Vestigia terrent – jäljet pelottavat

Kun pääministeri – de fakto – Riikka Purran ja apulaisministeri Petteri Orpon hallitus noin vuosi sitten aloitti toimintansa, ei siltä kovinkaan eteviä toimia odotettu. Vain ja juuri tässä mielessä hallitus onkin täyttänyt odotukset ylivertaisesti. Ei eteviä toimia ole saatukaan ja juuri siinä mielessä hallitusta pitäisi ennakko-odotusten täyttäjänä kehua eikä moittia. Nyt kuitenkin hallitusta, etenkin Riikka Purraa on vahvasti arvosteltu. Vahvasti,  joskaan ei lainkaan kohtuuttomasti. Pikemminkin päin vastoin. Apulaisministeri Orpo taas on erinomaisesti onnistunut luimertumaan itseään koskevasta vastuusta. Tämän hallituksen vastuunkantajana on toiminut edellisen hallituksen pääministeri.

Ei Riikka Purralle pidä olla vihainen, koska hän ilmeisesti on joissakin  toimissaan toiminut kaiken taitonsa ja kykynsä mukaan. Tosin tuloksissa ei ole juuri ollut hurraamista. Päätöksissään hän on varmaankin yrittänyt käyttää apunaan myös järkeä, joskaan ei suorastaan nerouteen viittaavaa. Tosin ei voi väittää, että nämä apuneuvot olisivat johtaneet lainkaan myönteisiin tuloksiin. On kuitenkin myönnettävä, että pers-suiden johtajana on onnistunut vähintäänkin tyydyttävällä tavalla, onhan puolueen kannatus  gallupien mukaan ripeästi romahtanut ja puolue on vajoamassa muiden pienpuolueiden joukkoon.

Taidonnäytteenään ministerin tehtävänsä hoidosta osasi  kyselytunnilla 8.5 analysoida valtiontalouden tilaa paljastamalla mm. että työpaikkoja olisi pitänyt edellisen hallituksen toimesta saada lisää ja valtion velkataakka saada alemmalle tasolle. Näistä upouusista tiedon jyväsistä eduskunta mahtoi olla kovinkin yllättynyt, ja hallituksen syvällisestä analyysistä kiitollinen. Hallitus oli tehnyt merkittäviä havaintoja asioista, joista tavallinen kansa oli tiennyt ja pitänyt selvänä aikoja sitten. Lohtuna Purra kertoi hallituksen panostavan toimiin, jotka jo ehkäpä seuraavan hallituksen aikana ajan pirran pyöriessä ja jo tämän vuosikymmenen tai seuraavan kymmenen vuoden loppuun mennessä korjaavat valtakunnan talouden kuntoon. Valtiovarainministerin esitys oli lähes puhtaasti toivotaan -toivotaan luokkaa. Ikivanhan sananparren mukaan: ”Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten”.

Mielestäni tämän tasoinen esitys oli anniltaan paremminkin puolueen johtajan puhetta perssuiden hollitupakokouksen hengen nostattamiseksi kuin valtiovarainministerin selvitystä eduskunnalle valtiontalouden tilasta. Kuullessani esitystä tunsin syvää myötähäpeää. Useampaan kertaan ministeri kertoi hallituksen panostaneen, panostavan tahi tulevan panostamaan johonkin kehittävään tahi myönteiseen asiaan.

Kuulijalle saattoi jäädä selvitystä paitsi:

Miten kuvitellun panostuksen oletetaan toimivan

Milloin hallitus aikoo panostaa, vai liikutaanko pelkän aikomuksen tasolla

Miten panostuksen oletetaan kohentavan valtion taloutta

Mikä on panostuksen kustannus

Onko tehty vaikuttavuusarvioita. Näitä ei yleensä ole kovin merkittävästi vaivauduttu tekemään. Ei ilmeisesti pidetty kovin tarpeellisina.           Näihin asioihin,  – ehkäpä hallintostrategisista syistä salattaviin – , ei saatu selvyyttä. Ei eduskunta eikä kuulijat.

Hallituskauden alussa hallitus lupasi vähentää valtionvelan määrää merkittävällä tavalla. Velka on kuitenkin kasvanut ja tulee edelleen kasvamaan huomattavasti kansalle kerrottua enemmän. Edellinen hallitus ilmeisesti otti huonoa velkaa kun taas tämän hallituksen ottama velka on hyvää ja tarpeellista, ettei peräti välttämätöntä ja pakon sanelemaa. ”Niin muuttuu maailma, Eskoseni.”

Maata repivän työvoimapolitiikan tuloksena maahamme syntyy hallituksen lupauksen mukaisesti 100000 työpaikkaa lisää. Vajaassa vuodessa on kuitenkin syntynyt yli 50000 työtöntä lisää. Tästä hallitus ei halua ottaa itselleen kunniaa.

”Vestigia terrent”. – jäljet pelottavat, mutta näillä mennään. Valitettavasti.

Kunpa joku puolueeton asiantuntija kertoisi hallitukselle, että edellisen hallituksen toimikausi päättyi lähes vuosi sitten. Se ei enää vastaa maamme hallinnosta, eikä nykyisen hallituksen vaikeuksista tai taitamattomuudesta.  Nykyisen hallituksen tulisi lopettaa toimintaohjeiden hamuaminen EK:n pöydän alta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu