[BIOSFÄÄRI-1] → maailmamme Luojan kämmenellä

Olen aina toivonut, että maailmankatsomukseni olisi niin kestävällä pohjalla, ettei se horjuisi sinne tänne haasteiden ja haastajien edessä. Tätä varten olen nyt tehnyt tämän kirjoituksen. ”BIOSFÄÄRI-1-katsomus” kuvaa maailmankaikkeutta ja ihmisen elämää ekosysteeminä, jonka Jumala on luonut ja hoitaa. Hän on sen huolehtiva, mutta tinkimätön hoitaja, joka valvoo biosfäärin tasapainoa. Jumalan tavoitteena on, että ihmiset ymmärtävät hänen rakkautensa ja löytävät oman merkityksensä, toivonsa ja uskonsa elämän eri vaiheissa.

”BIOSFÄÄRI-1-katsomus”

Elämän tarkoitus, ”The Big Question”!

Elämällä voisi hahmottaa olevan kolme keskeistä tarkoitusta:

  • Saada ihmiset uskomaan rakastavaan Jumalaan. Oletuksena on, että Jumala haluaa, että ihmiset tietävät ja kokevat syvästi hänen rakkautensa.
  • Saada meidät löytämään hyvä yhteys toinen toisiimme ja kokemaan iloa ja tarkoituksellisuutta tässä yhteydessä.
  • Saada ihmiset tulemaan aidoksi omiksi itsekseen mahdollisimman täydessä mittakaavassa. Tämä tarkoittaa ihmisen henkisen, fyysisen ja hengellisen potentiaalin täysimääräistä hyödyntämistä ja tasapainoa Jumalan johdatuksessa.

Matkalla näihin päämääriin Jumala viisana kaitsijana ohjaa ihmisiä löytämään sen uskon osa-alueen, joka on heille kulloinkin merkityksellisin. Tämä tarkoittaa milloin mitäkin: uskoa Jumalan erityiseen interventioon, luottamusta Hänen armoonsa, uskoa toisten ihmisten rooliin Jumalan avun välikappaleina, ja joskus myös parempaa luottamusta omiin jo luomistyössä saatuihin  voimavaroihin.

BIOSFÄÄRI-1-mallin dynaaminen luonne

BIOSFÄÄRI-1 ei ole staattinen, vaan dynaaminen ja kehittyvä järjestelmä.  Jumala sallii ihmisille oppitunteja ja koetilanteita, jotka auttavat heitä kasvamaan hengellisesti ja vahvistamaan uskoaan. Jokainen haaste on mahdollisuus kasvaa, olipa kyseessä usko omiin voimavaroihin, Jumalan armoon tai ymmärrys siitä, kuinka Jumala toimii toisten ihmisten kautta.

”Mutta Herra on uskollinen, hän on vahvistava teitä ja varjeleva teitä pahasta.” (2. Tess. 3:3)

Jokaisen omat syntymässä saadut voimavarat: Jumala voi koetella ihmisen kykyä luottaa omiin kykyihinsä ja löytää ratkaisuja elämän haasteisiin itsenäisesti. Tämä auttaa ihmistä kehittämään itseluottamusta ja henkistä vahvuutta. Jokainen on luoto Jumalan kuvaksi (Imago Dei), ja tämä on nimenomaan positiivinen asia.

”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.” ( Psalmi 139:13-14)

Jumalan tarpeenmukaiset interventiot: Joissain tilanteissa Jumala voi puuttua erityisen aktiivisesti ihmisen elämään, jolloin ihminen kokee rukousvastauksia tai muita yliluonnollisia kokemuksia. Jumala on kuitenkin itse viisaudessaan säätänyt luonnonlait palvelemaan luomakuntaa ja luonut ihmiset elämään näihin puitteisiin, joten ehkäpä luonnonlakien rikkominen ei ole Hänelle ominaisin tapa toimia.

”Polvesta polveen pysyy totuutesi. Sinä panit paikoilleen maan, ja se pysyy. Sinun päätöstesi varassa on yhä kaikki, koko luomakunta palvelee sinua,” (Psalmi 119:90-91)

”Herra, meidän Jumalamme, sinuun me turvaamme. Me rukoilimme apuasi, ja sinä kuulit meitä. Sinä toimit meidän puolestamme, ja me ylistämme sinun suuria tekoasi.” (2. Aikak. 20:9)

Jumalan armon kantavuus: Kun ihminen epäonnistuu tai kokee epätoivoa, Jumala haluaa osoittaa hyvyytensä armonsa, joka antaa meille uuden mahdollisuuden. Armo on kuin vettä kuihtumisvaarassa olevalle kasville.

”Mutta hän vastasi: ’Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.'” (2. Kor. 12:9)

Toisten ihmisen rooli Jumalan työvälineinä: Jumala käyttää myös muita ihmisiä välikappaleinaan, ja ihmiset voivat saada apua ja lohtua toisten kautta. Meillä ihmisillä voi olla vaiheita, että uskomme hiukan liiankin vahvasti vain omiin voimavaroihimme, ja suhtaudumme liian väheksyvästi toisiin ihmisiin, jolloin vuorovaikutuksemme toisten kanssa kärsii.

Rautaa rauta hioo, ihminen toistaan hioo.” (Sananlaskut 27:17)

Ihmisten välinen hyvä yhteys:  Jumala on luonut meidät elämään yhteydessä toisiimme. Tämä yhteys auttaa meitä kokemaan rakkautta, tukea ja ymmärrystä, ja se kasvattaa meitä sekä hengellisesti että henkisesti. Kun konkreettisesti jaamme elämämme toisten kanssa, esimerkiksi yhdessä aterioimalla ja keskustelemalla arjen kuulumisista, opimme näkemään Jumalan rakkauden ilmentyvän ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Yhteys toisiin ihmisiin ei vain rikastuta omaa elämäämme, vaan se vahvistaa myös yhteisöä ympärillämme, auttaen meitä toteuttamaan Jumalan suunnitelmaa yhdessä.

”Rakastakaa toisianne, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan.” (1. Johanneksen kirje 4:7

Jokaisen ihmiselämän merkityksellisyys: jokaisella elämällä on tärkeä merkitys, riippumatta sen kestosta, vaikeudesta tai niin sanotusta ”onnistumisesta”. Vaikeasti sairaina syntyvät tai nuorena kuolevat lapset eivät ole poikkeus – heidän elämällään on tärkeä osa Jumalan suunnitelmassa. Jokainen elämänmatka on olennainen osa suurempaa kokonaisuutta, jossa jokaisen olemassaololla on merkitys Jumalan rakkauden ja suunnitelman kannalta.

”Jokainen on kallisarvoinen minun silmissäni.” (Jesaja 43:4)

Jumalan rooli biosfäärin kaitsijana: Jumala ei ole passiivinen, mutta Hän ei myöskään puutu jatkuvasti tapahtumiin. Hänen roolinsa on rakastava hoitaja, joka antaa ihmisille tilaa kasvaa ja kehittyä omien kokemustensa kautta. Tämä tietoinen etäisyys ei ole merkki välinpitämättömyydestä, vaan osa suurempaa suunnitelmaa, jossa ihmisten vapaus ja kehitys ovat keskeisiä. Ihmiskunnan historiasta löytyy kiistämättä paljon kärsimystä, ja se voi saada monet miettimään, onko Jumalaa ja jos on, miksi Hän ei puutu moniin ikäviin asioihin maailmassa. ”Biosfääri-1”- malli tunnistaa tämä ristiriidan, mutta tarjoaa silti ratkaisua, että pitkässä juoksussa kaikki kääntyy hyväksi ja ihmiskunta on menossa kohti parempaa tulevaisuutta.

Esimerkki 1, Lontoon palo: Syyskuussa 1666 suuri tulipalo tuhosi Lontoon historiallisen keskustan, mukaan lukien tuhansia rakennuksia ja useita kirkkoja. Tulipalossa ei onneksi menehtynyt paljon ihmisiä, mutta se aiheutti valtavaa aineellista vahinkoa. Tämän katastrofin seurauksena Lontoo suunniteltiin ja rakennettiin uudelleen modernein menetelmin. Esimerkiksi kaupunkiin tuotiin leveämpiä katuja ja tiukempia paloturvallisuusmääräyksiä, ja useita merkittäviä rakennuksia, kuten Sir Christopher Wrenin suunnittelema St. Paulin katedraali, rakennettiin uudelleen. Tulipalo myös lopetti monia tuhoisia ruttoepidemioita, jotka olivat levinneet ahtaissa ja epähygieenisissä olosuhteissa. Lontoon jälleenrakennus johti paitsi em. fyysisiin parannuksiin, myös terveydellisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin, jotka auttoivat estämään tulevia epidemioita ja loivat pohjan nykyaikaiselle kaupunkisuunnittelulle.

Esimerkki 2, ruttoepidemia: Musta surma, ruttoepidemia, pyyhkäisi Euroopan yli 1300-luvulla ja tappoi noin kolmanneksen väestöstä. Vaikka musta surma oli suuri inhimillinen katastrofi, jonka aiheuttamia kärsimyksiä ei tule vähättellä, sillä oli kuitenkin pitkässä juoksussa myös myönteisiä pitkäaikaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Väestön väheneminen johti taloudellisiin ja sosiaalisiin muutoksiin. Feodaalijärjestelmä heikkeni, ja talonpojat saivat enemmän oikeuksia ja neuvotteluvaltaa, mikä johti vähitellen työntekijöiden parempiin oloihin ja yhteiskunnan kehittymiseen. Lisäksi mustan surman jälkeen Euroopassa nähtiin merkittäviä lääketieteen, hygienian ja kaupunkisuunnittelun parannuksia, jotka auttoivat estämään vastaavia pandemioita.

”Ei Herra vitkastele täyttäessään lupaustaan, vaikka jotkut luulevat niin, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, koska hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen.” (Pietarin kirje 3:9)

Jeesus, Jumalan rakkauden maksimaalinen ilmentymä: Jumalan rakkaus ihmisiä ilmentyi erityisesti Jeesuksen ristinkuolemassa, mikä oli suurin mahdollinen rakkauden teko ihmiskuntaa kohtaan. Tämä yksittäinen interventio antoi ihmiskunnalle selkeän osoituksen Jumalan rakkauden syvyydestä ja luonteesta. Interventio oli optimaalinen: vaikutukseltaan maksimaalinen, toteutukseltaan minimaalinen.

”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.” (Joh. 15:13)

”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh. 3:16)

Vapaa tahto ja vastuu: BIOSFÄÄRI-1-mallin ydin on ihmisen vapaassa tahdossa ja siinä, miten hän valitsee toimia elämänsä koettelemuksissa. Jumala tarjoaa puitteet kasvulle, mutta antaa ihmisille vapauden valita, kuinka he vastaavat näihin koettelemuksiin. Tämä luo vahvan eettisen vastuun ihmisille omista teoistaan.

”Kaikki on luvallista – mutta kaikki ei ole hyödyksi. Kaikki on luvallista – mutta kaikki ei rakenna.” (1. Kor. 10:23)

Tieteen tekemisen arvo ja vapaus

Tässä mallissa tiede on Jumalan antama työkalu, jonka avulla ihmiset voivat kehittää voimavarojaan ja ymmärrystään maailmasta. Tiede ei ole ristiriidassa uskon kanssa, vaan se toimii keinona, jonka kautta ihmiset oppivat tuntemaan Jumalan luoman maailman monimutkaisuutta ja järjestystä.

Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen.” (Psalmi 8:4-5)

Tieteen mahdollistama intellektuaalisen pääoman kasvu: tiede auttaa ihmisiä ymmärtämään Jumalan asettamia luonnonlakeja ja kehittää heidän kykyjään ratkaista ongelmia.

Tiede osana ihmisen valintojen vapautta: tiede tarjoaa ihmisille välineet tehdä tietoisempia ja vastuullisempia valintoja elämänsä aikana. Kokeen tarkoitus on, että ihmiset käyttävät tiedettä oikein – edistääkseen yhteistä hyvää ja ratkaistakseen moraalisia haasteita.

Tieteen rajallisuus ja uskon täydentävyys: vaikka tiede antaa vastauksia fyysiseen maailmaan, se ei voi yksin vastata elämän perimmäisiin kysymyksiin, kuten elämän tarkoitukseen tai kuoleman jälkeiseen elämään. Uskon merkitys täydentää tieteellistä ymmärrystä. Tiede antaa meille työkaluja ymmärtää luonnonlakeja ja kehittää yhteiskuntaa, mutta usko tarjoaa vastauksia elämän perimmäisiin kysymyksiin, kuten elämän tarkoitukseen ja kuoleman jälkeiseen elämään, joihin tiede yksin ei pysty vastaamaan.

”Jumalan kunnia on salata asia, mutta kuninkaiden kunnia on tutkia asia.” (Sananlaskut 25:2)

Etiikan kehys BIOSFÄÄRI-1-mallissa

BIOSFÄÄRI-1 sisältää selkeän eettisen kehyksen, jossa ihmisten moraalinen kehitys on olennainen osa Jumalan suunnitelmaa. Etiikka perustuu rakkauteen, myötätuntoon ja oikeudenmukaisuuteen.

Rakkauden etiikka: Jumalan rakkaus ihmisiä kohtaan toimii moraalisena esimerkkinä. Ihmisten odotetaan osoittavan samaa rakkautta, myötätuntoa ja huolenpitoa toisilleen.

”Rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen teitä rakastanut.” (Joh. 13:34)

Vastuullinen elämä: Jumalan rakkauden lisäksi ihmisiltä odotetaan vastuullisuutta. Tämä on osa prosessia, jossa ihmiset kasvavat eettisesti ja ymmärtävät, mikä on oikeudenmukaista ja hyvää. Jokainen teko olipa se pieni tai suuri, vaikuttaa ihmisen kasvuun ja yhteisöön, ja tämä on osa biosfäärin eettistä dynamiikkaa.

”Hän on ilmoittanut sinulle, ihminen, mikä on hyvää. Mitä muuta Herra sinulta vaatii kuin että teet sitä, mikä on oikein, rakastat laupeutta ja vaellat nöyrästi Jumalasi edessä?” (Miika 6:8)

”Kantakaa toistenne kuormia, ja niin te täytätte Kristuksen lain.” (Galatalaiskirje 6:2)

Yhteenveto

Meidän maailmamme, BIOSFÄÄRI-1, on Jumalan kaitsema ekosysteemi, jossa ihmiset kohtaavat erilaisia haastaviakin tilanteita kasvaakseen hengellisesti ja moraalisesti. Jumala ei koettele meitä ihmisiä ilkeyttään, vaan kasvattaakseen meitä kohtaamaan elämän haasteet ja löytämään sisäiset voimavaramme. Jumala toimii sekä tukena että haasteiden asettajana, mutta hänen toimintansa perustuu aina rakkauteen ja myötätuntoon.

Elämän  suurena tarkoituksena voisi olla,  että opimme ymmärtämään Jumalan rakkauden aina vain paremmin, löydämme uskon näköalan elämän eri vaiheissa ja tilanteissa, ja että koemme hyvää yhteyttä toineen toisiimme. Tiede ja usko voivat täydentävää toinen toisiaan, ja Jumalan rakkaus on keskeinen voima, joka taustalla ohjaa tätä prosessia, joskus myös selvemmin näkyen.

Kun kohtaat elämän haasteet, voit saada voimaa ajatuksesta, että olet osa suurempaa Jumalan suunnitelmaa, jossa jokaisella askeleella on merkitys. Jumalan rakkaus ja viisaus ohjaavat sinua kaikissa elämän vaiheissa.

perttupulkkinen
Sitoutumaton Järvenpää

En edusta minkään muun tahon mielipiteitä, vain omiani.

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori. Tunnistan riskin syyllistyä tekopyhyyteen tietyissä aiheissa, vaikka yritän välttää sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu