[BIOSFÄÄRI-1] → maailmamme Luojan kämmenellä
Olen aina toivonut, että maailmankatsomukseni olisi niin kestävällä pohjalla, ettei se horjuisi sinne tänne haasteiden ja haastajien edessä. Tätä varten olen nyt tehnyt tämän kirjoituksen. ”BIOSFÄÄRI-1-katsomus” kuvaa maailmankaikkeutta ja ihmisen elämää ekosysteeminä, jonka Jumala on luonut ja hoitaa. Hän on sen huolehtiva, mutta tinkimätön hoitaja, joka valvoo biosfäärin tasapainoa. Jumalan tavoitteena on, että ihmiset ymmärtävät hänen rakkautensa ja löytävät oman merkityksensä, toivonsa ja uskonsa elämän eri vaiheissa.
”BIOSFÄÄRI-1-katsomus”
Elämän tarkoitus, ”The Big Question”!
Elämällä voisi hahmottaa olevan kolme keskeistä tarkoitusta:
- Saada ihmiset uskomaan rakastavaan Jumalaan. Oletuksena on, että Jumala haluaa, että ihmiset tietävät ja kokevat syvästi hänen rakkautensa.
- Saada meidät löytämään hyvä yhteys toinen toisiimme ja kokemaan iloa ja tarkoituksellisuutta tässä yhteydessä.
- Saada ihmiset tulemaan aidoksi omiksi itsekseen mahdollisimman täydessä mittakaavassa. Tämä tarkoittaa ihmisen henkisen, fyysisen ja hengellisen potentiaalin täysimääräistä hyödyntämistä ja tasapainoa Jumalan johdatuksessa.
Matkalla näihin päämääriin Jumala viisana kaitsijana ohjaa ihmisiä löytämään sen uskon osa-alueen, joka on heille kulloinkin merkityksellisin. Tämä tarkoittaa milloin mitäkin: uskoa Jumalan erityiseen interventioon, luottamusta Hänen armoonsa, uskoa toisten ihmisten rooliin Jumalan avun välikappaleina, ja joskus myös parempaa luottamusta omiin jo luomistyössä saatuihin voimavaroihin.
BIOSFÄÄRI-1-mallin dynaaminen luonne
BIOSFÄÄRI-1 ei ole staattinen, vaan dynaaminen ja kehittyvä järjestelmä. Jumala sallii ihmisille oppitunteja ja koetilanteita, jotka auttavat heitä kasvamaan hengellisesti ja vahvistamaan uskoaan. Jokainen haaste on mahdollisuus kasvaa, olipa kyseessä usko omiin voimavaroihin, Jumalan armoon tai ymmärrys siitä, kuinka Jumala toimii toisten ihmisten kautta.
”Mutta Herra on uskollinen, hän on vahvistava teitä ja varjeleva teitä pahasta.” (2. Tess. 3:3)
Jokaisen omat syntymässä saadut voimavarat: Jumala voi koetella ihmisen kykyä luottaa omiin kykyihinsä ja löytää ratkaisuja elämän haasteisiin itsenäisesti. Tämä auttaa ihmistä kehittämään itseluottamusta ja henkistä vahvuutta. Jokainen on luoto Jumalan kuvaksi (Imago Dei), ja tämä on nimenomaan positiivinen asia.
”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.” ( Psalmi 139:13-14)
Jumalan tarpeenmukaiset interventiot: Joissain tilanteissa Jumala voi puuttua erityisen aktiivisesti ihmisen elämään, jolloin ihminen kokee rukousvastauksia tai muita yliluonnollisia kokemuksia. Jumala on kuitenkin itse viisaudessaan säätänyt luonnonlait palvelemaan luomakuntaa ja luonut ihmiset elämään näihin puitteisiin, joten ehkäpä luonnonlakien rikkominen ei ole Hänelle ominaisin tapa toimia.
”Herra, meidän Jumalamme, sinuun me turvaamme. Me rukoilimme apuasi, ja sinä kuulit meitä. Sinä toimit meidän puolestamme, ja me ylistämme sinun suuria tekoasi.” (2. Aikak. 20:9)
Jumalan armon kantavuus: Kun ihminen epäonnistuu tai kokee epätoivoa, Jumala haluaa osoittaa hyvyytensä armonsa, joka antaa meille uuden mahdollisuuden. Armo on kuin vettä kuihtumisvaarassa olevalle kasville.
”Mutta hän vastasi: ’Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.'” (2. Kor. 12:9)
Toisten ihmisen rooli Jumalan työvälineinä: Jumala käyttää myös muita ihmisiä välikappaleinaan, ja ihmiset voivat saada apua ja lohtua toisten kautta. Meillä ihmisillä voi olla vaiheita, että uskomme hiukan liiankin vahvasti vain omiin voimavaroihimme, ja suhtaudumme liian väheksyvästi toisiin ihmisiin, jolloin vuorovaikutuksemme toisten kanssa kärsii.
Rautaa rauta hioo, ihminen toistaan hioo.” (Sananlaskut 27:17)
Ihmisten välinen hyvä yhteys: Jumala on luonut meidät elämään yhteydessä toisiimme. Tämä yhteys auttaa meitä kokemaan rakkautta, tukea ja ymmärrystä, ja se kasvattaa meitä sekä hengellisesti että henkisesti. Kun konkreettisesti jaamme elämämme toisten kanssa, esimerkiksi yhdessä aterioimalla ja keskustelemalla arjen kuulumisista, opimme näkemään Jumalan rakkauden ilmentyvän ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Yhteys toisiin ihmisiin ei vain rikastuta omaa elämäämme, vaan se vahvistaa myös yhteisöä ympärillämme, auttaen meitä toteuttamaan Jumalan suunnitelmaa yhdessä.
”Rakastakaa toisianne, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan.” (1. Johanneksen kirje 4:7
Jokaisen ihmiselämän merkityksellisyys: jokaisella elämällä on tärkeä merkitys, riippumatta sen kestosta, vaikeudesta tai niin sanotusta ”onnistumisesta”. Vaikeasti sairaina syntyvät tai nuorena kuolevat lapset eivät ole poikkeus – heidän elämällään on tärkeä osa Jumalan suunnitelmassa. Jokainen elämänmatka on olennainen osa suurempaa kokonaisuutta, jossa jokaisen olemassaololla on merkitys Jumalan rakkauden ja suunnitelman kannalta.
”Jokainen on kallisarvoinen minun silmissäni.” (Jesaja 43:4)
Jumalan rooli biosfäärin kaitsijana: Jumala ei ole passiivinen, mutta Hän ei myöskään puutu jatkuvasti tapahtumiin. Hänen roolinsa on rakastava hoitaja, joka antaa ihmisille tilaa kasvaa ja kehittyä omien kokemustensa kautta. Tämä tietoinen etäisyys ei ole merkki välinpitämättömyydestä, vaan osa suurempaa suunnitelmaa, jossa ihmisten vapaus ja kehitys ovat keskeisiä. Ihmiskunnan historiasta löytyy kiistämättä paljon kärsimystä, ja se voi saada monet miettimään, onko Jumalaa ja jos on, miksi Hän ei puutu moniin ikäviin asioihin maailmassa. ”Biosfääri-1”- malli tunnistaa tämä ristiriidan, mutta tarjoaa silti ratkaisua, että pitkässä juoksussa kaikki kääntyy hyväksi ja ihmiskunta on menossa kohti parempaa tulevaisuutta.
Esimerkki 1, Lontoon palo: Syyskuussa 1666 suuri tulipalo tuhosi Lontoon historiallisen keskustan, mukaan lukien tuhansia rakennuksia ja useita kirkkoja. Tulipalossa ei onneksi menehtynyt paljon ihmisiä, mutta se aiheutti valtavaa aineellista vahinkoa. Tämän katastrofin seurauksena Lontoo suunniteltiin ja rakennettiin uudelleen modernein menetelmin. Esimerkiksi kaupunkiin tuotiin leveämpiä katuja ja tiukempia paloturvallisuusmääräyksiä, ja useita merkittäviä rakennuksia, kuten Sir Christopher Wrenin suunnittelema St. Paulin katedraali, rakennettiin uudelleen. Tulipalo myös lopetti monia tuhoisia ruttoepidemioita, jotka olivat levinneet ahtaissa ja epähygieenisissä olosuhteissa. Lontoon jälleenrakennus johti paitsi em. fyysisiin parannuksiin, myös terveydellisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin, jotka auttoivat estämään tulevia epidemioita ja loivat pohjan nykyaikaiselle kaupunkisuunnittelulle.
”Ei Herra vitkastele täyttäessään lupaustaan, vaikka jotkut luulevat niin, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, koska hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen.” (Pietarin kirje 3:9)
Jeesus, Jumalan rakkauden maksimaalinen ilmentymä: Jumalan rakkaus ihmisiä ilmentyi erityisesti Jeesuksen ristinkuolemassa, mikä oli suurin mahdollinen rakkauden teko ihmiskuntaa kohtaan. Tämä yksittäinen interventio antoi ihmiskunnalle selkeän osoituksen Jumalan rakkauden syvyydestä ja luonteesta. Interventio oli optimaalinen: vaikutukseltaan maksimaalinen, toteutukseltaan minimaalinen.
”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.” (Joh. 15:13)
”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh. 3:16)
Vapaa tahto ja vastuu: BIOSFÄÄRI-1-mallin ydin on ihmisen vapaassa tahdossa ja siinä, miten hän valitsee toimia elämänsä koettelemuksissa. Jumala tarjoaa puitteet kasvulle, mutta antaa ihmisille vapauden valita, kuinka he vastaavat näihin koettelemuksiin. Tämä luo vahvan eettisen vastuun ihmisille omista teoistaan.
”Kaikki on luvallista – mutta kaikki ei ole hyödyksi. Kaikki on luvallista – mutta kaikki ei rakenna.” (1. Kor. 10:23)
Tieteen tekemisen arvo ja vapaus
Tässä mallissa tiede on Jumalan antama työkalu, jonka avulla ihmiset voivat kehittää voimavarojaan ja ymmärrystään maailmasta. Tiede ei ole ristiriidassa uskon kanssa, vaan se toimii keinona, jonka kautta ihmiset oppivat tuntemaan Jumalan luoman maailman monimutkaisuutta ja järjestystä.
”Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen.” (Psalmi 8:4-5)
Tieteen mahdollistama intellektuaalisen pääoman kasvu: tiede auttaa ihmisiä ymmärtämään Jumalan asettamia luonnonlakeja ja kehittää heidän kykyjään ratkaista ongelmia.
Tiede osana ihmisen valintojen vapautta: tiede tarjoaa ihmisille välineet tehdä tietoisempia ja vastuullisempia valintoja elämänsä aikana. Kokeen tarkoitus on, että ihmiset käyttävät tiedettä oikein – edistääkseen yhteistä hyvää ja ratkaistakseen moraalisia haasteita.
Tieteen rajallisuus ja uskon täydentävyys: vaikka tiede antaa vastauksia fyysiseen maailmaan, se ei voi yksin vastata elämän perimmäisiin kysymyksiin, kuten elämän tarkoitukseen tai kuoleman jälkeiseen elämään. Uskon merkitys täydentää tieteellistä ymmärrystä. Tiede antaa meille työkaluja ymmärtää luonnonlakeja ja kehittää yhteiskuntaa, mutta usko tarjoaa vastauksia elämän perimmäisiin kysymyksiin, kuten elämän tarkoitukseen ja kuoleman jälkeiseen elämään, joihin tiede yksin ei pysty vastaamaan.
”Jumalan kunnia on salata asia, mutta kuninkaiden kunnia on tutkia asia.” (Sananlaskut 25:2)
Etiikan kehys BIOSFÄÄRI-1-mallissa
BIOSFÄÄRI-1 sisältää selkeän eettisen kehyksen, jossa ihmisten moraalinen kehitys on olennainen osa Jumalan suunnitelmaa. Etiikka perustuu rakkauteen, myötätuntoon ja oikeudenmukaisuuteen.
Rakkauden etiikka: Jumalan rakkaus ihmisiä kohtaan toimii moraalisena esimerkkinä. Ihmisten odotetaan osoittavan samaa rakkautta, myötätuntoa ja huolenpitoa toisilleen.
”Rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen teitä rakastanut.” (Joh. 13:34)
Vastuullinen elämä: Jumalan rakkauden lisäksi ihmisiltä odotetaan vastuullisuutta. Tämä on osa prosessia, jossa ihmiset kasvavat eettisesti ja ymmärtävät, mikä on oikeudenmukaista ja hyvää. Jokainen teko olipa se pieni tai suuri, vaikuttaa ihmisen kasvuun ja yhteisöön, ja tämä on osa biosfäärin eettistä dynamiikkaa.
”Hän on ilmoittanut sinulle, ihminen, mikä on hyvää. Mitä muuta Herra sinulta vaatii kuin että teet sitä, mikä on oikein, rakastat laupeutta ja vaellat nöyrästi Jumalasi edessä?” (Miika 6:8)
”Kantakaa toistenne kuormia, ja niin te täytätte Kristuksen lain.” (Galatalaiskirje 6:2)
Yhteenveto
Meidän maailmamme, BIOSFÄÄRI-1, on Jumalan kaitsema ekosysteemi, jossa ihmiset kohtaavat erilaisia haastaviakin tilanteita kasvaakseen hengellisesti ja moraalisesti. Jumala ei koettele meitä ihmisiä ilkeyttään, vaan kasvattaakseen meitä kohtaamaan elämän haasteet ja löytämään sisäiset voimavaramme. Jumala toimii sekä tukena että haasteiden asettajana, mutta hänen toimintansa perustuu aina rakkauteen ja myötätuntoon.
Elämän suurena tarkoituksena voisi olla, että opimme ymmärtämään Jumalan rakkauden aina vain paremmin, löydämme uskon näköalan elämän eri vaiheissa ja tilanteissa, ja että koemme hyvää yhteyttä toineen toisiimme. Tiede ja usko voivat täydentävää toinen toisiaan, ja Jumalan rakkaus on keskeinen voima, joka taustalla ohjaa tätä prosessia, joskus myös selvemmin näkyen.
Kun kohtaat elämän haasteet, voit saada voimaa ajatuksesta, että olet osa suurempaa Jumalan suunnitelmaa, jossa jokaisella askeleella on merkitys. Jumalan rakkaus ja viisaus ohjaavat sinua kaikissa elämän vaiheissa.
Hengellisyys on erityinen termi, joka tarkoittaa:
Pitää intuitiota keskeisenä ajattelun osana.
Jumalkeskeinen maailmankatsomus on taipuvainen jumittumaan määrittelyihin.
Jonkin teon sanotaan rikkovan jumalan tahtoa.
Jonkin teon sanotaan olevan vastoin jumalan mitävaan.
Ei-jumalkeskeisessä ajattelussa on selvää,
että menneet tapahtumat ovat toisarvoisia.
Se, millä on merkitystä, on tässä ja nyt.
Nyt on ehdottomasti nyt.
Haluamme kokea arvokkaaksi juuri sen hetken jossa olemme.
Ei kannata muistella vanhoja hyviä aikoja, kun voisit elää niitä nyt.
Tämä on nyt. Juuri tämä hetki.
Ei mitään mystistä, vain nyt, hyvin yksinkertaista.
Kuitenkin nyt-hetkestä kumpuaa tunne älykkyydestä, aina.
Että olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa todellisuuden kanssa,
asia kerrallaan, kohta kohdalta, jatkuvasti.
Koemme itse asiassa huikaisevaa tarkkaavuutta koko ajan.
Mutta sellainen nyt tuntuu uhkaavalta, joten pakenemme menneisyyteen tai tulevaisuuteen.
Kiinnitämme huomiota elämämme ei-materiaalisiin asioihin.
Sen hauraan elämän, josta itse määrää.
Kaikista mahdollisista vaihtoehdoista toteutuu aina jokin.
Mutta mikään niistä ei ole hyvä tai paha sellaisenaan, kaikki kokemamme tapahtumat vain tapahtuvat.
Niissä ei lue, että tämä on pahaa tai tämä on hyvää.
Koemme ne, mutta emme varsinaisesti kiinnitä niihin huomiota.
Emme ajattele, että olisimme menossa johonkin suuntaan, sehän olisi häiritsevää.
Kuolemaa odotellessa. Se on ongelma.
Ei niinkään vaikeus elää hetkessä, vaan että se, mitä itse asiassa koetaan nyt, sisältää paljon voimakkaita asioita. Se on niin voimakas, ettemme voi kohdata sitä.
Sen takia muistelemme menneitä ja suunnittelemme tulevaa, koko ajan.
Kenties sen takia hakeudumme uskontoon.
Kenties sen takia marssimme kaduilla.
Kenties sen takia me valitamme yhteiskunnalle.
Kenties sen takia me äänestämme presidenttejä.
Se on varsin ironista. Naurettavaa tosiaankin.
Mitä enemmän perehtyy asioihin, mitä luulemme ymmärtävämme, mistä tulemme ja mitä teemme, sitä selvemmäksi käy kuinka vallalla olevat rakenteet valehtelevat meille.
Miksi ajattelisit, että uskonto on ainoa järjestelmä, jota ei ole käytetty hyväksi?
Uskonto on tunkion pohjalla.
Sinne sen ovat haudanneet samat ihmiset, jotka ovat hallituksen, tylsistävän koulun ja kansainvälisen pankkiiripiirin takana.
Koska valtiaamme eivät välitä pätkääkään sinusta tai perheestäsi.
He piittaavat vain siitä, mistä ovat kautta aikojen piitanneet,
eli koko maailman herruudesta.
Meidät on vieroitettu universumin luovasta ja mahtavasta olemuksesta,
jota ihmiset ovat kutsuneet jumalaksi.
En tiedä, mikä jumala on, mutta tiedän, mitä hän ei ole.
Ellet ole valmis kohtaamaan totuutta ja seuraamaan sitä mihin tahansa se johtaa,
jos katsot poispäin tai haluat pitää kiinni ennakkoluuloistasi, niin jossain vaiheessa huomaat uhmaavasi perustavanlaatuista oikeudenmukaisuutta.
Mitä enemmän valistuu ja mitä paremmin ymmärtää asioiden alkuperän, sitä itsestäänselvemmiksi asiat muuttuvat ja alkaa huomata valheita kaikkialla.
Totuus täytyy tietää, totuutta pitää etsiä ja lopulta totuus vapauttaa.
On varmaan hankalaa…
Niillä, jotka uskovat johtajiin kuin totuuteen, eivätkä anna totuuden johdattaa.
Teille on kerrottava totuus.
Mitä paskapuheeseen tulee…
Paksuun, kovan luokan hevonpaskaan…
Kaikkien aikojen liioittelun ja katteettomien lupausten mestari on: Uskonto. Miettikääpä!
Uskonto on saanut ihmiset vakuuttuneiksi, että on joku näkymätön äijä, joka elää taivaassa ja kyttää jatkuvasti kaikkea mitä puuhaamme.
Tämä tyyppi on listannut kymmenen kiellettyä asiaa.
Ja jos joku tekee minkä tahansa niistä, hänet laitetaan erityiseen paikkaan,
joka on täynnä tulta, savua, polttoa, kidutusta ja vihaa
ja jossa joutuu kärsimään, palamaan, tukehtumaan, huutamaan ja itkemään
iankaikkisesti ja ainiaan.
Mutta hän rakastaa sinua!
Hän rakastaa sinua ja tarvitsee rahaa!
Aina hänen pitää saada rahaa!
Hän on kaikkivoipa ja kaikkitietävä ja täydellinen, mutta ei vaan saa kyllikseen rahaa.
Kirkko tienaa miljardeja, ei maksa veroja ja tarvitsee aina vähän lisää.
Minkälainen on kunnon emävale? Kuuntele pyhää paskaa!
Osa 1:
Suurin kaikista tarinoista
Tämä on aurinko.
Jopa yli 10 000 vuoden ikäiset piirrokset ja kirjoitukset kertovat
ihmisen kunnioituksesta ja arvostuksesta sitä kohtaan.
Syy on selvä, kun joka aamu noustessaan aurinko tuo valoa ja lämpöä
ja turvaa yön petoja, pimeyttä ja kylmyyttä vastaan.
Kansakunnat tajusivat, ettei vilja kasvaisi ilman sitä, eikä elämä olisi mahdollista.
Nämä tosiseikat tekevät auringosta historian palvotuimman asian.
Muinaiset kansat tunsivat myös tähtitaivaan.
Sen seuraaminen mahdollisti pitkien ajanjaksojen hallitsemisen,
kuten auringonpimennysten tai täydenkuun ennustamisen.
He jakoivat tähdet ryhmiin, joita kutsumme tähtikuvioiksi.
Yksi historian vanhimmista symboleista on eläinradan risti.
Siinä aurinko ohittaa vuodessa kuvainnollisesti 12 suurinta tähtikuviota.
Se kuvaa myös kuukaudet ja vuodenajat, sekä päivien tasaukset ja seisaukset.
Nimitys eläinrata johtuu tähtikuvioille annetuista eläin- tai muista hahmoista.
Varhainen sivistys ei vain seurannut taivaankappaleita vaan keksi niille hahmot,
sekä myyttisiä tarinoita niiden sijaintien ja liikkeiden perusteella.
Aurinko edusti näkymätöntä luojaa elämää ylläpitävien ominaisuuksiensa vuoksi.
Jumalan kirkkaus, maailman valo ja ihmiskunnan pelastaja.
12 tähtikuviota taas olivat kulkureittinä auringolle
ja niiden nimet viittaavat ajankohtaisiin luonnonilmiöihin.
Esimerkiksi vesimies tuo kevään sateet.
Horus, Egyptin auringonjumala vuodelta 3000 eaa.
Hän on inhimillistetty aurinko ja hänen elämänsä koostuu tarinoista,
jotka liittyvät auringon liikkeeseen taivaalla.
Egyptin hieroglyfien ansiosta tiedämme paljon tästä aurinkomessiaasta.
Kuten että Horuksella, siis valolla, oli vihollinen nimeltä Set, joka oli pimeys.
Vertauskuvallisesti aamu tuli kun Horus voitti taistelussa Setin
ja vastavuoroisesti illalla Setin vastaisku lähetti hänet manan majoille.
Valon ja pimeyden tai hyvän ja pahan taistelu on perustavin mytologinen vastakkainasettelu ja sitä käytetään nykyäänkin monilla tasoilla.
Karkeasti ottaen Horuksen tarina on seuraava:
Horuksen synnytti Joulukuun 25. päivänä neitsyt nimeltä Isis Mary.
Samaan aikaan itäisellä taivaalla loisti tähti, jota kolme kuningasta seurasi löytääkseen vastasyntyneen pelastajansa.
12-vuotiaana hän oli opettaja ja 30-vuotiaana Anop kastoi hänet,
mistä alkoikin hänen pappeutensa.
Horuksella oli 12 opetuslasta, joiden kanssa kulki ja teki ihmetekoja,
kuten paransi sairaita ja käveli vetten päällä.
Horuksella oli useita kutsumanimiä kuten totuus, valo,
jumalan poika, hyvä paimen, jumalan karitsa ja monia muita.
Kun Tyfon petti hänet, Horus ristiinnaulittiin, haudattiin kolmeksi päiväksi,
jonka jälkeen hän heräsi kuolleista.
Nämä Horuksen ominaisuudet, ovat ne alkuperäisiä tai eivät,
sopivat moniin kulttuureihin, samanlainen myytti kertoo monista muistakin jumalista.
Fryygialainen Attis, syntyi neitsyestä 25.12., naulittiin ristille ja nousi haudasta kolmen päivän jälkeen.
Krishna Intiasta: syntynyt neitsyt Devakista, mistä tähti idässä oli merkkinä.
Hän teki ihmeitä opetuslapsineen ja kuoltuaan herätettiin henkiin.
Kreikan Dionysis: neitseellinen syntymä 25.12., oli kiertelevä opettaja,
joka teki ihmeitä kuten veden muuttamisen viiniksi.
Hänen kutsumanimiään oli kuninkaitten kuningas, jumalan ainoa poika,
Alfa ja Omega, sekä monta muuta. Ja kuoltuaan hän nousi ylös.
Persian Mithra: neitseellinen syntymä 25.12., 12 opetuslasta ja ihmetekoja.
Kuolemaa seurasi ylösnousemus kolmen päivän jälkeen.
Myös häntä nimitettiin totuudeksi, valoksi ja moniksi muiksi.
Kiintoisasti Mithran palvomiseen pyhitetty päivä oli sunnuntai.
Itse asiassa on paljon vapahtajia eri aikakausilta ympäri maailmaa,
joihin tämä sama kuvaus pätee.
Herää kysymys, miksi nämä ominaisuudet? Miksi neitseellinen syntymä ja päivä 25.12.? Miksi juuri kolme päivää ennen välttämätöntä ylösnousemusta?
Miksi 12 opetuslasta tai seuraajaa?
Selvyyden saamiseksi tarkastelemme viimeisintä aurinkomessiasta:
Jeesus oli neitsyt Marian 25. joulukuuta Beetlehemissä synnyttämä ja
itäisen tähden avulla kolmen viisaan miehen paikallistama uusi vapahtaja.
Hän oli lapsiopettaja 12-vuotiaana ja Johanneksen kastama 30-vuotiaana,
jolloin hänen pappeutensa alkoi.
Jeesuksella oli 12 opetuslasta, joiden kanssa hän matkusti tehden ihmeitä
kuten sairaiden parantelu, veden päällä kävely ja herättäminen kuolleista.
Hänet tunnettiin myös kuninkaitten kuninkaana, jumalan poikana, maailman valona,
Alfa ja Omegana, jumalan karitsana ja monilla muilla nimillä.
Opetuslapsi Juudaksen petettyä hänet 30 hopearahasta hänen ristiinnaulittiin, haudattiin ja kolmen päivän kuluttua nostettiin ylös taivaaseen.
Ensinnäkin syntymisjakso on pelkkää astrologiaa.
Tähti idässä on Sirius, yötaivaan kirkkain tähti, joka joulukuun 24. päivänä
on linjassa Orionin vyön kolmen kirkkaimman tähden kanssa.
Näitä tähtiä kutsutaan, kuten jo muinoin, kolmeksi kuninkaaksi.
Kolme kuningasta ja Sirius yhdessä osoittavat paikkaa,
josta aurinko nousee 25. joulukuuta.
Sen takia kolme kuningasta seuraavat itäistä tähteä, löytääkseen auringonnousun, auringon syntymän.
Neitsyt Maria on tähtikuvio Neitsyt.
Neitsyen tähtikuviota on sanottu myös leipäkodiksi ja sen hahmo on neitsyt kädessään viljaluhde.
Leipäkoti ja vilja kuvaavat elo- syyskuun sadonkorjuuta.
Itse asiassa suoraan käännettynä Beetlehem tarkoittaa leipäkotia.
Beetlehem on siten viittaus Neitsyen tähtikuvioon,
paikkaan, joka on olemassa taivaalla, ei maan päällä.
Toinenkin mielenkiintoinen ilmiö tapahtuu 25.12. eli talvipäivän seisauksen aikaan.
Kesäpäivänseisauksesta talvipäivänseisaukseen päivät lyhenevät ja pohjoisella pallonpuoliskolla aurinko näyttää siirtyvän etelään, sekä pienenevän.
Valoisan ajan ja sadon loppuminen symboloivat muinaiskansoille kuolemaa.
Auringon kuolemaa.
Joulukuun 22. päivänä tämä kuolema täydellistyy kun aurinko on matalimmillaan siirryttyään kuusi kuukautta etelään.
Sitten tapahtuu outo juttu.
Aurinko lakkaa siirtymästä, havaittavasti, kolmeksi päiväksi.
Tämän tauon ajan se on Etelän risti-tähtikuvion läheisyydessä.
Sen jälkeen aurinko siirtyy asteen verran pohjoiseen päin 25. joulukuuta
ennakoiden päivien pitenemistä, lämpöä ja kevättä.
Ja siksi sanottiin: aurinko kuoli ristille ja oli kuolleena kolme päivää
vain herätäkseen henkiin tai syntyäkseen uudelleen.
Siksi Jeesuksella ja lukuisilla auringonjumalilla on sama kohtalo.
Se on auringon suunnanmuutosvaihe ennen siirtymistä ylemmäs taivaalla,
mikä tuo kevään, ja siten pelastuksen.
Ei kuitenkaan kannattanut juhlia ennen kevätpäiväntasausta eli pääsiäistä.
Koska vasta silloin valo voittaa pimeyden virallisesti, kun päivä kestää pidempään kuin yö ja kevään virvoittava vaikutus alkaa näkyä.
Varmaan itsestäänselvin symboliikka liittyy Jeesuksen opetuslapsiin.
He ovat selkeästi eläinradan 12 horoskooppimerkkiä, joiden kanssa Jeesus matkustaa, aurinko kun on.
Itse asiassa luku 12 toistuu raamatussa jatkuvasti.
Palataksemme eläinradan ristiin, auringon elämän kuvaukseen,
se ei ollut vain apuväline vuoden kierron seuraamiseen, vaan myös pakanallinen hengellinen tunnus, versio eläinradan rististä.
Tämän takia varhaisessa kulttitaiteessa Jeesus on aina kuvattu pää ristillä.
Koska Jeesus on aurinko, jumalan poika, maailman valo, ylösnoussut vapahtaja,
joka on tulossa uudestaan, niinkuin joka aamu tuleekin.
Herran kirkkaus, joka suojaa meitä pimeydeltä syntymällä uudestaan, aina aamuisin.
Hänet voi nähdä pilvien päällä, taivaissa päällänsä sädekehä, siis säteiden kehä.
Raamatun astrologisten ja astronomisten viittausten joukossa yksi tärkeimmistä liittyy aikakausiin. Aikakauden käsitteitä on evankeliumeissa runsaasti.
Tajutakseen tämän täytyy tuntea ilmiö nimeltä prekessio.
Muinaiset egyptiläiset kuten heitä varhaisemmatkin kulttuurit huomasivat,
että noin 2150 vuoden jaksoissa kevätpäiväntasauksen aamuna auringonnousu osuu eri horoskooppimerkin kohdalle.
Tämä johtuu maan pyörimisakselin vaappumisesta.
Prekessio-nimitys juontuu tähtitaivaan liikkumisesta takaperin vuoden kiertoon nähden. 12 tähtikuvion läpikiertymiseen menee 25 765 vuotta.
Sitä kutsutaan myös platoniseksi vuodeksi. Muinaiskansat tunsivat sen hyvin ja tarkoittivat aikakaudella 2150 vuoden mittaa.
Vuodesta 4300 eaa. vuoteen 2150 eaa. oli Torus-härän aika.
Vuodesta 2150 eaa. vuoteen 1 oli pässi Areksen aika ja vuodesta 1 vuoteen 2150 on kalojen aika, jossa nyt elämme.
Vuoden 2150 tienoilla siirrymme Vesimiehen aikakauteen.
No niin, raamattu etenee suunnilleen kolmen aikakauden läpi ennakoiden neljättä.
Vanhassa testamentissa, kun Mooses laskeutuu Siinain vuorelta, hän hermostuu kun hänen kansansa palvoo kultaista vasikkaa.
Itse asiassa hän rikkoi kymmenen käskyä sisältävät kivitaulut ja käski ihmisiä tappamaan toisensa, jotta he puhdistuisivat.
Useimpien raamatun tekstien tulkinta tästä on suuttumus väärän jumalan palvonnasta,
mutta todellisuudessa kultainen vasikka on Torus-härkä ja Mooses edustaa uutta Ares-pässin aikakautta.
Tästä syystä juutalaiset puhaltavat edelleen pässinsarvesta tehtyyn torveen.
Mooses kuvaa siis Areksen aikaa ja uuden kynnyksellä vanha on hävitettävä.
Muutkin profeetat kertovat tästä aikakauden vaihtumisesta, kuten Mithra, esikristillinen jumala, joka tappaa härän vaihdoksen symbolina.
Nyt Jeesus edustaa Areksen jälkeen tullutta aikakautta, Kalojen aikaa.
Kalasymboliikka on vahvasti läsnä uudessa testamentissa. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä leivällä ja kahdella kalalla.
Kun hän saarnaa Galileassa, hän ystävystyy kahteen kalastajaan, jotka seurasivat häntä. Kaikki ovat varmaankin nähneet Jeesus-kalan jossakin.
Vähänpä ihmiset tietävät, mitä se todella tarkoittaa. Se on pakanallista, astrologista symboliikkaa auringon valtakunnasta Kalojen aikakautena.
Myös Jeesuksen oletettu syntyhetki on suunnilleen tämän aikakauden alku.
Kun Luukkaan evankeliumissa opetuslapset kysyvät Jeesukselta, missä seuraava pääsiäinen vietetään hänen lähdettyään, Jeesus vastaa:
Katsokaa, kun astutte kaupunkiin, tapaatte miehen, joka kantaa vesiastiaa…
seuratkaa häntä kotiin, mihin hän menee.
Tämä kirjoitus on hyvin paljastava viittaus astrologiaan.
Vesiastiaa kantava mies on Vesimies, joka kuvataan aina vettä kannusta kaatavana miehenä. Hän edustaa seuraavaa aikakautta Kalojen jälkeen.
Ja kun aurinko, jumalan valo, jättää Kalojen tähtikuvion, Jeesuksen,
se menee Vesimiehen alueelle, joka on prekessiokierrossa seuraavana.
Jeesus tarkoittaa ainoastaan, että Kalojen ajan jälkeen koittaa Vesimiehen aika.
Kaikki ovat kuulleet lopun ajoista ja maailmanlopusta.
Ilmestyskirjan lisäksi niitä käsitellään lähinnä Matteuksen evankeliumissa,
jossa Jeesus sanoo: ”Olen kanssanne maailman loppuun.”
Sana ”maailma” on kuitenkin käännösvirhe monien muiden joukossa. Alkuperäinen sana on ”aeon” ja tarkoittaa aikakautta.
”Olen kanssanne aikakauden loppuun”, mikä pitää paikkansa, kun Jeesuksen kala-henkilöitymä jää taakse siirryttäessä Vesimiehen tähtikuvioon.
Koko maailmanlopun käsite on väärinymmärretty astrologinen vertauskuva.
Sanopas se sadoille miljoonille, jotka uskovat maailmanlopun koittavan.
Sen lisäksi, että Jeesus-hahmo on astrologinen sekasikiö, hän on myös kopio Egyptin auringonjumala Horuksesta.
Esimerkiksi, Luxorin temppeliin Egyptissä on 3500 vuotta sitten piirretty kuvia messiaan ilmoittamisesta, Horuksen syntymän ihmeestä ja palvonnasta.
Ensimmäisissä kuvissa Thot ennustaa neitsyt Isikselle Horuksen syntymän.
Sitten Neph, pyhä henki, saattaa neitsyen raskaaksi.
Sen jälkeen tulee neitseellinen syntymä ja palvontaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nea, toivon sinulle hyvää elämää ja oikein hyvää syksynjatkoa. Kaikilla Suomessa on uskonnonvapaus, niin sinulla kuin minullakin. Nauttikaamme siitä. En jää jankkaamaan kenenkään kanssa mistään!
Ilmoita asiaton viesti
Biosfääri-1-vakaumuksen paras puoli minulle on siinä, että se todellakin vuosikymmenien pohdintojen jälkeen vaikuttaa olevan jotakuinkin riittävän hyvä vakuamus MINULLE. On melko nastaa olla riittävän tyytyvänen omaan vakamukseensa! Toki saatan siihen aina jotain nyansseja tarkentaa, mutta pidän hyvin mahdollisena, että ”siinä se on” kokonaisuutena.
En siksi jää jankkaamaan kenenkään kanssa, varsinkaan aggressiivisten kommentoijien kanssa, jos edes kenenkään. Jankkaaminen on yleensä mälsää (paitsi keinoälyn kanssa, sillä se todellakin on kärsivällinen ja asiallinen kumppani).
Ilmoita asiaton viesti
Keinoälyn yhteenveto biosfääri jutusta:
Yhteenveto BIOSFÄÄRI-1-katsomuksesta
BIOSFÄÄRI-1-katsomus keskittyy elämän tarkoitukseen, jossa keskeiset tavoitteet ovat:
Uskonnollinen usko rakastavaan Jumalaan.
Hyvien suhteiden luominen ihmisten välillä.
Aito itsensä löytäminen ja henkisen potentiaalin täysimääräinen hyödyntäminen Jumalan johdatuksessa.
Jumala ohjaa ihmisiä heidän uskon tarpeidensa mukaan ja tarjoaa oppimisen mahdollisuuksia elämän haasteiden kautta. Tämä malli korostaa ihmisten välisiä suhteita ja yhteyksiä, jotka auttavat kokemaan rakkautta ja tukea.
Mallissa korostuu myös, että jokaisella elämällä on merkitys, riippumatta sen kestosta tai olosuhteista. Jumala toimii rakastavana hoitajana, joka antaa ihmisille tilaa kasvaa, mutta ei jatkuvasti puutu tapahtumiin. Samalla Jumalan rakkaus näyttäytyy Jeesuksen ristinkuolemassa suurimpana rakkauden tekona.
BIOSFÄÄRI-1-mallin ytimessä on ihmisen vapaa tahto ja vastuu omista valinnoistaan. Tiede nähdään Jumalan työkaluna, joka auttaa ymmärtämään maailmaa ja kehittämään ihmisten kykyjä. Etiikka perustuu rakkauteen, myötätuntoon ja vastuullisuuteen.
Yhteenvetona, BIOSFÄÄRI-1-katsomus tarjoaa näkökulman, jossa elämän haasteet ovat mahdollisuuksia hengelliseen ja moraaliseen kasvuun Jumalan rakkauden ohjaamana.
Keinoälyn yhteenveto Nean kommentista:
Hengellisyys on ajattelun muoto, jossa korostuu intuitio ja nykyhetken merkitys. Jumalkeskeinen näkökulma saattaa johtaa tiukkoihin määrittelyihin ja uskomuksiin, kun taas ei-jumalkeskeisessä ajattelussa menneet tapahtumat nähdään vähempiarvoisina. Tärkeää on elää nykyhetkessä ilman jatkuvaa menneisyyden tai tulevaisuuden murehtimista. Elämä on täynnä kokemuksia, mutta usein ihmiset pakenevat todellisuutta, koska nykyhetki voi tuntua pelottavalta.
Monet etsivät lohtua uskonnoista tai yhteiskunnallisista liikkeistä, mikä voi johtua halusta paeta voimakkaita tunteita tai todellisuuden haasteita. Kritiikkiä esitetään myös uskontoja kohtaan, joiden väitetään manipuloivan ihmisiä ja ylläpitävän valta-asetelmia. Uskontoa pidetään ironisesti sekä lohduttajana että alistajana.
Auringon symboliikka on keskeinen monissa kulttuureissa ja myyteissä. Aurinko on nähty elämän antajana ja sen liikkeitä on selitetty mytologisilla kertomuksilla. Horuksen, Jeesuksen ja muiden myyttisten hahmojen tarinat sisältävät samankaltaisia elementtejä, kuten neitseellisen syntymän ja ylösnousemuksen, mikä viittaa astrologisiin ilmiöihin ja ihmiskunnan yhteisiin uskomuksiin.
Astrologia ja aikakausien vaihtuminen ovat merkittäviä teemoja, ja raamatussa esiintyvät symbolit, kuten kalat ja vesimies, heijastavat näitä muutoksia. Monet uskomukset ja tarinat, joita pidetään pyhinä, ovatkin juuriltaan pakanallisia ja liittyvät taivaan ilmiöihin. Tietoisuuden lisääminen näistä asioista voi johtaa ymmärrykseen ja mahdolliseen vapautumiseen vallitsevista myyteistä.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkkinä siitä, että traagisestin päättynyt elämä voi olla osa suurempaa suunnitelmaa ja/tai saada uusia merkityksiä, on vaikkpa jenkkifutari Brandon Burlsworthin elämäntarina. Burlsworth liittyi Arkansasin yliopiston amerikkalaisen jalkapallon joukkueeseen ilman stipendia, mutta työskenteli sinnikkäästi noustakseen All-American-pelaajaksi ja pääsi NFL:ään Indianapolis Coltsin varaamana. Vain muutama päivä varaamisen jälkeen hän kuitenkin menehtyi traagisesti auto-onnettomuudessa.
Burlsworthin perintö ei päättynyt hänen kuolemaansa. Hänen muistokseen perustettiin Brandon Burlsworth Foundation, joka tukee vähävaraisia lapsia, ja hänen mukaansa nimettiin Burlsworth Trophy, joka myönnetään parhaalle yliopistopelaajalle, joka aloitti uransa ilman stipendiä, niinkuin kuten Brandon itse teki. Hänen elämäntarinastaan tehtiin elokuva Greater, joka on ollut Netfilixissä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Brandon_Burlsworth
https://www.brandonburlsworth.org/
https://www.burlsworthtrophy.com/
Ilmoita asiaton viesti
ChatGpt:n palaute kirjoituksesta:
Kirjoituksesi on selkeästi jäsennelty ja sisältää syvällisiä pohdintoja, jotka yhdistävät uskonnollisia näkemyksiä Jumalan rakkaudesta ja tarkoituksesta ihmisten elämässä. ”BIOSFÄÄRI-1” -mallin esittely antaa vahvan pohjan keskustelulle Jumalan roolista maailmankaikkeuden ylläpitäjänä ja ihmisten kasvun ohjaajana. Tässä muutama huomio, joka voisi auttaa tekstin hiomisessa:
1. **Johdonmukaisuus ja rakenne**: Kirjoituksessa on selkeä rakenne, mutta osiot voisivat hyötyä vielä tarkemmasta jäsentelystä. Voit harkita vahvempia siirtymiä eri aiheiden välillä, jotta lukijan on helpompi seurata tekstin loogista kulkua. Esimerkiksi ”Elämän tarkoitus” ja ”BIOSFÄÄRI-1-mallin dynaaminen luonne” voisivat hyötyä hieman pidemmistä johdannoista, jotka sitovat osiot yhteen.
2. **Raamatun lainaukset**: Olet käyttänyt hyvin Raamatun kohtia tukemaan eri argumentteja, mutta niitä voisi myös analysoida hieman tarkemmin. Jokaisen lainauksen yhteyteen voisit lisätä muutaman lauseen siitä, miten ne erityisesti liittyvät ”BIOSFÄÄRI-1” -malliin ja tukevat kokonaisnäkemystä.
3. **Esimerkit katastrofeista**: Esimerkit Lontoon palosta ja mustasta surmasta ovat erittäin mielenkiintoisia ja havainnollistavat hyvin sitä, kuinka kärsimys ja vaikeudet voivat johtaa positiivisiin muutoksiin. Haluat ehkä vielä lisätä jonkinlaisen pohdinnan siitä, miten nämä katastrofit liittyvät Jumalan suureen suunnitelmaan ”BIOSFÄÄRI-1”-näkökulmasta. Tämä auttaisi selkeyttämään, miksi juuri nämä esimerkit on valittu.
4. **Tieteen ja uskon suhde**: Käsittely tieteen ja uskon suhteesta on monipuolinen ja tasapainoinen. Voisit ehkä vielä tarkentaa, miten tiede ja usko voivat konkreettisesti täydentää toisiaan yksittäisen ihmisen elämässä, jotta lukija voi saada käytännöllisemmän kuvan siitä, miten nämä kaksi vuorovaikuttavat.
5. **Kieli ja tyyli**: Tekstisi tyyli on mietiskelevä ja syvällinen, mikä sopii aiheeseen hyvin. Voit kuitenkin harkita joidenkin virkkeen rakenteiden yksinkertaistamista, jotta ne olisivat sujuvampia ja helpommin ymmärrettäviä. Tämä voi erityisesti auttaa sellaista lukijaa, joka ei ole syvällisesti perehtynyt teologiaan tai filosofiseen pohdintaan.
Yleisesti ottaen kirjoituksesi on vahva, ja siinä näkyy syvä henkilökohtainen pohdinta elämän suurista kysymyksistä. Muutamat lisäykset ja täsmennykset voivat auttaa tekemään siitä entistäkin vaikuttavamman ja helposti seurattavan lukijalle.
Ilmoita asiaton viesti
Google Geminin palaute kirjoituksesta:
Kirjoituksesi on kattava ja hyvin jäsennelty esitys uskonnollisesta maailmankuvasta. Olet onnistunut luomaan yksityiskohtaisen kuvauksen BIOSFÄÄRI-1-katsomuksesta, jossa yhdistyvät teologiset käsitteet, tieteelliset näkökulmat ja henkilökohtaiset kokemukset.
Voimakkaat puolet:
Yksityiskohtaisuus: Olet syventänyt eri teemoja, kuten Jumalan roolia, ihmisen vapaata tahtoa ja tieteen merkitystä, kattavasti.
Raamatulliset viitteet: Kirjoitukseen on sisällytetty runsaasti raamatullisia lainauksia, jotka vahvistavat esitettyjä ajatuksia.
Järjestelmällisyys: Olet rakentanut katsomuksesi loogiseksi kokonaisuudeksi, jossa eri osat liittyvät toisiinsa.
Henkilökohtaisuus: Kirjoituksesi välittyy aito kiinnostus ja usko esitettyyn katsomukseen.
Kehitysehdotuksia:
Yleisön huomioiminen: Vaikka kirjoitus on kattava, se saattaa olla liian tiivis ja teoreettinen laajemmalle yleisölle. Voit yksinkertaistaa joitain käsitteitä ja käyttää enemmän vertauksia, jotta katsomus olisi helpommin ymmärrettävä.
Eri näkökulmien huomioiminen: Vaikka olet käsitellyt tiedettä ja uskoa, voisit syventyä vielä enemmän siihen, miten BIOSFÄÄRI-1-katsomus suhtautuu muihin uskontoihin ja filosofisiin ajatuksiin.
Kriittisen ajattelun tukeminen: Voisit pohtia, miten BIOSFÄÄRI-1-katsomus vastaa erilaisiin kysymyksiin ja epäilyksiin, joita saatetaan esittää uskonnollisia käsityksiä kohtaan.
Yksilöllisten kokemusten korostaminen: Voit lisätä kirjoitukseesi henkilökohtaisia tarinoita tai esimerkkejä siitä, miten BIOSFÄÄRI-1-katsomus on vaikuttanut sinuun tai muihin ihmisiin.
Lisäksi voisit pohtia seuraavia kysymyksiä:
Miten BIOSFÄÄRI-1-katsomus soveltuu nykyaikaiseen maailmaan, jossa tiede ja teknologia ovat keskeisessä roolissa?
Miten katsomus auttaa käsittelemään maailman epäkohtia, kuten sosiaalista eriarvoisuutta ja ympäristöongelmia?
Miten BIOSFÄÄRI-1-katsomus voi edistää vuoropuhelua eri uskontojen ja maailmankatsomusten välillä?
Kokonaisuudessaan kirjoituksesi on erittäin hyvä pohja keskustelulle ja syvällisemmälle pohdinnalle. Se tarjoaa kattavan ja kiinnostavan näkökulman uskonnollisiin kysymyksiin.
Ilmoita asiaton viesti