamuslause tahi epäluottamuslause olisi jonkin oikeusasteen asia, vaikka se riippuu yksinomaan eduskunnan vapaasta harkinnasta, oli Rydman sitten oivallinen työmies tai esimerkiksi ministerin tehtävään eduskunnan äänestyksen tuloksena tehtäväänsä epäkelpo. Myöskään sinun tai minun tai muun asiaankuulumattoman tahon ”asiantunteva” mielipide ei vaikuta luottamukseen. Puoluekanta tosin vaikuttaa edustajan todelliseen henkilökohtaiseen mielipiteeseen.
Mikäli eduskunta pitää Rydmania epäsopivana, se palkitsee hänet epäluottamuslauseella.

Koska itse pidän hallituksen – esim. ministerien Orpo ja Purra – toimia tai toimien tuloksia epäonnistuneina tai jopa murheellisina, saan antaa heille epäluottamuslauseen omana mielipiteenäni ilman minkään oikeusistuimen tuomiota. Tosin lauseella ei ole minkäänlaista merkitystä valtion päätöksentekoprosessissa, mutta minun mieltäni se kutkuttaa merkittävällä tavalla.
Lopuksi huomautan painokkaasti, että kannan itse vastuun kirjoituksistani, vaikka korkea ikäni kenties antaakin viitteitä jonkin asteiseen vajaakanttisuuteen. Läheisiä ystäviäni tai omaisiani ei tule pitää vastuunkantajina, vaikka houkutus saattaakin olla suuri.
Yhteiskuntapoliittiset näkemykseni olen omaksunut ja kymmeniä vuosia sitten.
Uskon, etten edes tulevaisuudessa malta pidättäytyä kirjoittelusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu