Norjalaisvakooja Arne Treholt ja presidenttiehdokas Haavisto

Sotien jälkeen puuttui neuvostojohto sumeilematta maamme sisäisiin asioihin mitä vähäpätöisemmissä asioissa. Siihen katsottiin suomettuneessa Suomessa omien poliitikkojemme taholtakin Neuvostoliitolla olevan jonkinlainen legitiimi (!) oikeus. Monissa asioissa mukamas itänaapurin turvallisuuden takaamiseksi.  Poliittinen johtomme lähes kaikista puolueista suorastaan kilpaili kuka pisimmän lipaisun itäänpäin vetäisee. ”Neuvostovastaisuus” oli poliitikon uran lopun alku. Tällaista leimaa ei haluttu. Moskovan ”kortti”  näyttäytyi kultaakin kalliimpana kun kansakunnan kaapin päälle pyrittiin asemoitumaan. Monet toiminnot tässä  kilvassa kuvottavat.

Suomalaisjohto otti mallia venäläisjohdon asioihimme puuttumisesta, ja alettiin ottaa kantaa muiden maiden sisäisiin asioihin. Lähinnä länsivaltoihin kohdistuvana ja Neuvostoliiton painostamana. Mutta kyllä siihen oli suuresti omaakin halua.

Tällaiseen toimintaan osallistui myös Pekka Haavisto. Hän oli allekirjoittamassa monen vasemmistopoliitikon ja -intelligentin mukana norjalaisvakoilija Arne Treholtin armahtamisvetoomusta vuonna 1991. Tämä oli saanut Norjassa 20-vuoden vankeustuomion vuonna 1985 Neuvostoliiton hyväksi vakoilusta.  Vetoomuksen allekirjoittajien mielestä Treholt oli kuudessa vuodessa jo kärsinyt tarpeeksi. Miten se oli selvitetty? Haaviston kerrotaan tuoneen esiin, että norjalaisvakoojan toiminta ei ollut pitemmän vankeuden arvoinen. Mistä Haavisto sen tiesi? Treholt oli aiheuttanut Norjan valtiolle suurta vahinkoa.

Tässä puututtiin törkeästi toisen maan sisäiseen asiaan!

Kuinkahan moni näistä ko. allekirjoittajista oli laittamassa vireille vapautusvetoomuksen vielä Neuvostoliiton vankileireillä vangittuna olevien syyttömien poliittisten mielipidevankien vapauttamiseksi? Treholt sentään oli maanpetoksellinen rikosvanki.

Pekka Haavisto yrittää vesittää aiemman vasemmistolaisuutensa, ainakin vasemmistosympatiansa, ollesaan nyt presidenttiehdokkaana. No, joka mies voi aina vaihtaa näkemyksiään, jos huomaa ne vääräksi, mutta on eri asia kuinka aidosta muutoksesta on kunkin kohdalla kyse.

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu