Kim Jong Un, Pohjois-Korean nuori diktaattori

( Otava, 2020, 333 sivua )

Kimien dynastia on ollut Pohjois-Koreassa vallassa vuodesta 1945 alkaen. Tämä teos kertoo lähinnä nuorimman johtajan Kim Jong Unin aikaisesta yksinvaltaisesta diktatuurista. Hän nousi valtaan isänsä Kim Jong Ilin kuoleman jälkeen vuonna 2011.  Johtajat vaihtuvat, mutta sama hirmuhallinto jatkuu.

Entinen CIA:n analytikko Jung H. Pak tuo kirjassaan esiin Kim Jong Unin räväkän nousun vaikutusvaltaiseksi valtiojohtajaksi. ”Rakettimies” pitää ydinasevaltion johtajana suorastaan pilkkanaan suurvaltojen kollegoita. Välillä ilmaisten rauhantahtoaan, sitten taas ohjukset lentelevät. Hullu ei Kim ole, monella tapaa arvaamaton ja kansaansa kohtaan julma kylläkin.

Ohjuksia ja muuta asetta Pohjois-Koreassa riittää, mutta suurin osa kansasta elää köyhyydessä. Nälkä ja taudit ovat jokapäiväistä kurjuutta. Johtaja itse perheineen elää yltäkylläisyydessä. Hän pitää muun valtiojohdon ruodussa teloituttamalla heitä tasaiseen tahtiin. Liian näkyvään asemaan nousseen setänsä jopa ilmatorjuntatykillä ammuttaen.  Ja pakotti muun valtiojohdon seuraamaan tapahtumaa, jotta tiedostavat kuka on johtaja. Velipuolensa Kim tapatti hermomyrkyllä.

Maa on täynnä vankileirejä, joiden olot ovat kauhistuttavia. Siellä viruu kokonaisia perheitä pikkulapsineen. Uskomattoman julmaa kohtelua osoitetaan paljolti syyttömiä ihmisiä kohtaan. Kirjan eräs sivu saa lukijan suorastaan pahoinvoivaksi.

Pääkaupunki Pjongjang on jonkinlainen kulissikaupunki, jota esitellään ulkomaisille vierailijoille. Siellä asuu lähes pelkästään korkeita hallintovirkailijoita perheineen. Heillä on suhteellisen hyvät oltavat; varsinkin tavalliseen rahvaaseen nähden suorastaan loistavat olot.

Kansa pidetään kurissa pelolla ja valtaisan poliisi-, urkinta- ja ilmiantojärjestelmän avulla.

Kirjoittaja on haastatellut lukuisia loikkareita, joiden kertoma on todella karua luettavaa.

***

P.S. Meni väärälle palstalle, mutta olkoon! Puhetta varmasti riittää tästäkin asiasta.

PerttiRampanen

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä. Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu