Sotkeeko käyttöjärjestelmä toimintoja tai tietoja – kyllä, ainakin joskus

Tämän kirjoituksen lähtökohta on Janne Salosen kirjoitus Miten US käyttää profiilikuvaasi?

Jos ei operaattori ole tehnyt vahingossa virhettä, jossa on linkannut väärän kuvan toisen kirjoittajan tekstin yhteyteen, on vaihtoehto se, että virheen tekee käyttöjärjestelmä kuormittuneena. Tätä käyttöjärjestelmävirheen syyllisyyttä tukee ilmiö kommentointien hallintaoikeuksien joutumisesta satunnaiselle käyttäjälle.

Törmäsin tähän ongelmaan lähemmäs 30 vuotta sitten, kun teimme kamerajärjestelmän, missä yhdellä peeceellä digitoitiin neljän (4) analogiakameran kuvia, käsiteltiin ja siirreettiin koneen RAMiin talteen ns. rengasmuistiin. Tuo tarkoitti sitä, että kullakin kameralla oli oma varattu muistialue, joista kuhunkin tuotiin esim 50 kuvaa sekunnissa, yhteensä siis 200 kuvaa sekunnissa. Järjestelmän toiminnassa havaittiin satunnainen ongelma, missä kuvia meni väärään kohtaan muistissa. Syvällisen analyysin jälkeen ongelman syyksi todettiin silloinen Windows-käyttöjärjestelmä, joka ei pysynyt vauhdissa mukana. Korjaava toimenpide oli se, että tehtävä otettiin pois käyttöjärjestelmältä ja tehtiin omalla ohjelmalla.  Kuvien siirto ei ollut ainoa toimenpide mitä koneella tehtiin, vaan siirron yhteydessä kuvasta otetiin kopio ja sille tehtiin analyysi onko kuvassa nopeaa muutosta aikaisempaan kokokuvan alueella tai vapaamuotoisilla osakuva-alueilla. Joillekin kohteille tehtiin myös analyysiä onko hidasta muuttuumista vertaamalla kuvaa 500 edellisen kuvan keskiarvoon. Sen lisäksi jokainen kuva pakattiin sellaisella algoritmilla, millä tuotetusta kuvasta oli vaikea huomata silmämääräisesti, että kuvasta oli hävinnyt 50-90% kuvan yksityiskohdista.

Samanlaista käyttöjärjestelmäongelmaa olen epäillyt myös pääkaupunkiseudun MAISA-järjestelmässä, jossa kaverini terveystietoihin oli liitetty toisen henkilön vakavan sairaudenhoidon tiedot. Kyse ei ole siis välttämättä käyttäjän virheestä, vaan siitä, että tietoja ei viedä tai haeta oikea-aikaisesti vaikka lähteet ja kohteet ovat periaatteessa oikeita.

Pertti Niemi
Sitoutumaton Jyväskylä

FM Jyväskylän yliopistosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu