Lämpötila- ja kosteusmittauksia kasvihuoneessa

Tässä kirjoituksessa esitellään tuloksia, jotka on saatu kasvihuoneessamme touko-kesäkuussa 2024 tehdyissä mittauksissa. Ensimmäinen ihmettelyn kohde on lämpötilat ja kosteudet tolpan auringon ja varjon puolella. Toisessa tapauksessa on silmäillään lämpötilan ja kosteuden kehittymistä kasvukauden kuluessa.

Laitteet

Kuva valmistajan sivulta.

Minulla on käytössä kaksi tuollaista kuvan lämpötila-, kosteus ja liikeanturia. Koko 56mm x 78mm x 15mm, leveys x pituus x paksuus. Valkoinen täplä anturin kuvassa on aukko, minkä kautta kosteusmittaus tapahtuu. Aukko on valmistajan mukaan ”hengittävä” eli ilma kulkee valkoisen materiaalin läpi anturille.

Ominaisuustiedot valmistajan sivuilta.

Valmistaja Ruuvi Innovations Oy. Liikevaihtoa yhtiö teki syyskuussa 2023 päättyneellä tilikudella 2 M€ ja voittoa 0,156 M€.

 

Kasvihuone

Kasvihuone on omaa suunnittelua ja valmistusta noin 35 vuoden takaa. Sen koko on 15m x 5m. Huonekorkeus reunoilta 2,2m ja keskeltä 3,4m.

Kasvatusaltaat

Katto- ja seinärakenne

Rakennus on itä-länsi suuntainen, jonka etelän oleva suuntaan oleva seinä ja katon lape on polykarbonaattilevyä yhdellä ilmavälillä. Samoin itä- ja länsipääty. Koska rakennusvaiheessa ko. levy oli kallista ja, koska pohjoisesta ei tule kuin kylmää ilmaa, laitoimme pohjoisen seinän filmivanerista ja lomalaudasta sekä pohjoisen katon tuulensuojasta ja pellistä.

Kasvihuoneen alla on saman kokoinen, kallioon louhittu kellari. Kellarin katossa on 20 cm betonivalu, sen päällä 20 cm hiekkapatja ja styrox-eristy ja sen päällä 10cm betonilaatta kasvihuoneen lattiana.

Kasvihuoneen kattotuolit kyllästettiin rakennusvaiheessa vihreällä kyllästeellä, mutta ajan kuluessa ne ovat muuttuneet ruskeiksi auringon paahteessa. Polykarbonaattilevyn alla on 22mm x 50mm puuruoteet.

Mittauspaikka

Auringon puolella oleva Anturi 1

Varjossa oleva Anturi 2

Testin ensimmäisessä vaiheessa anturit kiinnitettiin haavasta tehtyyn 50mm x 50mm tolppaan, toinen auringonpaisteen puolelle ja toinen varjon puolelle, joka myös suojattiin pahveilla sivuilta tulevalta valolta. Toisessa vaiheessa varjon puolen anturi siirrettiin auringon puolelle.

 

Tuloksia

Kuvaaja 1

Yllä olevassa kuvaajassa 1 on kerätyt auringon puolen (Anturi1) mittausdatat. Tallennustaajuus 1 mittaustulos 5 minuutin välein. Vuorokausi vaihtuu paksun viivan kohdalla ja ohuemmat viivat kuvaavat 6, 12 ja 18 tunnin kohtia. Ilman jäähtyessä suhteellinen kosteus nousee niin kuin pitääkin.

Kuvaaja 2

Varjon puolen (Anturi 2) mittausdatat . Merkin kohdalla anturi siirretty auringon puolelle.

 

Kuvaaja 3

Auringon (Anturi 1) ja varjon (Anturi 2) puolen lämmönmittauksien tulokset samassa kuvaajassa. Datapisteet yhdistetty LibreOfficen pisteestä pisteeseen työkalulla.

Kuvaaja 4

Auringon ja varjon puolen suhteellisen kosteuden tulokset samassa kuvaajassa antureilta 1 ja 2. Datapisteet yhdistetty LibreOfficen pisteestä pisteeseen työkalulla. Suhteellisella kosteudella on hieman yli viikossa lievästi nouseva trendi, mikä on luonnollista. Miksi?

 

Kuvaaja 5

Lämpötilaerojen vertailussa, auringon puoli miinus varjon puoli, auringon puoli on keskellä päivää noin 3,5 – 4,5 astetta lämpimämpi ja 0,25 astetta kylmempi keskiyöllä.

Anturin 2 sijoituksen muutos.

Anturien siirron jälkeen Anturi 2 on Anturin 1 yläpuolella ja kumpikin auringon puolella.  Halusin nähdä myös, että vaikuttaako tolpan lämpö mttausarvoihin ja sen vuoksi Anturi 2 ei kosketa tolppaa.

Kuvaaja 6

Lämpötilaerot anturien siirtämisen jälkeen. Miksi tälläinen käyttäytyminen? Selityksenä on kattotuolien ja katon harjan varjostaminen antureihin ari tavalla, mutta myös ilman kerrostuminen: keskipäivällä ylempi anturi on hieman lämpimämmässä ilmassa, siksi miinus-lukuja. Tolpan lämpövaikutuksesta ei voinut tehdä johtopäätöksiä puoleen tai toiseen.

Kuvaaja 7

Anturien välinen kosteusero. Varjossa on päiväsaikaan suhteellinen kosteus suurempi kuin auringonpuolella, mutta yöllä kasvien puolella on hieman suurempi.

Kuvaaja 8

Yläpuolella olevassa kuvaajassa on kosteusarvojen ero anturin siirtämisen jälkeen. Lyhyestämittausjaksosta huolimatta kuvaajassa on näkyvissä samankaltaisuutta päivien välillä.

 

Kuvaaja 9

Yläpuolella olevassa kuvaajassa on Anturin 1 mittausarvoja toukokuun alusta melkein juhannukseen. Kuvaajassa oleva vihreä pistejoukko on peräisin muutaman kilomterin päässä olevalta Ruuvin anturilta, joka on avoimella paikalla paljaan taivaan alla eli kuvaa ulkolämpötilaa. Se ei mittaa suhteellista kosteutta. Puuttuvat datat johtuvat siitä, että en muistanut käydä tarpeeksi usein lukemassa antureita ja siirtämässä arvoja varastoon.

Kuvaaja 10

Kuvaajassa 10 on kasvihuoneen sisälämpötilan ja ulkolämpötilan datat. Vain muutamana päivänä ulkolämpötila on ollut kuumempi kuin kasvihuoneen lämpötila, mutta aina kasvihuoneen sisälämpötila on ollut öisin lämpimämpi kuin ulkolämpötila. Tämä johtuu tietenkin kasvihuoneen eristävästä kennorakenteesta.

Kuvaaja 11

Tästä kuvaajasta näkee kasvihuoneen suhteellisen kosteuden kasvutrendin hyvin. Se johtuu haihduttavan kasvimassan määrän lisääntymisestä.

 

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu