Koivunmantokuoriaisten aiheuttamia vaurioita

Killerin raviradan parkkialueen  ja Vesangantien välissä olevan pikkumetsän reunassa oli elokuun 22. päivä 2023 katkennut koivu maassa.

Se oli katkennut noin 3,5m korkeudelta ja kaatunut onneksi metsään päin pyörätien reunasta. Omassa metsässä oli ihan samalla tavoin katkennut koivu, josta ensin ihmettelin, että kuinka myrskytuuli on sen koivun osannut katkaista muiden puiden keskeltä.

Syy oli se, että koivunmantokuoriainen oli sitä jäytänyt ja heikentänyt ja aihettanut lahoa. Kuva oman metsän koivusta ja reiät on ”emokäytävän tuuletusaukkoja”. Tieto on peräisin Viherympäristöliiton sivulta: https://www.vyl.fi/tietopankki/viherriski/tietopankki/haitalliset-kasvintuhoojat/koivunmantokuoriainen/. Olin saanut infoa asiasta kaveriltani Puulalta Kangasniemeltä, koska hänen pihapiiriinsä oli tuo mantokuoriainen iskenyt.

Kuva yllä Killerin pikkumetsän koivusta.

Killerin pikkumetsässä oli myös vaurioituneita pystyssä. Tämän puun vieressä oli bussipysäkki.

Yksi Killerin pikkumetsän pystyssä olleen koivun vauriokohdista.

Tein ilmoituksen kaupungille puista 22.8.2023 ja sain kuittauksen 31.8.2023, että puu on sen verran vikainen ja laho, että se täytyy kaataa. En tiedä kauanko se katkennut puu oli maassa maannut, kun en tuosta kovin usein ohi kulje. Syksy meni ja koivuja ei korjattu pois. Kun menin itsenäisyyspäivän jälkeen paikan ohi, niin silloin oli ne kaksi koivua sekä useampi muukin koivua korjattu pois. Hyvät hermot oli virkamiehillä, koska heikolla onnella koivut olisi voineet kaatua pysäkillä odottaneiden tai ohimenevien autojen päälle.

Viherympäristöliiton mukaan koivunmantokuoriainen iskeytyy useimmiten koivun latvuksiin, niin kuin tässä naapurini koivussa on tapahtunut.

Käpytikka em. koivun latvassa maaliskuun alkupuolella tänä vuonna. On ollut hieman suttuinen kolo, missä viettänyt yön, koska hieman on väri tummunut. Kaverini tuumasi, että ”saattaa kupeen höyhenet on vielä jotenkin aamuasennossa ja alusuntuvat paistavat harmaanpina”.

 

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu