Nyt tarvittaisiin tämän siviilikriisin selättämiseen avuksi ”lottia”!

Kirjoitin jokin aika sitten ”naisten kriisivalmiusjoukon” (vrt. Lotta Svärd ) perustamisesta siviilikriisiäkin varten. Nyt meillä on siviilikriisi meneillään. Lotista poiketen mainittuun valmiusjoukkoon kuuluminen voisi olla pakollinen muutaman kuukauden kurssituksineen. Tässä toteutuisi järkävimmin naisten ja miesten tasa-arvo. Opeteltaisiin ensiaputaitoja, varushuoltoa, varastonhoitoa, suojelu- ja evakuoimistehtäviä, lastenhoitoa, sairaala-avustusta, toimistotöitä, viestintätehtäviä ja poikkeusolojen ruoanlaittoa jne. Samoja tehtäviä kuin lotilla oli, ja joiden hallinta auttaisi osaltaan ehkäpä tätä koronaakin vielä suuremmassa kriisissä.

Mainitsemani joukon perustaminen olisi humaanistikin järkevämpää naisille kuin aseellinen osallistuminen varusmiespalvelukseen, sen mahdollinen lisääminen, jota ajetaan puolustushallinnossa kuin sitä erästä eläintä pyssyyn. Ja vielä yhteistupineen ja muine liiallisine tasa-arvovouhotuksineen kiinnitetään huomio epäoleellisuuksiin. Pitäisikö naisten olla tasa-arvoisesti ”tykinruokana”? Ei minusta! Ei ainakaan lisääntyvästi naisia sellaiseen toimintaan pidä  patistaa.

Poliittiselle puolustushallinnolle, ja jopa Puolustusvoimien johdolle näyttää olevan mahdoton tehtävä Lotta Svärd-järjestön uudelleen perustamisen (vaikka muulla nimellä ja uusin toiminnoin) ajaminen. Vieläkö vanhastaan täytyy ottaa huomioon ne itänaapuriin liittyvät ”yleiset syyt” kun asiaa ei nosteta esille?

Toki mainitunlainen toiminta maksaa, mutta on varmasti kulujensa väärti. Maksaa se naisten aseellinen koulutuskin. Maanpuolustus on aina kallista, mutta pakollista.

Toivottavasti meneillään oleva terveydenhoidollinen kriisi, jonka laajuus ei vielä ole pahimmillaan paljastunut, vauhdittaa esiin ottamaani asiaa.  Mahdollisesti tätä koronaepidemiaakin suuremmassa siviilikriisissä tarvitaan osaavia, koulutettuja käsiä.  Pelkällä ”peukalojumpan” hallinnalla on avustaminen huonoa.

Kuvat: Wikipedia

PerttiRampanen

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä. Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu