Ilmatieteenlaitoksen havaintopaikkoja kartalla sekä lämpötilamittauksia puolen päivän tietämillä muutamista paikoista
Suomessa näyttää olevan Ilmatieteenlaitoksen mittauspisteitä juuttaan paljon. Mutta todellisuudessa niitä on omien laskujeni mukaan 210 ja ne painottuvat eteläisimpään Suomeen ja kaupunkien läheisyyteen.
Lähde tälle edelliselle ja seuraaville kuville on https://kilotavu.com/fmi-suomi.php
Olen käsitellyt Ilmatieteenlaitoksen olemassa olevia ja poistettuja havaintopaikkoja täällä ja noita eri trendejä Kotkan Rankissa sekä Sodankylän Tähtelässä.
Alla olevissa kuvissa on tuo ensimmäinen kuva suurennettu osakuviksi, jotta olisi selkeämmin nähtävissä minne havaintopaikat ovat sijoittuneet.
Mittausaseman merkkinä olevat mollukat on indikaatiovärjätty kuvankaappaushetken lämpötiloilla, lämpimämpi punaisempi ja viileämpi keltaisempi. Värityksen on tehnyt aiemmin mainitun lähteen sivujen pitäjä ystävällisyyttään.
Sitten muutamien seutujen lämpötiloja tänään.
Ensin pohjoisesta…
Sitten etelämpää eli Utista. Utin Lentoportintiellä kirjattiin 4 kertaa kesällä 2024 päivittäinen hellehuippu, mutta ei kertaa siinä viereisellä lentoasemalla.
Sitten siirrytään länsirannikolle. Siellä kivikylä pärjää hyvin lämmöissä pienemmälle paikkakunnalle.
Ja lopuksi pääkaupunkiseutu
Tossa linkissä on linkkejä asemien ilmakuviin.
https://arijuki.net/saa-asemat/
Sieltä löytyy todella paljon asemia jotka ei täytä Wmo:n laatuvaatimuksia.
Varsinkin muutamat asemat joissa on mitattu eri kuukausien korkeimmat lukemat on täysin ohjeiden vastaisia.
Tossa blogistin listaamina niitä korkeimpia lukemia ja paikat joissa niitä mitattu, avatkaa niitä ja ihmetelkää asemien ”laatua”.
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/pertti-niemi/kesa-2024-hellehuiput/
Ilmoita asiaton viesti
Kun klikkaa tuota https://arijuki.net/saa-asemat/ linkin paikkatietojen koordinaattia, saa ilmakuvat näkyviin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinkin lähellä toisiaan olevissa mittauspisteissä on samaan aikaan huomattavia eroja. Esimerksi jos on ruohokenttää yhdessä ja paljon asfalttia tai hietikkoa toisessa. Varsinkin korkeapaineella, kun aurinko räköttää täysillä, eikä juurikaan tuule.
Mittauspaikkojen sijaintia vaihtelemalla voidaan vaikuttaa merkittävästi mittaustuloksiin.
Siten saadaan haluttaessa paljon ”hellepäiviä”.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin keväällä nämä asfaltin lähellä olevat antaa huomattavan paljon korkeampia lukemia kuin ruohikolla olevat. Näin myös tänä keväänä kun pilvet eivät olleet tiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kämpässäni kolmella ulkoseinällä lämpötilamittaus. Ei virallisia kalibroituja, mutta ei niiden lukemat poikkea oleellisesti totuudesta.
Puutarhan puolella on paljon vihreää: ruohoa, pensaita, jne. Se mittauspiste on aamupäivän varjossa – näyttää paljon alhaisempaa lukemaa kuin lähin ilmatieteenlaitoksen virallinen mittauspiste. Päivällä kun aurinko räköttää suoraan, niin mittaus ei tietenkään ole luotettava. Silloin talon päädyssä oleva mittauspiste näyttää alhaisempaa lukemaa kuin ITL. Illalla aurinko on kiertänyt sille puolelle, joten lukema ei ole enää relevantti. Kolmas näyttää oikein ennen auringonnousua.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen juttu on se, että mitä mittausasemia ITL ottaa mukaan keskilämpötilamme laskemisessa. Ja se, että mitä mittaustuloksia ITL käyttää laaduntarkastuksensa jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tämän pitäisi olla ihan julkista tietoa?
Ilmoita asiaton viesti
Jos on halua itse tutkailla näitä asemia ja niiden etäisyyksiä rakennuksiin ja teihin jne. niin Google Earth on hyvä työkalu siihen ja saa muutaman sentin tarkkuudella mitattua kuinka lähellä joku tölli on.
Ilmoita asiaton viesti