Suomen kielessä on hieno sana: Välittäminen

Kuva: papunet.net

 

Sanalla ”välittäminen” on kaksi tärkeää merkitystä: Tiedon välittäminen ja toisistamme välittäminen, huolehtiminen. Molemmat merkitykset ovat tärkeitä ja sidoksissa toisiinsa.

Koronapandemia on hyvä esimerkki oikean ja ymmärrettävän tiedon välittämisen tärkeydestä. Koronakriisistä selviäminen edellyttää, että mahdollisimman moni ymmärtää annetut toimintaohjeet ja noudattaa niitä. Ketään ei ole varaa jättää tämän tiedon ulkopuolelle ainakaan huonon tiedon välittämisen vuoksi. Kriisit ja ikävät tapahtumat tuovat usein mukanaan myös jotain hyvää. Voisiko koronakriisin seurauksena olla, että kaikki viranomaiset ottaisivat todesta ymmärrettävän tiedon välittämisen tärkeyden ja alkaisivat toteuttaa sitä?

Yhtäkään nuorta ei ole varaa menettää

Valitettavasti näen ympärilläni maailman, jossa ei näy välittämistä. Luettelo välittämisen puutteesta on pitkä ja lohduton. Maailmassamme on syrjäytymistä, kiusaamista, nuorten pahoinvointia sekä päihteiden käyttöä ja väkivaltaa ja vanhusten huonoa hoivaa… Syrjäytymiseen liittyy kokemus merkityksettömyydestä, kukaan ei välitä aidosti. Tällaisia tuntemuksia on kaikenikäisillä lapsista ja nuorista vanhuksiin. Suuri ongelma Suomessa on jo kauan ollut nuorten syrjäytyminen ja nuorten pahoinvointi. Yhtäkään nuorta ei ole varaa menettää. Jokaisella tulee olla mahdollisuus osallistua täysimääräisesti yhteiskuntaan ja työelämään.

Välittäminen on myös huolehtimista ympäristöstämme. Vakavasti otettavat tiedemiehet ennustavat maapallon muuttuvan jo lähivuosikymmenien aikana hankalaksi paikaksi elää ilmaston muutoksen vuoksi. Ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden suojelu pitääkin olla kaiken päätöksenteon perusta niin Suomessa kuin koko maailmassa.

Nyt tarvitaan välittämistä sanan molemmissa merkityksissä

Koronapandemian jälkeisessä yhteiskunnassamme tehdään isoja muutoksia. Priorisoidaan ja supistetaan. Talouden elpyminen edellyttää kasvua. Sitä ei saa tehdä rasittamalla lisää ympäristöämme. Uudessa tilanteessamme tarvitaan välittämistä sanan molemmissa merkityksissä. Oikea ja ymmärrettävästi välitetty tieto omaan elämään vaikuttavista asioista, aito yhteisvastuun tunteminen ja toisistamme sekä ympäristöstämme välittäminen ovat perusehtoja hyvällä tulevaisuudellemme.

0
Pertti Rajala
Sosialidemokraatit Pori
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen eläkkeellä oleva maakuntajohtaja ja erityisopettaja. Nykyisin jatkan työtäni tietokirjailijana ja toimin mm. kirkolliskokouksen toisena varapuheenjohtajana

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu