Käsitteitä muuttamalla talous kuntoon
Oheinen kirjoitus esittää, miten yhden käsitteen uudelleen määrittely voi muuttaa jopa liiketoiminnan käytäntöjä. Tässä se tapahtuu siten, että yrityksen voitto määritellään rahan kiertonopeutena. Taloudelliset tosiasiat eivät siis ole varsinaisia tosiasioita, vaan kysymys on siitä, miten eri asiat määritellään.
Kun voitto määritellään yrityksen toiminnassa rahan kiertonopeutena, se vaikuttaaa merkittävästi siihen, miten yrityksiä johdetaan ja millaisia strategioita ne toteuttavat. Ohessa on joitakin keskeisiä muutoksia, joita voisi tapahtua:
Perinteisesti yritykset keskittyvät voiton maksimointiin, mutta jos voitto mitattaisiin rahan kiertonopeuden kautta, yritysten olisi keskityttävä nopeampaan transaktiosykliin. Tämä tarkoittaisi suurempaa panostusta tuotteiden nopeaan valmistamiseen, toimitukseen ja myyntiin. Varastot pyrittäisiin minimoimaan, jotta rahaa ei sidotuisi liikaa odottamaan tuotteen loppukulutusta.
Pitkien investointien ja kehityshankkeiden sijaan yritykset keskittyisivät hankkeisiin, jotka kiihdyttävät rahan kiertoa nopeammin. Pitkän aikavälin kasvu jäisi toissijaiseksi, jos se merkitsee rahan kiertonopeuden hidastumista.
Yritykset kehittäisivät tuotteitaan ja palveluitaan sen näkökulman mukaan, että asiakkaat tekisivät sekä ostopäätöksiään nopeammin että maksaisivat nopeammin. Tämä johtaisi uusiin liiketoimintamalleihin, joissa esimerkiksi tilauspohjaisuus ja jatkuvat maksusopimukset olisivat keskeisiä asioita.
Liikevaihdon määrän sijaan tärkeintä olisi se, kuinka nopeasti yritys saa rahan kiertämään taloudessa. Tämä johtaisi hinnoittelumallien ja kassavirtojen optimointiin.
Yritykset valitsisivat kumppaninsa ja investointinsa sen perusteella, miten ne vaikuttavat rahan kiertonopeuteen. Strateginen yhteistyö keskittyisi siihen, että rahaa liikkuu nopeasti sekä yrityksen sisällä että sen ympäristössä.
Koska rahan kierto on keskeistä, asiakassuhteiden hallinta painottuisi siihen, että ostotapahtumat ovat nopeita ja toistuvia. Tällöin asiakastyytyväisyys, reklamaatioiden välttäminen ja toimitusketjun tehokkuus nousevat avainasemaan.
Tällainen ajattelutapa johtaisi todennäköisesti uudenlaisiin liiketoimintamalleihin, joissa tehokkuus, nopeat syklit ja kassavirtojen optimointi korostuvat nykyistä enemmän.
En nyt ole varma halutaanko yhtään nopeammin tuotteita. Ennemminkin tarve olisi sille, että loppuisi se paskan tekeminen.
Ennemmin saisi tavoitella sellaista scifiteknologiaa, että teknologia voi olla vaikka hautautuneena johonkin tuhansia vuosia ja että se edelleen toimisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kertovat, että työ on tekemisen ydin.
Arvelen, että Suomen talouskasvun aikaansaaminen voi hyvinkin kestää. Siksi ajattelin, että kiertonopeutta lisäämällä saisi lisää vauhtia rattaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Pertti hyvä,
Suomi nousee nykyisestä itse-aiheutetusta MEGA-lamasta näin:
1. Koko talouden tason tuottavuus ja kilpailukyky määräytyvät yritystaloudesta lähtien, ”Luovan tuhon” prosessilla.
2. Talouskasvun ”Luovan tuhon” idea perustuu kolmeen pääajatukseen: 1) Talouskasvun ytimessä ovat innovaation ja tiedon leviäminen. 2) Innovaatiot vaativat kannustimia ja omistusoikeuden suojaa. 3) Talouden kasvu tapahtuu, kun uudet innovaatiot syrjäyttävät ja tuhoavat vanhat.
3. Tutkimusten mukaan kaksi kolmasosaa kasvusta selittyy ”Luovalla tuholla”.
4. Nuoret yritykset ovat Suomen kansantalouden tulevaisuus. Vanhojen yritysten valta murenee ja ne poistuvat ikkuhiljaa historian hämärään..
5. Suomessa pitää investoida enemmän innovaatioihin ja vähemmän tehtaisiin, koneisiin ja laitteisiin.
6. Innovaatioiden valinta pitää jättää yrityksille. Valtion pitää tukea innovaatioitten T&K- ja käyttöönottovaihetta, mutta skaalaus pitää antaa markkinoitten hoitoon.
7. Byrokraateilla ja poliitikoilla ei ole osaamista ja ymmärrystä hankkeitten valintaan ja he valitsevat useinkin väärät hankkeet, kuten riskialttiit ja kannattamattomat viherinvestoinnit…
8. Valinta tapahtuu parhaiten vientiyhtiöissä, jotka ovat jo öitkään kohdanneet armottoman kansainvälisen kilpailun.
9. Ja tietenkin pitää tehdä Suomen talouteen ja työlainsäädäntöön täydellinen remontti – globaalin markkinatalouden ehtojen mukaan niin, että meillä on HOUKUTTELEVAA / mahdollista MEGA-rikastua, ottaa riskiä, investoida innovaatioihin ja työllistää huippuosaajia kotimaasta ja ulkomailta hyvillä palkoilla…kannattaa muistaa, että esim. Google työllistää 14k tekniikan tohtoria…
Seppo Korppoo, 50 vuotta 24/7 palvelua suomalaisen huiputekniikan viennissä laivoihissa, ympäristölaitteissa, mikrobiologiassa ja nykyisin generatiivisessa AI-systeemeissä laitosten kunnonvalvontaan…
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on nähdäkseni asian ydin, kun sanot, että talouden kasvu tapahtuu, kun uudet innovaatio syrjäyttävät ja tuhoavat vanhat. Tosin sanan tuho sijalla käyttäisin vain ilmausta syrjäyttää eri nopeudella.
Taloudellista menestystä mitataan tyypillisesti arvon käsitteellä. Taloudessa arvo määräytyy määrän ja hinnan käsittein.
Määrää voidaan lähteä lisäämään edistämällä pienten kasvua ja monipuolistamalla tuotevalikoimaa. Hinta puolestaan määräytyy enemmän osaamisesta eli korkeasta jalostusarvosta, jonka keskiössä puolestaan on osaaminen.
Pääoman pysyvyys globaaleilla markkinoilla on ongelma, joka osaltaan poistuu, jos täällä on jonkinlaista osaamishypea. Muita mahdollisuuksia on tietysti regulaatio puoleen jos toiseenkin.
Ilmoita asiaton viesti