66,000 rikosta tai rikkomusta tehdään päihtyneenä

Selvitettyjä rikoksia ja rikkomuksia, joihin syyllisiksi epäilty oli päihtynyt rikoksentekohetkellä, oli vuonna 2023 tarkasti ottaen 65 888 kappaletta, noin 17,2% kaikista rikoksista ja rikkomuksista.

Tietysti otsikon voi yrittää ”kumota” sanomalla lapsellisen pikkunäppärästi, että samapa tuo, tehdäänkö rikokset päihtyneenä tai päihteettä, rikoksia ne kumminkin ovat. No, tämä ei luonnollisesti ole hyvä argumentti, koska

  • merkittävä osa näistä rikoksista liittyi itsessään päihteisiin, kuten rattijuopumus
  • päihteily sekä tilanteena että elämäntapana ilman muuta lisää keskimääräistä riskiä rikolliseen käyttäytymiseen kuten pahoinpitelyyn

Suomalaiset kansana epäilemättä käyttävät päihteitä edelleen jonkin verran liikaa ja väärin, ja joillekin ainoa ”oikea tapa” käyttää päihteitä olisi olla käyttämättä niitä ollenkaan.

Linkki ao. tilastotietokannan poimintaan
https://pxdata.stat.fi:443/PxWeb/sq/6b03a8df-a7cf-48e1-84d9-35f72441d238

perttupulkkinen

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori. Tunnistan riskin syyllistyä tekopyhyyteen tietyissä aiheissa, vaikka yritän välttää sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu