Suomen farisealainen ulkopolitiikka

Suomalaisten suhde lakiin näyttää samalta kuin fariseuksilla Mooseksen lakiin. Lakia pitää noudattaa kirjaimellisesti yrittämättäkään ymmärtää mitään muuta kuin tekstissä sanotaan. Tosin Mooseshan lakeja ei varsinaisesti kehittänyt, vaan laki tuli ylhäältä. Alas vuorelta, muistaakseni:

Jumala kutsui Mooseksen ylös vuorelle, missä Hän antoi tarkempia säädöksiä ja lakeja, jotka ohjasivat israelilaisten elämää uskonnollisista rituaaleista sosiaalisiin ja eettisiin käytäntöihin. Tämä käsittää muun muassa uhrimenot, puhtaussäännöt, moraalilait ja oikeudelliset säädökset.

Jeesus antoi lain noudattamiselle uuden merkityksen, joka painotti lain hengellistä ja moraalista tarkoitusta ulkoisen kirjaimen sijaan. Hänen opetuksensa näyttävät, että hän ei tullut kumoamaan Mooseksen lakia, mutta hän syvensi sen merkitystä keskittyen sydämen asenteisiin ja rakkauteen lain kirjaimellisen noudattamisen sijaan. Monelta suomalaiselta  näyttää puuttuvan tämä aspekti kokonaan tai sitten heidän Raamatussaan ei ole muuta kuin Vanha testamentti, jos sitäkään.

Lain tai säännösten kirjaimellinen tulkinta tarkoittaa, että sääntöjä noudatetaan tarkasti, ilman harkintaa tai  kontekstin huomioon ottamista. Nollatoleranssi tarkoittaa politiikkaa tai käytäntöä, jossa tiettyjä sääntöjä tai lakeja sovelletaan äärimmäisen tiukasti ilman poikkeuksia tai joustavuutta. Tämä lähestymistapa on lain kirjaimellisen tulkinnan ruumiillistuma, ja se voi johtaa monenlaisiin oikeudellisiin ja sosiaalisiin seurauksiin, kuten tekeekin. 

Ulkopolitiikassa lakien kirjaimellinen tulkinta vaikuttaa maiden välisiin suhteisiin, kansainvälisiin sopimuksiin ja konfliktien käsittelyyn. Seuraavassa seuraamuksia:

Kirjaimellinen tulkinta johtaa tiukkoihin taloudellisiin ja kaupallisiin pakotteisiin valtioita tai yksilöitä vastaan. Tämä pahentaa kansainvälisiä konflikteja ja vaikuttaa negatiivisesti taloudellisiin suhteisiin.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen ”Magnitsky-laki” mahdollistaa ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden yksilöiden ja valtioiden sanktioimisen. Tiukka lain tulkinta on johtanut jännitteisiin niiden maiden välillä, jotka kokevat nämä pakotteet poliittisena painostuksena tai sekaantumisena niiden sisäisiin asioihin.

Israelin ja Palestiinan konfliktissa YK päätöslauselmat ja kansainväliset sopimukset on usein tulkittu kirjaimellisesti. Tämä on tehnyt neuvotteluprosesseista monimutkaisia, koska osapuolet ovat tulkinneet lainkohtia omien poliittisten etujensa mukaisesti ilman joustoa.

The Global Magnitsky Act of 2016 within the NDAA 2017 authorizes the U.S. government to sanction those foreign government officials worldwide that are human rights offenders, freeze their assets, and ban them from entering the U.S (Wikipedia).

 

Pertti

TTK Jyväskylän yliopistosta.
Entinen kotikunta Korpilahti.
Harrastukset: lukeminen, shakki, liikunta.
Alat: tutkimus, opetus.
Ei aktiivipalveluksessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu