Suomi lahjapakettina Stalinille 21.12.1939

Kartta: vanhahistoria blogspot.com

Kun Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin juhli 60-vuotissyntymäpäiviään 21.12.1939 piti puna-armeijan viimeinkin vallata Suomi ja luovuttaa maamme lahjana neuvostojohtajan käsiin. Yritys oli kova, mutta huonosti onnistui. Pakettinarut katkeilivat pahasti, eikä lahjan antamisesta tullut kerrassaan mitään. Suomen armeija alkoi sen sijaan monin paikoin paketoimaan vihollisjoukkoja motteihin, pitävin nyörein. Maanpetturi Otto Ville Kuusisen kansanarmeijan joukot odottelivat turhaan Helsingin paraatiaan.

Laatokan pohjoispuolen mottitaisteluista kertoo Anatoli Gordijenko kirjassaan Kuoleman divisoona. Kirja perustuu motitetussa 18. jalkaväkidivisioonassa palvelleen politrukin päiväkirjaan. Sisältö on hyytävää luettavaa. Punaupseeri ei kaihda tuomasta esiin puna-armeijalaisten suuria kärsimyksiä. Hän kritikoi voimakkaasti omaa sodanjohtoaan. Lemetin motissa piti taisteltaman aina viimeiseeen mieheen. Apua kyllä jatkuvasti luvattiin, mutta sitä ei kuulunut. Voitte kuvitella kuinka pahassa jamassa neuvostosoturit olivat, kun Gordijenkon kirjan mukaan joutuivat pahimpaan nälkäänsä keittelemään oman nahkavyönsä kappaleita!?

Suuria olivat kärsimykset myös suomalaissotureilla, mutta he tiesivät tarkasti minkä vuoksi taistelivat. Toisin oli puna-armeijalaisilla, jotka joutuivat pohtimaan syitä miksi palelivat ja näkivät nälkää Suomen lumisissa korpimetsissä. Heidät oli valhepropagandalla saatu innolla sotaan vapauttamaan Suomen köyhälistöä kartanonherrojen ikeen alta, mutta into laantui kovaan vastukseen, lumeen ja pakkaseen. Kartanoita näkyi vähän, mutta siistejä tavallisia asuintaloja sitäkin enemmän.

Pekka Parikan ohjaamassa ja Antti Tuurin käsikirjoittamassa Talvisota-elokuvassa kauhavalaisten komppanianpäällikkö toteaa, että meiltä voidaan kyllä vaatia pitäjäkaupalla maata, mutta paha on tulla ottamaan. Sen kokivat konkreettisesti sadat tuhannet puna-armeijan sotilaat.

.

Lemetin mottia,  SA-kuva

 

 

PerttiRampanen

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä. Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu