80% työllisyysaste ja 2-3% työttömyys koko yhteiskunnan kärkitavoitteiksi, kiitos!

Suomi ei ikinä tule kuntoon, jos työmarkkinoita ei saada kuntoon. Työllisyyden edistäminen ei voi olla vain hallituksen tavoite, vaan sen tulisi olla aivan kaikkien tavoite.

  • Yhteiskunnan tulee tarkistaa, ovatko työllisyyyspalvelut vaikuttavia ja korjata asianlaita, jos korjattavaa on. Pelkkä ”keppiä tai porkkanaa” -malli ei riitä, vaan tarvitaan myös aitoa rinnallakulkevaa tukemista. Sitä toki myös arvioni mukaan tehdäänkin, en jo olemassaolevaa hyvää työtä asian eteen halua vähätellä.
  • Mahdollisimman monet yhteisöt – yritykset, järjestöt, säätiöt, yhdistykset, liikelaitokset, oppilaitokset, seurakunnat jne. –  voivat ottaa työllisyysasteen nostamisen yhdeksi kärkiteemakseen. Se on mielestäni vähintään yhtä tärkeää kuin vaikka yrityksen ympäristövastuu.
  • Koulutuspolitiikkaa tulee alati tarkastella siitä näkökulmasta, kuinka hyvin eri oppilaitoksista valmistuneet työllistyvät.
  • Kaikki työkykyiset kansalaiset voivat edistää varsinkin omaa työllistymistään / työuralla pysymistään, mutta vuosien varrella hyvinkin myös muutaman muun ihmisen työllistymistä.

Todella monet ongelmat lähtevät ratkeamaan, kun työllisyyysaste ja työttömyyysaste saadaan oikeasti kuntoon ja työttömyysturvan tai perustoimeentulotuen varassa olevien määrä on mahdollisimman pieni.

  • Ansiotuloverot kasvavat & sosiaaliturvamenot pienenevät => valtiontalous alkaa kohentua, ja kenties rahaa lopulta joskus vuonna 2040 oikeasti löytyy moneen tärkeään kohteeseen, kun budjetti ei aina ole alijäämäinen
  • Sosiaaliset ongelmat vähenevät => työ tuo lähes aina ihmiselle elämään mielekästä sisältöä.

Toinen asia, mikä pitäisi saada kuntoon, on työkyvyttömyyseläkkeellä päätyvien määrä. Luonnollisista syistä siinä tavoite ei voi olla nolla eikä äärikunnianhimoinen, koska on erilaisia väistämättömiä tai lähes väistämättömiä syitä, miksi ihmiset joutuvat työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kuitenkin n. 120 000 tyyökyvyttömyyseläkeläisen joukossa on uskoaksi kohtalainen määrä niitäkin, joiden työkyvyttömyyseläkeelle jääminen olisi voitu ehkäistä oikea-aikaisilla interventioilla, esimerkiksi kuntoutuksella tai henkilökohtaistetuilla työn järjestelyillä. Tai että kokoaikaisen työkyvyttömyyseläkkeen sijaan työtä sopivasti järjestelemällä osa-aikainen eläke olisi riittänyt. Yli 53 000 ihmistä on työkyvyttömyyseläkkkeellä mielenterveysongelmien tai käytöshäiriöiden vuoksi. Korjattavaa asioiden tilassa piisaa.

Meidän pitäisi yhteiskuntana lopettaa taloustrendien orjallinen tuijottaminen, hokeminen ”taantuma on tulossa” ja sen sijaa kääriä hihat ja ruveta hommiin. Me kaikki piirrämme valinnoillamme tulevaisuuden talouskäppyrää ylös- tai alaspäin.

Jokainen voi esimerkiksi vaikuttaa sillä, että ostosvalinnoissaan pyrkii suosimaan kotimaista. Aina se ei ole helppoa eikä usein edes mahdollista, mutta jokainen kotimaan tuotteen tai palvelun ostos on pieni askel eteenpäin.

perttupulkkinen

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori. Tunnistan riskin syyllistyä tekopyhyyteen tietyissä aiheissa, vaikka yritän välttää sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu