Moniulotteinen hetu – hankala, mutta mahdollinen?

Ensiksi minun on kristittynä sanottava, että oma toiveeni on, että ihmiskuntana menisimme kohti oletettua aitoa ja alkuperäistä emmekä poispäin siitä. Eli kohti sitä, että ihmiset luotiin alunperin kahdeksi sukupuoleksi: mieheksi ja naiseksi. Toiveeni ei välttämättä ole toteutumassa, jos ajan merkkejä on uskominen.

Olisi käsittääksen sinänsä aivan mahdollista luoda moniulotteinen henkilötunnus & ja siihen liittyvä  juridinen sukupuolijärjestelmä, vaikka  arvelenkim sellaiden järjestelmän hyötyjen koskevan melko harvoja. Tällaisen järjestelmän luomisen väistämätön edellytys olisi kuitenkin laaja poliittinen ja kansallinen yksimielisyys, ja tämä seikka kaataisi todennäköisesti poliittisen yrityksen. Vastustusta tulisi molemmilta puolen, mutta päinvastaisista syistä.

Luonnehdin tässä tällaisen järjestelmän tietokomponentteja.  Käytännön toteutus vaatisi esim. kännykkäsovelluksen tai erillisen, korttikokoa olevan kannettavan hetulaitteen (vrt. pankista saatava tunnuslukulaite).

Moniulotteisen henkilötunnuksen muuttumattomat osat:

1) ID -osa, joka ei tee mitään muuta kuin yksilöi ihmisen kaikista muista ihmisyksilöistä. Satunnainen numero-ja kirjainsarja. Kahdeksan merkkiä mahdollistaa 3,370 miljardia uniikkia tunnistetta. Väärinkäytösten identiteettivarkauksien) ehkäisemiseksi tietokoneen generoimaan ID-tunnisteosaan voisi olla koodattu esim. synnyinvuosi kolmen vuoden likiarvotarkkuudella ja/tai jokin geneettinen markkeri syljestä otettavasta DNA-nöytteestä.

2) synnyinaikaosa +  sen ID-osaan sitova tarkistenumero. Tässä esimerkissä  tarkistenumero on aina 3 merkkiä.

3) geneettinen sukupuoli eli kromosomiosa + sen ID-osaan sitova tarkistenumero.

Muuttuvat osat (uusi hlötunnus olisi haettava tarpeen mukaan).

4) karkea fyysis-biologinen kokonaissukupuoli, kolme vaihtoehtoa: mies, nainen, jokin muu (sis. trans- ja intersukup. tila) + sen ID-osaan sitova tarkistenumero

5) tarkka fyysis-biologinen ssukupuoli, viisi vaihtoehtoa: mies, nainen, hoidot läpikäynyt transmies, hoidot läpikäynyt transnainen, intersukupuolinen tila + sen ID-osaan sitova tarkistenumero.

Hetu voisi kokonaisuudessaan olla siis esim. jotain tämäntyyppistä (tarkistenumerosarjat kursiivilla)

37dKE5Z5q – 054370 – Y88 – XY – b37 – M – 3l5 – M – 37G

joskin kaikki tietokentät, myös kromosomiosa olisi hyvä velä tasata vakiopituisiksi IT järjestelmien olemuksen vuoksi. Nyt siis hlöllä olisi eri konteksteissa käytössä ainakin seuraavat hetut:

37dKE5Z5q (sukupuoli- ja ikäneutraali, kun kummallakaan ei ole väliä, esim. mainittu testametissa )

37dKE5Z5q – 054370 – Y88 (ikä mukana, mutta ei sukupuolta. Esim.  äänestystilanne ja usein myös työnhaku.)

37dKE5Z5q – 054370 – Y88 – XY – b37 (ikä ja geneettinen sukupuoli)

37dKE5Z5q – M – 3l5 (karkea fyysis-biologinen sukupuoli)

37dKE5Z5q – M – 37G  (tarkka fyysis-biologinen sukupuoli

37dKE5Z5q- 054370 – Y88 – 3l5 (ikä ja karkea fyysis-biologinen sukupuoli)

37dKE5Z5q – 054370 – Y88 – M – 37G  (ikä ja  tarkka fyysis-biologinen sukupuoli)

Lisäksi atk-palvelun kautta voisi olla laskettavissa yhden päivän voimassa oleva tilapäistunniste, joka kertoisi, onko henkilö toivotussa ikäryhmässä, esim täysi-ikäinen.

Tässä moniulotteisessa hetussa & juridisessa sukupuolessa ei siis käsiteltäisi minkäänlaisia kokemuksellisia / psyykkisiä / sosiaalisia / emotionaalisia asioita. Vaan keskityttäisiin vain ja ainoastaan fyysis-biologisiin ja kronologisiin faktoihin.

Toki siis on niin, ettei tämäkään järjestelmä ratkaisisi aivan kaikkia ideologisia kiistakysymyksiä mutta kuitenkin osan niistä.

Melkoisen monimutkaiselta tällainen järjestelmä eittämättä vaikuttaisi. Mutta palauttaisiko se palasen konsensuaalista yhteiskuntarauhaa vai kiihtyisikö debatti aiheen ympärillä entisestäänkin?

 

 

 

 

perttupulkkinen

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu