Miten löytää esihistorian ensimmäinen ihminen?
Miten syntyi inhimillisen tietoisuuden omaava ihminen – joka loi taidetta, kekseliästä teknologiaa, riittejä jne. – noin 60 000 vuotta sitten? Fossiililöydöt, kivityökalut, nuotiopohjat tms. eivät voi sitä kattavasti paljastaa. Se vaatii tosiasioiden yhdistelyä ja päättelyä.
Kuinka niin? – Ihminen on yhteiskunnallinen olento ja ihmisen välittömät edeltäjät olivat laumaeläimiä.
Olennainen kysymys on siis: Millaiset olivat Homo-suvun lajeilla laumojen jäsenten keskinäiset suhteet ennen yhteiskunnan ja ihmisen syntyä? Millaiset olivat ensimmäisten ihmisten keskinäiset suhteet ensimmäisissä ihmisyhteiskunnissa? Mikä muuttui?
Arkeologiset löydöt sellaisenaan kertovat niistä tuskin mitään. Epäsuoraan ne kertovat paljon enemmän. Mutta silloin tarvitaan päättelyä, spekulaatiota.
Homo-suvun 2,5 miljoonan vuoden historian aikana sen lajien aivot kasvoivat jatkuvasti, kivityökalut pysyivät satojatuhansia vuosia ennallaan ja kehittyivät harppauksellisesti jopa yli miljoonan vuoden välein. Aivojen kokoa ei kasvattanut työkalujen kehittäminen.
Tulen hallitun käytön keksimisen ajankohta on epäselvä, mutta sekään ei johtanut sellaisenaan inhimillisen tietoisuuden omaavan ihmisen syntyyn, joka tapahtui paljon hallitun tulenkäytön keksimistä myöhemmin. Ihmisen syntyä ei voida selittää millään teknisillä keksinnöillä.
Anatomisesti meidän kaltaisemme Homo sapiens syntyi yli 200 000 vuotta sitten, mutta sillä ei ollut inhimillistä tietoisuutta, joka ilmaantui vasta runsaat satatuhatta vuotta myöhemmin, noin 60 000 vuotta sitten. Anatomiset muutokset eivät sellaisenaan luoneet inhimillistä tietoisuutta.
Jotkut tutkijat, mm. David Graeber ja David Wengrow, joiden kansainvälistä kuuluisuutta saavuttanut teos The Dawn of Everything on syksyllä tulossa suomeksi, väittävät anatomisten muutosten johtaneen inhimillisen kulttuurin syntyyn, vaikka hekin joutuvat myöntämään, ettei siitä tuolta ajalta ole todisteita.
Monet, mm. Sapiens -kirjan julkaissut Yuval Noah Harari, väittävät jonkin geenimutaation luoneen inhimillisen tietoisuuden. Siitäkään ei ole mitään todisteita, kuten Harari itsekin myöntää.
Filosofi Matti Puolakalla on oma näkemyksensä: yhteiskunta loi ihmisen.
Puolakan määritelmän mukaan yhteiskunta on hallinnollinen kokonaisuus, jossa samojen sääntöjen piirissä on yksilöitä, jotka eivät välttämättä ole aineellisesti riippuvaisia toisistaan.
Miten yhteiskunta syntyi? Siihen pakotti ilmasto-olojen vaikeutuminen. Homo sapiensia uhkasi sukupuutto. Yhteiskunnan rakentamisen tielle lähti lopulta vain 2000 yksilöä Itä-Afrikassa.
Yhteiskunta muutti Homo sapiensin metsästäjä-keräilijöiden laumojen toimeentulotapaa olennaisella tavalla. Laumoissa keskinäinen jako perustui reiluun peliin. Kaikki tunsivat toisensa, olivat aineellisesti riippuvaisia toisistaan ja toistensa silmälläpidon alaisina. Jakamista koskevien sääntöjen rikkominen saattoi johtaa laumasta erottamiseen, mikä oli käytännössä kuolemantuomio.
Runsaat 100 000 vuotta sitten jotkin Homo sapiens -laumat Afrikassa kehittivät uuden tavan hankkia ravintoa, beachcombingin. Kerättiin nousuveden aikana rannalle jääneitä mereneläviä. Jotkin laumat pysyttelivät metsästyksessä ja keräilyssä. Laumojen oli edullista ryhtyä pysyvään vaihtokauppaan keskenään.
Sen teki ongelmalliseksi se, että perinteisesti vieraiden laumojen jäsenet olivat vihollisia, jotka tavattaessa saatettiin tappaa.
Niinpä laumat päättivät, että pysyvässä vaihtokauppasuhteissa olevan viereisen lauman jäseniä ei saa tappaa.
Keksittiin siis ihmisoikeudet yhteen liittyneiden laumojen, metsästäjä-keräilijöiden heimon sisällä. Ne olivat itseisarvo, koska heimo ei vastannut jäsentensä toimeentulosta vaan siihen kuuluneet laumat, perusyksiköt, olivat taloudellisesti itsenäisiä.
Heimossa tuli mahdolliseksi siirtyä perusyksiköstä toiseen, jos ilmapiiri omassa perusyksikössä ei miellyttänyt. Ihmiset saattoivat solmia suhteita koko heimon piirissä ihanteiden ja periaatteiden pohjalta. Heimon johtajien valta perustui pelkästään arvovaltaan.
Toinen, ratkaisevampi askel otettiin, kun kaksi tuollaista heimoa tapasi toisensa Itä-Afrikan rannikolla noin 60 000 vuotta sitten. Ne kumpikin kohtasivat jotain, mitä eivät olleet nähneet koskaan aikaisemmin: olentoja, jotka puhuivat ja käyttäytyivät aivan eri tavalla kuin he itse, mutta olivat selvästi kehittyneempiä kuin ne heidän tapaamansa sapiensit, jotka yhä elivät laumoissa.
Ihminen oli (ja on!) ihmiselle suurin ihmetyksen, intohimojen ja pohdinnan aihe.
Yhteiskunta toi mukanaan sekä uudenlaiset henkilökohtaiset suhteet, todelliset ystävyys- ja rakkaussuhteet, että uudenlaiset viralliset suhteet heimon johtoon ja heimojen välille. Eläimillä ei ole kumpiakaan. Ihminen elää yhteisönsä ja yhteiskuntansa vaatimusten ristipaineessa.
Heimossa kysymys oikeasta ja väärästä ei ollut enää pelkästään reilua peliä, kuten laumoissa. Syntyi inhimillinen moraali oikeudentajuna, jota yksilö saattoi noudattaa periaatteesta, ajattelematta omaa tai edes molemminpuolista aineellista etua.
Tietenkään ne Homo sapiensit, jotka yhteiskunnan perustivat, eivät tajunneet tekonsa merkitystä. He vain päättivät pakon edessä, vaikeissa oloissa, poistaa yhden laumojen välisen yhteistyön esteen.
Yhteiskunta loi ihmisen. Siitä todistaa sekin tosiasia, että eläinten parissa lähes syntymästään saakka eläneillä ns. villilapsilla ei ole mitään inhimillisiä luonteenpiirteitä, vaan he omaksuvat sen eläinlajin tavat, jonka piirissä elävät.
Näkemyksen puolesta todistaa myös neandertalilaisten esimerkki. Niiden kognitiiviset kyvyt vetivät vertoja samanaikaiselle sapiensille, ne käyttivät suunnilleen yhtä kehittyneitä työkaluja, hautasivat vainajiaan ja harjoittivat Länsi-Euroopan rannikolla jopa beachcombingia. Mutta niiden laumat olivat pienempiä kuin sapienseilla ja yhteistyö laumojen välillä vähäisempää.
Ilmasto-olojen vaikeutuessa ne eivät kyenneet kehittämään keskinäisiä suhteitaan siten kuin jotkin sapiensit. Niiden loppuaikaa leimasivat sisäsiittoisuus ja kannibalismi.
Spekulaatiota? Kyllä, mutta kaikki tunnetut tosiasiat tukevat sitä. Puolakan näkemystä esitellään uusimpien tutkimustulosten valossa uudessa kirjassani Ihmissuvun, yhteiskunnan ja ihmisen synty.
Sitä vaihtoehtoa ei pidä unohtaa, että se kuuluisa joku saattoi käväistä ropeloimassa alkuihmisen DNA:ta ja käynnisti samalla kehityksen, joka johti nykyihmiseen.
Joku saattaisi tässä yhteydessä mainita Jumalan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos asiaa haluaa tutkia hukkaamatta ihan kaikkea aikaansa, Kososen mainitsema vaihtoehto pitää unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela on oikeassa. Ihminen luotiin kerralla ilman mitään alkuihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Koomista. Kiitos illan piristyksestä. Vajaat 600 miljoonaa vuotta sitten yksi ensimmäisistä selkäjänteisistä oli esiäitisi.
Ilmoita asiaton viesti
Neandertalilaisten ja homo sabiens ihmisten paritumisia myös tapahtui paljon ja nykyihmisillä on myös dna:ta näin molemmilta. Emme ole sen kummoisempia kuin mikään muukaan kädellinen…
”Pariutuminen homo sapiensin kanssa saattaa selittää ainakin osin, miksi neandertalinihmiset katosivat. Toisaalta myös muuttoliikkeet ovat saattaneet olla tuhoisia, ehdottaa uusi tutkimus.” (HS 8.4.2021)
Ilmoita asiaton viesti
Olen katsonut YouTubesta dokumenttejä simpansseista ja tullut siihen tulokseen, että lajisukulaisuudesta huolimatta simpanssit ovat hyvin erilaisia kuin ihmiset. Kesyjen koirien käytös on lähempänä ihmistä kuin villien simpanssien. Tuhansien vuosien yhteinen eläminen samassa yhteiskunnassa on tuottanut tulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko johtua siitä että ihmisellä ja simpanssilla on sama ”kanta-isä”, simpanssi erkani omaan suuntaansa ja ihminen omaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ihmiset ja simpanssit ovat henkisesti peruuttamattomalla tavalla erkautuneet, ja oletan kehityksen edelleen jatkuvan eri suuntiin. Ehkä se sama kanta-isä oli viisaampi kuin nykyinen simpanssi ja evoluutio on tuottanut tyhmän, agressiivisen ja lihaksikkaan otuksen.
Ilmoita asiaton viesti
No ei ihminen niin lihaksikas ole normaalisti vaan pitää reenata. Alle 100 kiloinen Simpanssi pystyy nostamaan jopa 400 kiloa maasta irti sen enempää treenaamatta. Gorillan voimat riittää pitkälti yli tuhannen kilon nostamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän se esihistorian ensimmäinen ihminen onkaan, kun ihmisen kehitys apinasta pystykävelijäksi ja käsiensä käyttäjäksi ja puhumaan oppiminen tapahtuivat erittäin hitaasti kymmenien tuhansien vuosien aikana?
Esihistorian ensimmäistä ihmistä ei ole, sillä rajanveto on mahdotonta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä saa sut kuvittelemaan että ihminen on ”kehittynyt” apinasta?
Ilmoita asiaton viesti
Alkuihminen oli yksi apinalaji monista, jotka eriytyivät.
Näkeehän sen jo naamasta, korvista ja käsistä, että apinoiden sukulaisia ollaan.
Kovin ylemmyydentuntoinen ihminen vain kuvittelee olevansa aivan erillinen, vaikka olemme pisimmälle kehittynyt apinalaji.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jos luet ton mun kommentin tarkkaan niin huomaat että en väittänyt mitään. Ja on ihan jees jos sinä ja Jari-Pekka olette apinan jälkeläisiä mutta muut on ehkö vain kaukaisia sukulaisia jotka ovat erkaantuneet samasta ”lajista” .
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoisempi kysymys tietty on se, onko lajiamme vielä 60 000 vuoden päästä jäljellä, ja minkälainen se sitten on, jos on. Ihminen on tietenkin oma luomuksensa, kuten muutkin eläimetkin ovat. Jokainen parin valinta, ja muu valinta, luo ihmistä, ja myös eläintä suuntaansa. Ihmisellä anatomia, aivojen elastisuus, ympäristön paineet ja varmaan myös hyvä tzägä mahdollistivat lopulta ylieläimellisyyden. Kävi sitten tälläinen tuuri, ja muut eläimet ovat nyt jo hätää karsimässä. Ihan jännittävää olla hetkinen ihmisenä, avaruuden alienina. Muualla galaksissamme tuskin on muita kaltaisiamme. Siksi jo tätä äärimmäisen harvinaista ihmettä täytyisi alkaa kunnioittamaan paljon enemmän, ja aloittaa heti huomattavasti älykkäämpi meininki koko planeetalla. Muuten on vaikea uskoa, että 60 000 vuoden päästä täällä olisi enää kaltaisiamme ajattelijoita, jos edes paljoa muutakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Havainnot toistaiseksi vanhimmista neandertalien huiluista (60 000 eKr) osoittavat pitkälle kehittyneen musikaalisen tason, teoreettisen musiikkiopin hallinnan, jollaista muilla eläinlajeilla ei lie juuri tavattu. Se puolestaan osoittaa kyvyn teoreettiseen, systeemiseen ajatteluun, joka lienee yksi ihmisen erityiskyvyistä ja tunnusmerkeistä. Miten sellainen kyky kehittyy, on oma tutkimusaiheensa.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunta loi ihmisen.
—————————
Eiköhän tuo ole toisinpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos yhteiskunta on Gesellschaft, asia on niin päin, että ihminen loi yhteiskunnan. Sovitaanko, että yhteisö loi ihmisen kehittymällä aiemmista kädellisyhteisöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Sovitaanko, että yhteisö loi ihmisen kehittymällä aiemmista kädellisyhteisöistä.
———————————
Asiaa pitää tarkastella evoluutioteorian kautta. Ihminen ei olisi selviytynyt lajina hengissä mikäli se ei olisi muodostanut laumoja, eli yhteisöjä. Näin ollen ihmiset itse loivat yhteisöt.
Ilmoita asiaton viesti
Good grief, man. Evoluutioteoreettisesti asia on kokonaan siinä, minkä jo sanoin. Meneekö paremmin perille, jos muotoilen, että ihmisyhteisöt ovat kehittyneet aiemmista kädellisyhteisöistä. Ihmisten muista nisäkkäistä poikkeavan mutkikkaat kieli, kulttuuri ja tekniikka ovat kehittyneet mutkistuvissa ja kasvavissa yhteisöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Meneekö paremmin perille, jos muotoilen, että ihmisyhteisöt ovat kehittyneet aiemmista kädellisyhteisöistä.
———————————–
Menee.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäiset ihmiset olivat Aadam ja Eeva….
Ilmoita asiaton viesti