Panostetaan kunnissa laajennetun oppivelvollisuuden hyvään toteutukseen

Suomessa on edelleen tärkeää ymmärtää osaamisen merkitys. Näin on tapahtunut monen vaikean ajan jälkeen. Oppivelvollisuus tuli pian sisällissodan jälkeen. Maksuttomasta kouluruoasta päätettiin vuonna 1943 keskellä sotaa. Peruskoulu toteutettiin heti öljykriisin jälkeen asteittain vuosina 1972 – 1977.

Oppivelvollisuuden pidentäminen johtaa korkeamman koulutustason saavuttamiseen

Onkin upeaa, että nyt oppivelvollisuus laajenee 18 ikävuoteen tai tätä ennen suoritettuun toisen asteen ammatilliseen tutkintoon tai ylioppilastutkintoon. Muutoksen myötä opiskelu toisella asteella tulee maksuttomaksi. Näin myös varallisuus ei enää juurikaan vaikuta opintojen suorittamiseen. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että oppivelvollisuuden pidentäminen johtaa korkeamman koulutustason saavuttamiseen. Se myös parantaa nuorten työmarkkina-asemaa.

Talouspolitiikan arviointineuvosto on arvioinut oppivelvollisuuden pidentämisen maksavan itsensä takaisin. Lisäksi jokin aika sitten opetusministeri Jussi Saramo MTV3:n haastattelussa lupasi kunnille täyden valtion korvauksen aiheutuvista lisämenoista. Uudistus tulee voimaan 1.8.2021. Sen hyvään toteutukseen meidän kannattaa panostaa myös Porissa. Laajennetun oppivelvollisuuden toteutuksessa on myös varmistettava laadukas ja oppilaalle soveltuva oppimateriaali.

Kouluissa on oltava riittävästi erityispedagogista osaamista

Laajennettu oppivelvollisuus on merkittävä mahdollisuus myös erityistä tukea tarvitseville oppilaille, joilla oppimisen valmiuksien kypsyminen usein kestää muita pidempään. Erityisopetusta tarvitsevien määrä kasvaa koko ajan, joten on huolehdittava, että resurssit kasvavat vastaavasti. Vuonna 2019 erityisopetuksen piirissä oli 8,5 % perusopetuksen oppilaista. Ammatillisen koulutuksen puolella erityisopetuksessa oli 10,2 prosenttia oppilaista vuonna 2018.  Kouluissa on oltava riittävästi erityispedagogista osaamista, jotta ne pystyvät tarjoamaan tarpeen mukaisesti lähiopetusta ja oikea-aikaista tukea kaikille oppilaille. Tämä edellyttää paitsi riittäviä opetustoimen resursseja, myös toimivaa oppilashuoltoa ja avustajaresursseja.

 

 

 

Pertti Rajala
Sosialidemokraatit Pori
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen eläkkeellä oleva maakuntajohtaja ja erityisopettaja. Nykyisin jatkan työtäni tietokirjailijana ja toimin mm. kirkolliskokouksen toisena varapuheenjohtajana

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu