Kansallinen veteraanipäivä 27.4.2024

 

Kuva:Wikipedia

Kansallista veteraanipäivää on vietetty vuosittain 27.4. muistoksi sodan päättymisestä ja Suomen sotaveteraanien kunniaksi. Päivä on Lapin sodan päättymispäivä. Kohta ei ole kyseistä juhlapäivää viettämässä ainuttakaan sotaveteraania.

Kirjoitin nuorena reservinupseerina oheisen tekstin 1970-luvulla Aamulehden ”Näkökulmapalstalle” otsikolla Isänmaani unohdetut. Elettiin syvintä suomettumisen kautta; siitä tekstini jonkinlainen paatoksellisuus kumpuaa.

Teksti hiukan lyhennettynä tässä:

Olen parin viime vuoden aikana lukenut useita toista maailmansotaa, ja siihen liittyen Suomen talvi- ja jatkosotaa käsitteleviä kirjoja ja kirjasarjoja. Koska itselläni ei ole sotakokemusta olen niiden perusteella koittanut muodostaa oman käsitykseni mainituista sodista, niiden taustoista, tapahtumista ja vaikutuksesta Suomelle ja suomalaisille. Tämän , paitsi historiallisesta mielenkiinnosta, lähinnä syystä, että viime aikoina on julkituotu kovin ristiriitaisia ja vääriksi otaksumiani mielipiteitä niistä syistä, jotka johtivat Suomen mukaan maailmansotaan. Tähän on etsitty syyllisiä jopa sotiemme alimpaan rintamamieheen ja maanpuolustustyössä mukana olleeseen naiseen asti.

Lukemistani teoksista olen saanut sellaisen käsityksen, että maamme silloisessa historian virrassa oli vieläpä ajopuutakin pahemmin maailmanpolitiikan riepoteltavana. Pikemminkin voidaan puhua lastusta kuvaamaan senhetkistä poliittista asemaamme. Jos syyllisiä sotiin joutumiseen tarvitsee etsiä, niin on heitä etsitty aivan väärältä taholta, väärin perusteluin. Eivätköhän suurimmat sotasyylliset löydy aivan toiselta ilmansuunnalta kuin tältä kotoiselta. Yksittäisen suomalaisen rintamasotilaan syyttely tyylillä: ”mitäs menit sinne” ei osoita muuta kuin syytöksen esittäjän asiaan perehtymättömyyden, poliittisen katsantokannan, tai suuren tyhmyyden.

Kirjallisuutta lukiessani olen huomioinut, että toiseen maailmansotaan osallistuneista maista Suomi, suomalainen sodanjohto ja yksittäiset sotilaat, kaikkein tinkimättömimmin, jos sodan oloissa sellainen on edes mahdollista, itsenäisyyttämme puolustaessaan noudattivat kansainvälisiä sodankäyntisopimuksia sekä humaanisuutta vihollissotilaita ja siviilejä kohtaan. Tietysti voidaan esittää yksittäisiä esimerkkejä, ettei näin olisi ollut, mutta yleisesti ottaen väitteeni pitänee paikkansa. Vastapuolen toiminta kotiseutumme pommituksineen ja siviiliväestölle aiheutetut kauhut lienee jokaisen tiedossa. Paljon parjatuilla, ja valtiovallan unohtamilla sotaveteraaneillamme ei ole mitään syytä tuntea häpeää ja syyllisyyttä sodanajan teoistaan, eikä kulkea päät painuksissa, ei ainakaan meidän nuorten edessä.

Ihmettelen miksi ei valtiovaltamme ole pystynyt, tai halunnut saattaa sotaveteraaniemme, varsinkin vammautuneiden, elinoloja ja vanhuudenturvaa paremmalle tasolle. Onhan kai vielä eduskunnassa enemmistö sodissamme mukana olleita. Näin yhteisen asian eteenpäin viemiseen puolueisiin katsomatta pitäisi olla erinomaiset edellytykset. Mistä kiikastaa? Onko nyt syytä unohtaa huonompiosaiset aseveljenne, kun ette heitä rintamallakaan unohtaneet? Saneleeko, varsinkin vasemmistolle,  puoluepoliittinen tarkoituksenmukaisuus toiminnan ja päätökset? Onko puoluetuki tärkeämpi kuin kunniavelan maksaminen sotaveteraaneillemme? En ymmärrä jos äärivasemmistomme hyvien suhteiden ylläpito entisen vihollisen kanssa täytyy perustua historiallisen totuuden vääristelyyn ja melkein sotaveteraaniemme kriminalisoimiseen. Eiköhän kansojemme välinen vilpitön ystävyys rakennu menneiden ja nykyisten tosiasioiden, ikävienkin, tunnustamiselle, eikä aiheettomalle ja vääristelevälle mustamaalauspropagandalle, jota äärivasemmistomme entistä voimakkaammin harjoittaa.

Toivon kaikkien nuorten laillani tutustuvan saatavilla olevaan historiapohjaiseen sotakirjallisuuteemme ja näistä teoksista etsivän totuuden tapahtumista. Älkää uskoko poliittiseen mielipiteenmuokkaukseen ja tarkoitukselliseen historian vääristelyyn. Sotaveteraanimme ansaitsevat meidän nuorten vilpittömän kunnioituksen, sillä heidän kärsimyksillään on maamme itsenäisyytensä säilyttänyt. Kaikilla meidän laillamme toisen maailmansodan myrskyissä ajelehtineilla valtioilla ei tätä itsenäisyyden onnea enää ole.”

Onneksi tilanne on viime vuosikymmeninä oleellisesti asiassa muuttunut. Sotaveteraanit arvossaan.

P.S. Katsokaa huomenna arvokas veteraanijuhla klo 13.30!

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu