Onko kirjanpainaja-kaarnakuoriaisen leviämisen syy Putinin hybridivaikuttaminen vai ilmastonmuutos?

Aiheesta kirjoittamani edellisen blogin jälkeen sain vinkin, että Hesarissa oli leviämisestä juttu. Toimittaja oli ollut yhteydessä Metsäkeskukseen ja saanut sieltä kirjanpainajan vuoksi tehdyt hakkuuilmoitukset 2010-2021. Pyysin toimittajalta lupaa käyttää muutamaa kuvaa US blogissa, mutta toimittaja ei ole vaivautunut vastaamaan.

Pyysin Metsäkeskukselta samaa materiaalia, mikä oli annettu Hesarille. Sain linkin kirjanpainajan iskeymälle alttiista alueista, kuva alla. Liitetiedostolinkissä sanotaan, ”Riskialueita päätellään Suomen metsäkeskukseen toimitettujen metsänkäyttöilmoituskuvioiden perusteella, joilla hakkuutavaksi on ilmoitettu hyönteistuhohakkuu tai lisätietona on kirjanpainajaan liittyvää tekstiä, ja pinta-ala on vähintään 0,3 ha”.Aineisto tuotetaan kokonaan paikkatietoanalyysillä ilman maastokäyntejä, joten tietotuotteeseen liittyy aineistoista johtuvia epävarmuuksia”.

Ei siis ole sama materiaali, minkä Hesari sai.

Noista materiaaleista päättelin, että kirjanpainajien päätulosuunta on Venäjä. Alla on Metsäkeskuksen powerbi-palvelun kautta lataamani materiaali hyönteistuhoalueista, joista osa on kirjanpainajan tekosia. Data alkaa vasta vuoden 2015 alusta, Hesarin data 5 vuotta aiemmin.

Suomessa on käytetty paljon venäläistä raakapuuta, jota on kuljetettu junilla Vainikkalan ja Niiralan, mutta myös autoilla.  Lisäilin kuviin rataverkkoa hahmotuksen vuoksi. Alla olevissa kolmessa ensimmäisessä kuvassa on hyönteistuhojen leviäminen vuoden 2015 kolmen kuukauden, puolen vuoden ja koko vuoden aikana. Pienellä ötökällä on pitänyt olla joku kulkupeli alla, että se on noin vauhdikkaasti levinnyt.

Onko se leviäminen sattuman kauppaa vai Putinin pitkän tähtäimen suunnitelmaa pilata suomalaiset metsä, jotta oma puu kävisi entistä paremmin kaupaksi? Vai leviääkö ilmastonmuutos kiskoja ja teitä pitkin? Jos pelkkä lämpötilan nousu olisi se määräävä tekijä, niin silloin kirjanpainajat olisivat tuhonneet metsät jo 1930 luvulla, koska silloin oltiin samoissa kesälämpötiloissa.

Viimeisessä kuvassa on tilanne 1.1.2015 – 31.12.2019 väliseltä ajalta. Karttaan on tullut Kokkolan kohdalle erillinen hyönteistuhosaareke.

Hyönteistuhot 1.1.-2.4.2015 välisenä aikana Metsäkeskuksen sivujen mukaan.

Hyönteistuhot 1.1.-2.7.2015

Hyönteistuhot 1.1.2015 – 1.1.2016

Hyönteistuhot 1.1.2015-31.12.2019

 

 

 

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu