Tahallaan rikottu työmarkkinarauha

Vapun aattona 30.huhtikuuta kuuntelin  A-studion ohjelmaa, jossa haastateltiin kahta maltillista, tyylikästä ja ennen kaikkea viisasta ja todella asiantuntevaa henkilöä nykyisestä työmarkkinatilanteesta. Keskustelijat olivat entinen EK:n pitkäaikainen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ja toinen SAK:n pitkäaikainen (19 v) puheenjohtaja Lauri Ihalainen, joista kummankaan työmarkkinapolitiikan syvällistä asiantuntemusta ei sovi epäillä.

Oli todella viimeisen päälle perusteltua uskoa näiden herrojen näkemyksiä maamme työmarkkinapolitiikan nykytilasta.

Kumpikin istui aikanaan kymmeniä kertoja neuvottelupöydän eri puolilla, toinen edusti työntekijöiden ja toinen työnantajien etujen valvontaa. Kumpikin oli valmis neuvottelemaan kulloistenkin mielipide-erojen ratkaisemiseksi ja aidon neuvottelutuloksen – ei sanelutuloksen – löytämiseksi. Joskus neuvottelutulos ei ollut neuvotteluosapuolen mielihalujen mukainen, joskus kipeäkin, mutta kirveitä ei kuitenkaan kaiveltu, vaan eteenpäin mentiin ja hommat hoidettiin. Näin ainakin tähän mennessä.

Tv-keskustelussa kävi  selväksi, mistä nykyinen kaoottinen tilanne johtuu. EK:n Häkämies kehitti, ainakin omasta mielestään, loistavan aatoksen ulkoistaa EK työmarkkinajärjestelmästä ja kaikkinaisesta sopimusvastuusta ja tehdä hallituksesta työmarkkinaosapuoli, mikä ei missään tapauksessa voi todellisuudessa toimia. Se on jo karmaisevalla tavalla saatu nähdä. Ei hallituksen tehtävänä ole neuvotella työmarkkinakysymyksistä, vaan johtaa maan hallintoa kokonaisvaltaisesti. Laatusen mukaan hallitus on Nummisuutarin Eskon tavoin juossut päänsä mäntyyn, vaikka EK laatikin hallituksen pikku apulaisena työelämäasioissa toiveidensa mukaiset pykälät Orpon joustamattomaan hallitusohjelmaan. Näin Häkämies onnistui saamaan toisen vajaakanttisen toteuttamaan EK:n toiveita ja pyrkimyksiä. (Vajaakanttinen on tämän kirjoittajan mielipide).

Anteeksiantamattoman tökeröä toimintaansa hallitus on perustellut kansalta saamallaan mandaatilla. Kansa ei vaaleissa anna mandaattia hallitukselle vaan eduskunnalle. Edes eduskunnalle ei kansa ole antanut mandaattia saattaa valtakunnan työmarkkinoita kaaokseen, niin kuin nyt on päässyt tapahtumaan.

Kumpikin keskustelijoista langetti ovelien järjestelyjen täydellisestä epäonnistumisesta kunnian Orpolle, vaikka koko hohtavan idean  pidetäänkin pääosin  olevan lähtöisin Häkämiehen epärealistisista fantasioista. Kumpikin, niin Laatunen kuin Ihalainenkin tuntuivat olevan yksimielisiä siitä, että laiva on jo lähes kivillä, joka vakavimmin tulee näkyviin jo syksyn työehtosopimusneuvotteluissa. Laiva on karilla, ja sen irrottaminen, eli työmarkkinapolitiikan  korjaaminen tulee vaatimaan vähintäänkin useiden vuosien työn. Korjaaminen tulee vaatimaan ennen kaikkea järkeä ja malttia, jota kumpaakaan nykyisiltä pukareilta ei toiveista huolimatta näytä löytyvän.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu