On se niin vaikeaa – liittyä Natoon
Eduskunnassa on, varsinkin äärivasemmalla, liian paljon kansanedustajia, jotka eivät pysty kansalle ilmaisemaan Nato-kantaansa. Suurimmalla osalla kansaa on asiassa selvä mielipide, mutta heidän, joiden pitäisi johtaa valtiota pasmat ovat liian sekaisin monelta osin.
Vuosikymmeniä on ollut mahdollista kansanedustajien, ja muidenkin kansalaisten, selvittää minkälainen puolustusjärjestö Nato on. Tietoutta on ollut löydettävissä kasapäin. Mutta! Nyt mukamas tarvittaisiin vielä tuhottomasti lisäaikaa kaikenlaisiin selvityksiin, asiantuntijoiden kuulemisiin, tutkimiseen, miettimiseen, jahkailuun, pähkäilyyn ja jurnuttamiseen!?
Ovatko jotkut edustajistamme niin tyhmiä ja saamattomia, etteivät pysty, ja ole osanneet Nato-asiaa omin päin itselleen selvittää? Pitääkö heille työntämällä työntää nenän eteen joka ainoa asiaan kytkeytyvä muistio, selvitys ja selonteko? Kuinka ihmeessä ovat kansanedustajiksi päätyneet, jos ei niinkin tärkeää turvallisuuspoliittista asiaa kuin kyseessä on, ole halunneet itselleen aikoinaan selvittää?! Kansalle kyllä asia on klaari ilman enempiä selontekoja tai selvittelyjä: Natoon liityttäköön! Eikö vasemmistolle kelpaakaan enä näkökanta, että kansan tahto on ylin auktoriteettimme?
Pitäisi kuulema päätöksenteossa ottaa huomioon minkälainen on maailma 30 tai 50 vuoden päästä. Maailmasta 50 vuoden kuluttua ei ole kuin arvailuja. Päätös Natoon liittymisestä on tehtävä tässä ja nyt, ilman viivyttelyä. Eiköhän kyseisestä järjestöstä ole mahdollisuutta irtautua, jos sinne meno osoittautuu myöhemmin täydeksi virheeksi.
Olisiko Natossa paha olla? Eipä sieltä kai ole yksikään jäsenistä pois lähtenyt? Siksipä järjestö ei varmasti ole sellainen mörkö kun eräillä tahoilla kuvataan.
Suomessa keksimällä keksitään perusteluja liittymättömyyteen, taustalla paljolti vasemmistoaatteelliset näkökohdat.
Lisäaikaa pitäisi antaa päätöksenteolle sellaisille kansanedustajillemme, jotka eivät kuulu ulko- ja turvallisuuspoliittiseen- tai puolustusvaliokuntaan. Niissäkö kaikki tieto on?! Kyllä kai siellä eduskunnassa keskustellaan epävirallisesti, erilaisissa piireissä, jolloin tietoa on saamaksissa olematta mainittujen valiokuntien jäsen. Salassa pidettävät asiat ovat erikseen. Taas kerran! On saamattomuutta ellei joku ole tällaiseen keskusteluun osallistunut. Hankkinut sitä kautta tietoa.
Suomen ja Venäjän rajalle tulisi Natoon liityttäessä rauhattomuus vallalle, todetaan. Onko Viron raja rauhaton? Tai Liettuan? Entä Norjan?
Joku näkee Nato-valmisteluissa liiallista kiirehtimistä. Kiireelle tehdä päätös on kuitenkin olemassa erittäin hyvät perustelut. Kyllä sen jokainen kansanedustaja tiedostaa, kunhan venkoilevat. Siihen ei ole varaa!
Sitä olen ihmetellyt, mitä viisautta sisältyy siihen, ettei omaa omaa natokantaa suoraan sanota, vaan epäsuorasti kiertoilmaisuilla annetaan ymmärtää, että Naton hakeutuminen on tavoitteena. Tämä on erityisesti seka SDP:n että Keskustan rasite. Vasemmistossa ollaan jo luonnostaan Amerikan vastaisia. Selkeimmin se ilmenee Natoon liittymisen vastustuksena. Ymmärrettävää, vaikka ei tuollaisessa ajattelussa juurikaan logiikkaa ole.
Ilmoita asiaton viesti
”… annetaan ymmärtää, että Naton hakeutuminen on tavoitteena.”
– Mikä siis on ongelma?
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma, ei iso, mutta ongelma kuitenkin on kiertoilmaisujen käyttö varmaankin siinä tarkoituksessa, että ollaan olevinaan viisaampia kuin muut. Se on huono keino luottamuksen ja sitä kautta kannatuksen kannatuksen lisäämiseksi. Keskusta kärsii siitä demareita enemmän. Kai se sitten on hyvä asia?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Pertti hyvästä blogista!
”liian paljon kansanedustajia, jotka eivät pysty kansalle ilmaisemaan Nato-kantaansa”
Niinpä. Itsekin taas eilenkö se oli kun myötätunnonsekaista vaivaantuneisuutta tuntien katselin ja kuuntelin televisiosta ei ihan äärivasemmistolaista ja yleensä aivan täysijärkisenä pitämääni suht fiksua puoluejohtajaa Li Anderssonia hänen viimehetkisessä jostainluopumisentuskassaan tai ainakin sen jonkinlaisessa selityksenvelvollisuudessaan kiemurtelunäytöksessään äänestäjilleen.
Selvästi jo tulevan kantansa ennalta jo aikaa sitten tietäneenä hänen vaan täytyi vielä viivytellä jopa Erkki ”peace-pinssi” Tuomiojaakin periaatteellisemmin. Ettei vaan tulisi rätkäistyä välttämättömyydenpakollista ”uutista” liian valmistelemattomana herkkäkorvaisille TorjuNatoAina-ihmisille. – Ihan kuin ne eivät jo olisi aikaa sitten itsekin tajunneet.
EHKÄ absurdein noista kuulluista viimehetken harkintaa peräänkuuluttavista natokriittisistä ahaa-julistuksista kuuluu jotenkin näin: ’Suomen Nato-jäsenyys toisi Eurooppaan arvaamatonta turvattomuutta kun itärajamme olisi Nato-raja, ja uskottavuutemme kansainvälisessä rauhantyössä kärsisi kun luopuisimme liittoutumattomuudesta’.
– Olisihan Suomen itäraja tosiaan Venäjän ja Nato-maan raja siinä missä vuosikymmeniä sitä on ollut lähinaapurimme Vironkin itäraja ja pidempäänkin jo vuodesta 1949 Naton perustajajäsenmaan Norjan Venäjän-vastainen melko pitkä maa- ja varsinkin merkittävä merialueraja. Ja ihan hyvin on rauhaarakastava ja useita kv. rauhankonferensserejakin isännöinyt rauhannobel-Norjakin juttuun tullut sivistyneen maailman ja myös sekä Neuvostoliiton että Venäjänkin kanssa!
Ilmoita asiaton viesti
Tilanteen arviointi kestää tyhmillä kauemmin kuin älykkäillä, tämä on varma tieto. Kannattaa katsoa puolueiden kannatuslukemia. Ovatko kansalaiset älykkäämpiä keskimäärin kuin heidän edustajansa?
Ilmoita asiaton viesti
Vetoaminen tulevaisuuteen on eräs tapa torpata päätös. Jos Suomessa lakeja säädettäisiin niin, että tiedetään varmasti mikä tilanne on 30 vuoden kuluttua, yhtään lakia ei voitaisi säätää.
Jokainen, jolla on yhtään älliä päässä, ymmärtää, että lait säädetään tämän hetken tiedon perusteella. Poliitikoilla on tapana puhua ”nähtävissä olevasta näköpiiristä” Hauska ilmaisu tuo ”nähtävissä oleva”. Jospa näkisivät tilanteen edes viikon tai kuukauden päähän. Siihen eivät pysty. Ainoa, jolla oli pieni mahdollisuus, oli Robinson Crusoe, eikä hänkään siinä onnistununut.
Ilmoita asiaton viesti
Jahkailu pitää lopettaa ja esittää jäsenhakemus NATOon liittymiseksi välittömästi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Jos meillä kerran on edustuksellinen demokratia, niin tehkööt sitten kansanedustajat päätöksiä. Suomessa osataan vain jahkailla ja tehdä selvityksiä. Ei koske vain Natoa, vaan monia muitakin asioita.
Ilmoita asiaton viesti