Arvopohjainen sensuuri

Arvopohjainen sensuuri tarkoittaa tilanteita, joissa tiettyjä näkemyksiä, ajatuksia tai sisältöjä rajoitetaan tai estetään yhteiskunnassa arvomaailman perusteella. Suomessa tämä näkyy erityisesti mediassa, koulutuksessa ja julkisessa keskustelussa, kun yhteiskunnalliset normit ja arvot ohjaavat sitä, millaisia näkemyksiä pidetään hyväksyttävinä.

Yksi esimerkki voi olla poliittisen korrektiuden vaatimus tai esimerkiksi tiettyjen yhteiskunnallisten tai poliittisten aiheiden käsittelyyn liittyvät varovaisuudet. Tietyt arvot, kuten tasa-arvo, ihmisoikeudet ja suvaitsevaisuus, voivat saada erityisen painoarvon, ja näiden arvojen vastaisia näkemyksiä saatetaan rajoittaa tai marginalisoida. Ei olisi tavatonta, jos toimitukseen tai puoluetoimistoon tulisi arvovaltainen puhelu, joltakin taholta, joka on pahoittanut mielensä jostakin ilmi tulleesta asiasta.

Sensuuri voi ilmetä myös itsesensuurina, kun yksilöt tai organisaatiot välttävät tiettyjen aiheiden käsittelyä peläten negatiivisia seurauksia tai leimautumista. Suomessa arvopohjainen sensuuri saattaa liittyä esimerkiksi julkisiin keskusteluihin sukupuolesta, seksuaalisuudesta, maahanmuutosta tai muista hysteriaa herättävistä aiheista. 

Joskus aikaisemmin, kun joku ulkomaalainen keksi termin suomettuminen, itsesensuuri oli luonnollinen osa niin kutsuttua tiedonvälitystä. Nyt joku on näköjään keksinyt, että Suomi on rasistinen, joten pitää olla erityisen tarkka jopa nimisanoista.  Olen jo lopettanut joidenkin julkaisujen maksamisen ihan siitä syystä, että julkaisujen henki haisee. Myös nykykeskustelun epärationaalisuus pöyristyttää.

Cancelointi tarkoittaa ilmiötä, jossa henkilö, yritys tai organisaatio joutuu julkisen paheksunnan kohteeksi jonkin toiminnan, lausunnon tai käytöksen vuoksi, jota pidetään yleisesti loukkaavana, moraalittomana tai sopimattomana. Tällöin heidät suljetaan pois julkisesta keskustelusta, yhteistyöstä tai työtilaisuuksista.

Canceloinnin taustalla kerrotaan olevan niin kutsuttu sananvastuu, mutta ongelma on se, mitä sillä lopultakin tarkoitetaan.  Sosiaalinen media on tehnyt canceloinnista nopean ja laajalle levinneen ilmiön, jossa suuri joukko ihmisiä voi yhdessä vaatia jonkun toiminnan boikottia. Edes tietämättä sitä, mistä syystä. 

 

Pertti

TTK Jyväskylän yliopistosta.
Entinen kotikunta Korpilahti.
Harrastukset: lukeminen, shakki, liikunta.
Alat: tutkimus, opetus.
Ei aktiivipalveluksessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu