Kun eläimet eivät tiedä, että talousmetsässä ei voi elää…Osa 3

Tässä blogissa on riistakameroiden kuvia parilta hakkuuaukolta ja umpimetsästä.

Hakkuuaukko 1 sijaitsee 450m päässä talostamme. Aukkohakkuu tehty 2017 keväällä ja uudet kuusentaimet istutettu keväällä 2018. Maata ei ole muokattu. Kuusikkoon iski kirjanpainaja ja siksi rojautttiin nurin. Muutamia vioittuneita puita jätettiin pystyyn, kuten myös ns. eurokantoja eli tekopökkelöitä terveistä kuusista.

Hakkuuaukko 2 sijaitsee 150m päässä talostamme. Aukkohakkuu tehty 2017 keväällä ja aukolle tehty kääntömätästys syksyllä 2017. Kuusentaimet istutettu keväällä 2018. Kääntömätästyksessä kaivurin kouralla otetaan pieni kauhallinen ja laitetaan takaisin samaan paikkaan kuntta käännettynä alle. Kulku maastossa ei vaikeudu.

Laitoin riistakameran umpimetsään kahteen eri paikkaan (3) ja (4), kahtena eri ajan hetkenä.

Lisänä on muutama riistakameran kuva pellonreunasta.

Niin vaan niita elukoita liikkuu sekä aukoilla että umpimetsässä.

Vanhat osa 1 ja osa 2

Tässä on Helge aukon 1 reunassa 25.10.2021. Taustalla näkyy vasemmalla kaksi pystyynjätettyä toukansyömää ja oikealla yksi toukan syömä pitkällään. Kysymys kuuluu: mistä löytyy vastuuhenkilö, kun tuollainen määräysten mukaisesti pystyyn jätetty laho rojahtaa satunnaisen marjastajan päälle? Ei taida löytyä sertifikaattien laatijoista. Tuolle takana olevalle kumpareelle istutetut taiment kuolivat, koska toukokuussa 2018 tuli hervoton helle ja poutajakso. On nyt täydennysistutettu.

Hirven vasa samaisella aukolla 1 hämärissä.

Kaksi hirvieläintä samalla aukolla 1.

Toukokuussa 2023 tuosta aukolta 1 löytyi peuran luut.  Nikaman pituus noin 25-30 mm. Asiantuntijat arvelivat peuran olleen asialla, koska luita ei oltu naarmuteltu.

 

 

Kettu aukolla 2.

Valkohäntäpeura aukolla 2

Jänis aukolla 2.

Kurki aukolla 2.

Sama hirvi aukolla 2. Kuvat yksittäiskuvia videolta.

 

Hirvi umpimetsässä paikassa 3 lokakuussa 2021. Ihan kokeeksi laitoin satunnaiseen paikkaan, jotta josko sieltä joku kulkisi ja kulkihan siellä. Yksittäiskuva videolta.

 

Tässä noin 1v hirvenvasa umpimetsässä 29.4.2022. Tämä metsä harvennettu maaliskuussa 2022. Nämä on otoksia videolta. Ylemmässä kuvassa hirvenvasan jalat näkyvät kuusen takaa keskellä kuvaa. Videolta kuului aika voimakasta ääntelyä emon perään, joka todennäköisesti on mennyt synnyttämään uusia vasoja. Jonkun matkan päässä tästä oli koivikon harvennus ja konemiehet kertoivat, että hirviemo oli tuonut isot kaksoisvasat syömään helpolla saavia koivunoksia. Parissa uudessa riistakamerassa on valkoisen valon salama, niin tulee pimeälläkin värikuvia.

Pellonreunassa rauhallisesti oikealle kävellyt hirvi pelästyi jotain ja lähti kiivaasti pakoon ja oli törmätä riistakameraan.

Pari supikoiraa.

Metsäjänis.

Närhi hätyytti pyyn pellolta.

Ja siinäpä sitä oli. Elämää talousmetsässä ja metsän ympäröimänä.

 

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu