Olkiluoto 3:n syöttövesipumpun rikkoutuminen

Kuinka on mahdollista, että niin tärkeän laitoksen kuin Olkiluoto 3 on, turbiinilaitoksen syöttevesivesipumpppu, vai useampikin,  muutamien tuhansien(?) käyttötuntien jälkeen rikkoutuu, ja laitos joudutaan ajamaan pitkäksi aikaa  alas? Mistä ihmeen Halpa-hallista vesipumput on ostettu?!  Mikä on pumput valmistanut firma? Onko syöttövesipumppujen rakenne itsessään jotenkin vaurioherkkä? Eikö vesipumpuille ole varapumppua, joka luulisi voitavan ottaa käyttöön vain venttiilit kääntämällä? Onko varapumppusysteemi liian kallis, vai onko se rakenteellisesti mahdoton?

Kun jäin paperitehtaalta eläkkeelle 2000-luvun alussa, yhden paperikoneen perään massaa syöttävä, vielä toiminnassa oleva suuri pumppu, oli valmistettu 60-luvulla Serlachiuksen oman pumpputehtaan tuotantona. Toki sitä oli huollettu aina välillä. Osia vaihdettu.

Tehtaalla oli käytössä suuria, hyvin vanhoja toimintakuntoisia tuorevesipumppuja. Varapumppuineen. Joten paperikoneiden seisokista ei tullut pitkä. Onko ydinvoimalaitosta varaa seisottaa päiväkausia vain ”pelkän” vesipumpun rikkoutumisen vuoksi?

En ole ydinvoimalaitoksen minkäänlainen asiantuntija, enkä sellaiseksi pyrikään, mutta ihmettelen kuinka on mahdollista, jos  yksinkertainen vesipumppu voi rikkoutuessaan pysäyttää koko laitoksen pitkäksi aikaa!?

***

P.S. Nyt on tullut ilmi, että pumppujen juoksupyörät ovat kuluneet. Kavitaatio? Huono materiaali? Sopimaton materiaali? Kyllä on osilla olematon kesto pelkässä vesipumpussa!??

 

 

 

+15
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu