Ansiotuloverottomuuslotto – Lisätuloja valtiolle 300 M€ vuodessa

Kun viranhaltijoilta ei tule ideoita valtion tulojen kasvattamiseen, niin tässä yksi idea vapaasti käytettäväksi, nimittäin AnsioTuloVerottomuuslotto (ATV-lotto). Idean on alunperin minulle kertonut Eero N. ja sitä yhteisillä automatkoilla hieman jalosteltiin kymmenisen vuotta sitten.

Idea on yksinkertaisuudessaan se, että kerran viikossa arvotaan kymmenelle (10) henkilölle vuoden ansiotuloverottomuus. ATV-lottoon on mahdollista osallistua Suomen kansalaisen, joka maksaa ansiotuloveroa Suomesta saaduista palkoista, eläkkeistä tai etuuksista. Ei siis koske pääomatuloja. Voittaja saa tienata vuoden aikana niin paljon kuin mahdollista täysin verottomana.

Ajatus on se, että ensinnäkin valtio saa tuloja ATV-lotosta itsestään, mutta toiseksi myös siitä, että pieni joukko aktivoituu tekemään lisätöitä, koska joka tehty työtunti jää kokonaisuudessaan laillisesti puhtaana käteen ja mahdollistaa tulojen käyttämisen kulutukseen.

Jos ATV-loton osallistumismaksu olisi 5 €/viikko ja siihen osallistuisi joka viikko 1,5 miljoonaa ihmistä, tulisi vuodessa tuloja 390 M€.

Vuoden 2022 verottajan tietojen mukaan ansiotuloveroja kerättiin 31 658 475 785 € yhteensä 4 059 976 verovelvolliselta. Tällöin keskimääräinen vero oli 7 798 €. Ansiotuloveroa jää siis keräämättä 10 x 7 798 x 52 =4 054 960 €.

Valtiolle kertyisi myyntituloja verot huomioiden vuodessa lähes 386 M€. Laitoin otsikkoon, että lisätuloja tulisi 300 M€ vuodessa, joten voisi tulla enemmänkin, mutta ainahan on riski, että ATV-loton järjestämiskustannukset pompsahtavat, vaikka meillä on jo valmiina Veikkauksen tunnistaumisjärjestelmä. Ostaessaan ATV-loton ostajaa ATV-tunnuksen. Arvonnan jälkeen ilmoitetaan voittaneet ATV-tunnukset, jotta yksityisyyden suoja säilyy eli nimiä ei julkaista. Veikkauksen sivuilta ”Veikkauksen pelatuimmat pelit olivat Eurojackpot ja Lotto. Kaksi kertaa viikossa arvottavan Eurojackpotin pelikate oli 151,1 milj. euroa. Loton pelikate oli kertomusvuonna 136,5 milj. euroa”.

Valtion maksaa kompensaatiota kunnille siitä summasta, mikä ATV-loton voittajakunnalta jää saamatta ko. vuoden aikana siitä ansiotulon summasta, josta verovelvollinen olisi kuntaan pitänyt maksaa. Valtio maksaa myös muut kulut niille osapuolille, jotka palkasta sen saavat perittyä, ei koske kuitenkaan AY-maksuja.

Mutta tulot voivat myös olla suuremmat, koska ansioverovelvollisia on 4 miljoonaa ja laskuissa käytin vain 1,5 osallistujaa. Veikkauksella oli vuoden 2023 lopussa noin 2 520 000 rekisteröitynyttä asiakasta, kertoi Veikkauksen sivut.

Tässä ATV-lotossa on 10 voittajaa joka viikko, jos osallisia on 10 tai enemmän. Ei jää päävoitto jakamatta yhdelläkään viikolla. Äkkiä laskien voittomahdollisuus on 1:150.000, jos 10 voittajaa ja 1.500.000 osallistujaa.

Sitten vaan kädet rinnalle ristiin ja kertomaan, että ”ei onnistu meillä”, vaikka kerrankin olisi mahdollisuus laittaa verot valtion maksettavaksi.

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu