Valitaan oikeistolaiselle Suomelle myöskin oikeistolainen presidentti

Vaikka monta kertaa on todettu, että presidentti on toimessaan puolueiden ulkopuolella, ainakin pitäisi olla, niin puoluekanta on ehdokkailla olemassa, poislukien Mika Aaltola. Miten se tulee vaikuttamaan presidentiksi valitun henkilön toimintaan jää nähtäväksi. Mutta vaikuttaa kyllä tavalla tai toisella. Eli, äänestäjien kannattaa ensimmäiseksi tehdä valinta äänestääkö vasemmistolaista vai oikeistolaista ehdokasta. Haluaako tukea sosialistista aatetta vai oikeistolaista markkinataloutta. Pelkästään henkilövaali eivät nämäkään presidentinvaalit ole.

Lyhyt luonnehdintani ehdokkaista:

YTT Mika Aaltola (ei puoluekantaa) on omimmillaan politiikan tutkijana ja yliopistomiehenä. Varmasti hyvä sellaisena, mutta ei tällä kertaa vielä presidenttiainesta.

Yo Pekka Haavisto (vihr.) on paljolti vasemmalle kallellaan ja lähinnä sateenkaarivähemmistön ehdokas. Seksuaalinen suuntaus ei tee hänestä huonoa ihmistä, mutta koko kansan presidentiksi ei Haavistosta ole.  Sopimaton presidentillisen instituution edustajana. Entinen ulkoministeri.

FT Jussi Halla-aho (PS) on lukenut mies. Tietää asioita ja pystyy tuomaan mielipiteensä perustellusti esiin. Välillä liiankin kärkevästi. Presidentiksi on liian yksioikoinen.

Diplomiekonomi Hjallis Harkimo ( Liike Nyt) on sanavalmis oman pikku puolueensa ehdokas. Sutkauttelee milloin mitäkin, mutta usein niissä on vinha perä. On ehdoton mielipiteissään. Ei oikein omaa presidentillistä olemusta.

FT Olli Rehn (kesk.) on pitkän linjan poliitikko, entinen europarlamentaarikko ja pankkimies. Lyhytaikainen elinkeinoministeri. Tuntee politiikan kuviot. Urheilumies. Hyvin presidentillistä ainesta. Toiselle kierrokselle mukaan!

Prof. Alexander Stubb (kok.) on opiskellut paljon ulkomailla. Entinen europarlamentaarikko ja peräti neljä ministeripestiä.. Tietoviisas, mutta esiintyminen usein teennäisen vitsikästä. Iloisin ehdokkaista. Toiselle kierrokselle mukaan!

Valtiot. kand. Li Andersson (vas.) on selvästi sosialismin kannattaja. Sellaista aatetta ei Suomessa tarvita. Entinen opetusministeri. Määkyttely, sääkyttely ja munnittelu ei sovi presidentin puhetyyliin.

Kauppat. maisteri Sari Essayah (KD) on entinen europarlaamentaarikko ja nykyinen maa- ja metsätalousministeri. Olympiaurheilja ja Kansainvälisen olympiakomitean jäsen. Hyvä esiintymiskyky, mutta liian pienen puolueen ehdokkaana ei mahdollisuuksia läpimenoon.

Kasvatust. maisteri Jutta Urpilainen (SDP) on EU-komissaari ja entinen valtiovarainministeri. Hyvä esiintymiskyky. Ei kuitenkaan jatkoon!

Voidaan kysyä onko varusmiespalveluksen suorittamaton ehdokas pätevä ja sopiva armeijamme ylipäälliköksi? Koskee myös naisehdokkaita. ( Halonen oli poikkeusvalinta, mutta olematon ylipäällikkö kalliolaisine sosialismeineen.)

Miesehdokkaista upseerinarvon res. omaavat Rehn ja Harkimo. Stubb taitaa olla vieläkin pelkkä korpraali. Aaltola sai vapautuksen varusmiespalveluksesta sairauden vuoksi. Haavisto ja Halla-aho ovat siviilipalvelusmiehiä.

Valitkaapa näistä!

 

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu