TOSIASIANTUNTIJAN ÄÄNI

Arvostettu työmarkkinaveteraani Lasse Laatunen ottaa voimakkaasti ja erittäin huolestuneesti kantaa nykyiseen  työmarkkinatilanteeseen ja toivoisi osapuolten istuvan neuvottelupöytään, koska vastakkainasettelu näyttää umpisolmulta. Laatusen mielestä syksyn työmarkkinakierros on käytännössä pilattu.

Itse en millään muotoa edusta näkemyksiltäni työantajapuolen näkemyksiä, mutta nyt on helppo yhtyä entisen merkittävän ja arvostetun työnantajapuolen näkemyksiin. Laatunenhan toimi erittäin pitkään Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtajana, ja pitkän toimikauden aikana hänen työnsä arvostus vain kasvoi. Onpa nykyisellä EK:n toimitusjohtajalla pitkä matka moiseen arvostukseen ja ammattitaitoon.

Laatunen pitää lehtihaastattelun mukaan  nykyisen tulehtuneen tilanteen perusvirheenä hallitusohjelman kirjaamistapaa. Olen tästä Laatusen kanssa täsmälleen samaa mieltä. Lopputulos on lyöty kiinni jo etukäteen. Työmarkkinaosapuolten sanomiset voivat kohdistua enää vain valmistelun yksityiskohtiin (lainaus haastattelusta).

Normaalissa kolmikannassa lopputulos jää avoimeksi ja neuvottelujen tuloksen mukaiseksi, ja osapuolet, eli poliitikot, virkamiehet ja järjestöjen edustajat ovat oikeasti osallistuneet neuvotteluihin, kukin lähtökohdistaan.

Nythän menettely on vallan toinen. Pääministeri Purra ja apulaispääministeri Orpo ujuttivat EK:n vaatimukset hallitusohjelmaan, jota näiltä osin hallitus markkinoi neuvottelutuloksena ja josta uhossaan on voimakkain äänenpainoin ilmoittanut pitävänsä kiinni. Tähän ilmoitukseen hallitus näyttää hirttäytyneen.

Ymmärtämättömimmänkin neuvottelijan uskoisi tajuavan, että ei voida vakavalla naamalla puhua neuvotteluista, kun vain toinen osapuoli ilmoittaa pitävänsä  kiinni omista tai taustaryhmänsä vaatimuksista. Voipi jäädä neuvottelupöytä vähäväkiseksi. Tosin hallitus on – oman ilmoituksensa mukaisesti tarjonnut työntekijäosapuolelle  pöydännurkkaa, kunhan se vain sopuisasti  ja valtakunnan  ja EK:n edun mukaisesti hyväksyy hallituksen ehdotukset.

Näilläpä sitä yhteistyötä rakennetaan, ehkäpä hitusen yksipuolista. Ilmeiseti hallitus haluaa kokeilla peräseinän ja pään kestävyyttä.

Hallitus vetoaa hallitusohjelman koskemattomuuteen. ”Minkä kirjoitin, sen kirjoitin”.  Sitä kaikki noudattakoot. Tosin hallitusohjelmahan on hallituksen omalla päätöksellä muokattavissa hallituksen niin tahtoessa. Kts esimerkiksi erityisosaajia koskeva vierastyövoiman työttömänäoloaikaa muutettiin kolmesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen hallitusohjelmasta huolimatta.

Lopuksi: Luottoluokittaja FITCH RATINGS ei kenties ole havainnut Suomen hallituksen uutterasti markkinoimaa talouden lähes katastrofaalista tilannetta, koska se piti Suomen luottoluokituksen edelleen toiseksi parhaimmassa AA+ luokassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu