Ukrainan sodan päättäminen

Kaikenlaista keskustelua ja arvuuttelua käydään siellä ja täällä kuinka ja koska Ukrainan sota loppuu. Olen tullut sellaiseen johtopäätökseen, että merkittävimmät länsijohtajat Biden ja ”puhelinkonsultit” Macron ja Scholz neuvottelevat Ukrainan johdon selän takana murhaaja Putinin kanssa rauhan saavuttamisen ehdoista. Siinä ei tulla juurikaan ottamaan huomioon brutaalin hyökkäyksen kohteeksi joutuneen valtion presidentin esittämiä rauhanehtoja: Venäjä vetäytyy Ukrainan valtioalueelta, korvaa aiheuttamansa vahingot ja sotarikolliset saatetaan tuomiolle. Ja hieman jotain muutakin Zelensky edellyttää sodan lopettamiseksi.

Mitähän Putinille luvataan rauhan syntymiseksi? Puolet Ukrainaa?  Ei menetä kasvojaan? Ei ajeta nurkkaan? Luovutaan pakotteista? Ostetaan taas venäläistä öljyä ja kaasua vanhaan malliin?  – Hänenkö vaatimuksiin suostumiseen rauhan synty perustuu? Painostetaanko Ukrainan johtoa rauhaan esimerkiksi aseavun jäädyttämisellä?

Tulee mieleen jatkosodan kevään 1944 rauhantunnustelut. Länsivallat, lähinnä Englanti ja USA, painostivat Suomen valtiojohtoa hyväksymään Stalinin rauhanehdot. Muistaakseni Roosevelt luonnehti niitä jopa jalomielisiksi(!) maatamme kohtaan. Johtajamme näkivät ehdot perustellusti aivan toisin.

Sotatilanne ei keväällä -44 ollut niin hälyttävä, että Stalinin vaatimuksiin olisi tuolloin pitänyt suostua; neuvotteluvara oli hänen kanssaan aina olematon. Lisäksi natsi-Saksa oli pahana kantona kaskessa erillisrauhan solmiaksemme.

***

Ukraina on saanut länneltä paljon kaikenlaista materiaaliapua taistelussaan, mutta se on hyttysen ininään verrattavaa kun katsotaan kuinka paljon sotilaallista apua Neuvostoliitto sai liittoutuneilta 2.maailmansodassa. Ukrainalle kelpaisi murto-osa panssareista, lentokoneista ja autokalustosta, kunhan niitä vaan saisivat. Ei tipottain, vaan kerralla kunnolla.

+2
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu