Onko aurinko etelässä klo 12?
Vanha kansakoulutietämys vaatii päivitystä. Korkeimmillaan se on etelässä, mutta ei pääsääntöisesti klo 12.
Alla Jyväskylän aikoja tänään (13.8.2024)
Lähde https://www.suncalc.org/#/62.1854,25.7904,8/2024.08.13/12:00/1/3
En käynyt kansakoulua kuin vuoden mutta eikös tämä ole aika itsestään selvyys?
Kellosta voi päätellä karkeasti ilmansuunnat ihan maallikkojärjellä, mutta tarkalleen tarvitaan jo taulukkoa ja siihen kesä- tai talviajat. Siihen mm. merenkävijäiden sekstantti perustuu. Tarkimmillaan aurinko on klo 12 etelässä nollameridiaanilla (Greenwhich) eli 30. pituuspiirillä, mutta sekin riippuu siitä mitä aikaa on päätetty käyttää ja toisin kuin leveyspiiri, tuo on on sopimuksenvarainen. Ja klappi on joka tapauksessa puolisen tuntia vuoden eri aikoina.
Ptolemaioksen kartassa nollameridiaani meni tunnetun maailman länsireunasta Kanariansaarilta.
Ilmoita asiaton viesti
Espanjassa kello on aina persiillään, oli sitten kesä- tai talviaika. Nolla-mediaani menee Espanjan itärannikolla lähes Barcelonan kohdalta, mutta kello näyttää Keski-Euroopan aikaa eli on tunnin edellä Brittien kelloa. Kanarian saarilla sentään kello on sama kuin Briteissä, mutta sekin on persiillään, pitäisi olla vielä tuntia myöhemmässä.
Ilmoita asiaton viesti
Melkein joka paikassa kello on persiillään, suhteessa aurinkoaikaan. Klassinen esimerkki Kiina, jossa on sama virallinen aika 2000 km leveällä alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se on. Espanjassa vaan olisi helppo korjata tilannetta merkittävästi.
Joku täällä oli tietävinään, että Franko halusi kellonsa Hitlerin kanssa samaan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Espanja joutui ”väärälle” aikavyöhykkeelle vuonna 1942, kun fasistidiktaattori Francisco Franco halusi Espanjan elävän samaa aikaa aatekumppaninsa Adolf Hitlerin natsi-Saksan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ajoissa olisi vähemmän klappia suhteessa auringon asemaan, jos Suomi siirtyisi vyöhykkeiltä +2 ja +3(kesäaika) vyöhykkeille +1 ja +2. Näin olisimme myös Brysselin ja aatekumppaneidemme kanssa samassa marssirytmissä 🙂 .
Jos kesäaika poistettaisiin käytöstä, vyöhyke +2 olisi kyllä parempi kuin vyöhyke +1, sillä vyöhykkeessä +2 (Joensuun aika) on vähemmän klappia kuin vyöhykkeessä +1 (Motalan aika). Vyöhyke +1,5 (Seinäjoen aika) olisi noita molempia tarkempi, mutta tuo puolen tunnin ero saattaisi ärsyttää aatekumppaneitamme (ja meitä itseämmekin).
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aikavy%C3%B6hyke#/media/Tiedosto:World_Time_Zones_Map.png
Ilmoita asiaton viesti
Juu, uigurien alueella paistaa aurinko kesällä keskiyöhön asti, vaikka se sijaitsee Välimeren leveysasteella. (Nimimerkki kokemus puhuu…)
Ilmoita asiaton viesti
Kello kaksitoista aurinko on etelässä ja korkeimmillaan jossain Joensuun tietämillä, mutta ei sitä läntisemmässä Suomessa. Nyt kesällä, kesäaikaa käytettäessä, kello kaksitoista aurinko on etelässä ja korkeimmillaan jossain Moskovan itäpuolella.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aikavy%C3%B6hyke#/media/Tiedosto:World_Time_Zones_Map.png (aikavyöhykkeet +2 ja +3)
Ilmoita asiaton viesti
Karttakuvasta päätellen itäinen Ukraina ja Krim ovat jo venäläisen kellonajan piirissä. Niinpä tietenkin!
Ilmoita asiaton viesti
Vilkaisin Wikipedian tilannetta. Tässä muutama huomio.
Wikipedia sanoo tuon kartan (tai itse asiassa aavistuksen erilaisen kartan) yhteydessä: ”The map reflects the time actually observed in each location, regardless of legality.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Time_zone#/media/File:World_Time_Zones_Map.svg
Wikipedia sanoo myös: ”Outline based on the map by the U.S. Central Intelligence Agency (CIA).” Tuossa kartassa koko Ukraina on kuitenkin vyöhykettä +2. Wikipediassa kartta on kai sitten muutettu valloitettujen alueiden osalta.
https://www.cia.gov/the-world-factbook/static/31913c20666d022fa1315bd444553f8d/world_time.pdf
Englanninkielisen artikkelin taulukossa on erikseen kohta ”Ukraine: occupied territories”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Time_zone
Ilmoita asiaton viesti
Kesäaika on tunnin edellä (+3) Suomen aikavyöhykkeen mukaista aikaa (+2), tämä tekee sen että keskipäivä on kesäisin lähempänä 13.00, kuin 12.00.
Jos joskus siitä kesäajasta päästään eroon, niin sitte kellot on noin 12 keskipäivällä (se kuinka tarkasti, riippuu siitä missä päin leveyssuuntaisesti Suomea olet).
Ilmoita asiaton viesti
Ja lisäksi Salosen mainitsema +14/-16 minuutin klappi. Yksi nolla klappi on muistaakseni ainakin elo-syyskuun taitteessa. Olikohan niitä neljä vuoden aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Ns. aikavyöhykkeet tulivat käyttöön rautateiden myötä.
Siihen saakka kun kello oli 12.00 Helsingissä niin se oli jonkin verran vähemmän Turussa. Jne.
Ilmoita asiaton viesti
Wikipediasta:
”Itä-Euroopan vyöhykeaikaan Suomi siirtyi tasavallan presidentin asetuksella vappuyönä 1921, jolloin kello 24 kelloja siirrettiin 20 minuuttia ja 10,9 sekuntia eteenpäin”
Tuota ennen oli eletty Helsingin aikaa epävirallisesti koko maassa. Metka ajatus että tällainenkin asia jota nyt pidetään luonnollisena ja itsestään selvänä, on loppujen lopuksi aika nuori.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä huomaa kuinka paikallista elämä on vielä silloin ollut. Kontaktit toisille aikavyöhykkeille, vaikka se olisi ollut naapuripitäjä, olivat harvinaisia. Oman kylän aika riitti, sitä ei tarvinnut synkronoida minkään muun kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan kätevää kun isäntä könyää yömyöhään kotiinsa reissuiltaan. ”Ei naapurin Korhosilla kello ollu ku yhreksän.”
Vuorokausikin vaihtui riippuen kummalla puolella sitä Isoontaloon ja Ala-Antilaan talojen välisen suon keskipistettä sattui olemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kuitenkin muistaa, että 1800-luvulla useimmissa suomalaisissa maaseututaloissa ei ollut minkäänlaista kelloa. Se ei kuitenkaan estänyt tunnistamasta milloin oli lypsyaika ja milloin piti aamulla herätä peltotöihin j.n.e. Oli herttaisen yhdentekevää mitä viisarit jossain kaukana Helsingissä näyttivät.
Ilmoita asiaton viesti
Australiassa aikavyöhykkeet ja talvi/kesäajan käyttö on varsin villiä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Time_in_Australia
Ilmoita asiaton viesti