Sopulikäyttäytyminen informaatiosodassa
Teetätin koneella analyysin itsensätoteuttavien ennusteiden yhteydestä sopulikäyttäytymisen, koska mielestäni Suomessa on oireita tämäntyyppisestä käyttäytymisestä. Erityisesti viestintäavaruudessa, joka on sakeanaan tulkintoja, joiden vastaavuutta reaalimaailmaan olisi syytä tarkentaa. En ihmettele, vaikka joku uskoo, että olemme jo sodassa. Jos ei varsinaisessa, niin ainakin informaatiosodassa. Kenties jopa itse aiheutetussa.
Itsensä toteuttavien ennusteiden ja sopulikäyttäytymisen välillä on yhteys siinä, miten yksilöiden uskomukset tai käyttäytymismallit voivat ohjata laajempaa ryhmää toimimaan samalla tavalla, vaikka toiminta ei olisi rationaalista. Sopulikäyttäytyminen (jota usein kuvataan termillä ”lemming effect”) viittaa siihen, kun ihmiset seuraavat joukkoa vailla omaa harkintaa tai kriittistä ajattelua, mikä voi johtaa kollektiivisiin virheisiin.
Sopulikäyttäytyminen voi vaikuttaa myös sotaan varautumiseen. Tämä ilmiö voi näkyä useilla tavoilla:
Pelote ja puolustautuminen: Jos valtio tai ryhmä uskoo, että toinen valtio on uhka, tämä voi johtaa puolustautumiseen ja aseistautumiseen, vaikka uhka ei olisi niin suuri kuin kuvitellaan. Tämä voi aiheuttaa kierteitä, joissa toinen osapuoli vastaa varustautumiseen omilla toimillaan, mikä vahvistaa alkuperäisen uskomuksen uhasta.
Kollektiivinen mielipide: Jos tarpeeksi moni kansalainen uskoo, että sota on väistämätön, tämä voi vaikuttaa poliittisiin päätöksiin ja puolustuskustannuksiin. Poliittiset päättäjät saattavat toimia tämän uskomuksen perusteella, mikä voi johtaa sotatoimiin, vaikka alun perin tilanne olisi voitu ratkaista rauhanomaisesti.
Sosiaalinen paine: Kun ihmiset näkevät, että muut ovat huolissaan tai varautumassa sotaan, he saattavat myös alkaa uskoa, että sota on väistämätön, ja osallistua valmisteluihin. Tämä sosiaalinen paine voi johtaa kollektiiviseen käyttäytymiseen, joka ylläpitää sotilaallista valmistautumista.
Stereotypiat ja viholliskuvat: Kollektiiviset ennusteet tai uskomukset tietyn ryhmän tai valtion luonteesta voivat johtaa viholliskuvien muodostumiseen, mikä voi lisätä jännitteitä ja johtaa konfliktiin.
Yhteenvetona, sotaan varautuminen voi olla vahvasti sidoksissa siihen, miten ihmiset ja valtiot tulkitsevat uhkia ja odotuksia. Tällöin yksilöiden ja ryhmien uskomukset voivat ohjata käyttäytymistä, joka puolestaan vahvistaa tai toteuttaa näitä uskomuksia.
Rikkinäisen puhelimen (nimike?) ilmiö tunnetaan, ja on helppo testata. Jotain selkeän kuvaavaa, vuorovaikutukseen on liittää.
Mitä tästä aiheesta… se tuli mieleen, että millä tavoin voi tulla ylläpidetyksi jotain, mikä vain pinnalle sopivasti saatua. Millä periaatteella säilyy, ts mikä on palkkiot, tästä ylläpidosta, ja mahdollisesta sopumistuman kasvusta.
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä ihmettelen tulkintoja. Mielestäni tapahtumille yksinkertaisesti annetaan tulkinta, jota ei itse tapahtumassa välttämättä ole. Ovi on murrettu, kerranko sitä sattuu. Masto kaatui, no ei varmaan itsestään, mutta kuka kaatoi? Lentokone lensi Suomen puolella, mistä syystä? Mökki sopivalla paikalla. Kai jokainen ostaa mökin, jotta mökille ylipäätään pääsee. Jne.
Hyvänen aika, eikö poliisi ole sitä varten, että tutkii.
Joku voi kaiken lisäksi inspiroitua näistä jutuista ja tulkitsee jälleen uusia normaaleja tapahtumia outouden näkökulmasta. Tai ryhtyy tehtailemaan jotakin konkreettista oman aikansa kuluksi. Joillakin saattaa olla outo huumorintaju tai muuten vain rikollinen mieli.
Tällä menolla informaatiovaikuttamisen pyörä ottaa aina vain lisää kierroksia. Tulemme ikään kuin vaikutetuiksi. Olemme provosoituneet ihan omin voimin ja itse.
Sitten meillä trollitehdas tai itse asiassa montakin, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen erilaisten juonien paljastamisen. Jos siihen on uskominen, niin kuka nyt enää edes keksii mitään, jota ei täällä olisi jo kertaalleen keksitty. Pahimmassa tapauksessa vihollinen toimii juuri niin kuin kirjoitettu on, ja kiittää vihjeestä.
Jopa tutkijat, pitäisikö sanoa tiede, tekee säännöllisesti analyyseja aiheesta, josta lienee vain välikäsien faktaa ja tekee tästäkin lähinnä tulkintoja. Tulkintojen mukaan olisi jokunen valtakunta kaatunut ajat sitten, kalusto olisi loppunut ja hirmuhallitsija kuollut kauheaan tautiin.
Ymmärrän tietysti, että näissä olosuhteissa on hyvä olla hereillä, mutta jossakin vaiheessa, jos mitään konkreettista ei ole esittää, niin eihän tätä jaksa edes kuunnella.
Tässä oli lähinnä oma kokemukseni asiasta. Ylhäällä kone esitteli aihetta objektiivisesti. Ainakin kone on useaan kertaan ilmoittavansa olevansa vain kone, joka ei ole juovuksissa tai juonut liikaa kahvia.
Ilmoita asiaton viesti