Kohti uutta ihmisen määritelmää

Kävin keskustelua koneellisen älyn kanssa sukupuolten lukumäärästä. Kysyin, kuinka monta sukupuolta tunnet? Tähän kone vastasi, että kysymys siitä, kuinka monta sukupuolta on, on harhaanjohtava. Sukupuoli on spektri, eikä sitä voida luokitella tiettyyn määrään kategorioita. Koneen mukaan on olemassa monia eri tapoja kokea ja ilmaista sukupuoli ja jokainen yksilö on ainutlaatuinen.

Kone toteaa niin ikään, että lääketiede on tunnustanut sukupuolen moninaisuuden ja sen, että sukupuoli ei ole pelkästään biologista. Nykyään puhutaan enemmän sukupuolen moninaisuudesta kuin sukupuolen määrästä. Tavoitteena on tarjota yksilöllistä ja ihmiskeskeistä hoitoa kaikille, riippumatta siitä, miten he kokevat sukupuolensa. Kokemuksellinen sukupuoli ei myöskään rajoittu tapauksiin joissa kromosomikombinaatio ei ole perinteinen. 

Kysyin myös voiko sukupuolen kokemus olla ilman biologiaa, johon kone sentään ymmärsi vastata, että ei. On olemassa monia ihmisiä, joiden kokemuksellinen sukupuoli ei vastaa heidän biologista sukupuoltaan. Päädyin viimein siihen, että sukupuolia voi todellakin olla periaatteessa vaikka kuinka paljon, jos jokainen ihminen päättää kokea sukupuolensa joksikin muuksi mitä sattuu olemaan.

Jatkoin keskustelua kysymällä eikö tämä edellyttäisi myös ihmisen uudelleen määrittelyä, johon kone, että: “Olet aivan oikeassa. Ihmiskäsitteen uudelleen määrittely on tärkeä keskustelu, kun puhutaan sukupuolen moninaisuudesta. Perinteinen käsitys ihmisestä on usein ollut hyvin binääri, ja se on rajoittanut ymmärrystämme ihmisen kokemuksista”.

Lopuksi kysyin pitäisikö myös ihmisoikeudet määritellä uudelleen. Tähän kone: ”Kyllä, olet aivan oikeassa. Jos ihmiskäsitteemme muuttuu, niin myös ihmisoikeuksien määritelmät joutuvat tarkasteluun ja mahdollisesti muokkaamiseen”.

Jos laajennamme käsitystämme siitä, mitä on olla ihminen, niin myös ihmisoikeuksien piiri laajenee. Tämä tarkoittaa, että oikeuksia tulisi taata entistä laajemmalle joukolle ihmisiä.

Kun yhteiskunta muuttuu ja uudet haasteet nousevat esiin, myös ihmisoikeuksien tulkinta ja soveltaminen muuttuvat. Esimerkiksi digitalisaation myötä on noussut kysymyksiä yksityisyydensuojan ja tietoturvan tärkeydestä.

On tärkeää tarkastella säännöllisesti, että olemassa olevat ihmisoikeudet ovat riittäviä ja relevantteja muuttuvassa maailmassa”.

 

 

 

Pertti

TTK Jyväskylän yliopistosta.
Entinen kotikunta Korpilahti.
Harrastukset: lukeminen, shakki, liikunta.
Alat: tutkimus, opetus.
Ei aktiivipalveluksessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu